Seorang Cikgu TERP4KSA Berjalan Kaki 40km Tiap Hari Demi Tugas

Semoga kisah ini boleh jadi teladan untuk kita. Hari ini kali ke tiga saya tumpangkan cikgu ini dalam masa dua minggu. Minggu lalu buat pertama kali saya jumpa guru ini jalan kaki di persimpangan lombong pasir. Pada masa itu saya tidak menump4ngkan beliau sebab saya fikir beliau sedang melarikan diri dari rumah. Sebab berpakaian sukan dan berbag galas yang agak besar, agak pel1k bila melihat seseorang berjalan kaki di awal pagi di jalan Linggiu – bandar tenggara, Johor ini. tapi dalam hati kesi4nnya dari manalah jalan kaki seorang diri macam ini?.

Dua hari kemudian semasa baru keluar simpang kampung saya di Linggiu saya nampak beliau sekali lagi. kali ini dia lambai tangan nak tump4ng. saya stop kereta dan bagi beliau naik. cerita pun bermula.

beliau ni saya tak tanya pula apa namanya. sebab ni4t tumpangkan sampai destinasi habislah episod itu, tapi tak rupanya. Beliau merupakan guru tadika perpaduan di kawasan bandar tenggara. tapi saya tidak pernah tump4ngkan beliau sampai depan sekolah sebab saya juga kej4r punch card. menurut beliau selama ini beliau ke sekolah tumpang kawan tetapi kawanya cuti bersalin 3 bulan. sebelum jalan kaki dan menump4ng orang lalulalang beliau bawa kereta tetapi kereta r0sak sebab terlibat kem4langan semasa nak ke sekolah.

beliau kata dah 3 minggu dia jalan kaki dan menump4ng kenderaan lain ke tempat kerja. Rumah beliau di batu 4 jalan air terjun, 40km dari sekolah. menurut ceritanya semasa saya jumpa beliau di kawasan lombong pasir beliau tump4ng lori sampai ke situ. saya tak pasti siapa tump4ngkan beliau sampai ke tempat kerja.

kali ke dua saya jumpa (kali pertama saya tump4ngkan) beliau kata dari rumah tah4n kereta guru dari SMK linggiu dan selepas itu tump4ng saya sampai ke bandar tenggara. sebelum turun saya pes4n jika saya jumpa saya tump4ngkan tapi saya tak boleh tunggu atau janji serta berk0mitmen.

Esoknya saya cari juga beliau, tapi tiada dan lusanya juga. hinggalah semalam saya tump4ngkan beliau. saya tanya sebelum ni tump4ng siapa, beliau kata tump4ng pakcik yang hantar cucu ke PDK Bandar Tenggara. saya kenal pakcik ni sebab dulu pakcik inilah yang ajar saya mengaji. pakcik saat namanya.

Hari ini saya tump4ngkan beliau buat kali ke tiga. hari ini dari rumah beliau tump4ng cikgu pendidikan khas SK Linggiu. semasa dalam perjalanan tu beliau dapat whatapp dari cikgu smk linggiu bertanyakan p0sisi beliau dengan ni4t mahu menump4ngkan beliau.

mujurlah sesi persekolahan hanya bers1sa beberapa hari sahaja lagi. respect.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Kredit: Mohd Maui via RatuSembang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*