Warga asing bur0kkan imej Malaysia akan diminta tinggalkan negara ini

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memberi amaran keras akan membatalkan kelulusan pas yang dikeluarkan kepada warga asing sekiranya mereka mengeluarkan kenyataan tidak tepat dengan tujuan membur0kkan imej negara..

Justeru, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, meminta pemegang pas jangka panjang seperti pas penggajian, lawatan kerja sementara dan pas residen supaya berhati-hati semasa mengeluarkan sebarang kenyataan.

“Mereka berdepan risik0 pembatalan pas dan akan diminta meninggalkan negara ini serta-merta, jika kenyataan berkenaan tidak tepat dan bertujuan memburuk-burukkan imej Malaysia,” katanya kepada Bernama semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dokumentari bertajuk ‘L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown’ yang diterbitkan oleh agensi berita Al Jazeera.

Khairul Dzaimee berkata lap0ran mengenai operasi JIM semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang disifatkan agensi berita antarabangsa itu sebagai rasis dan tidak berperikemanusiaan adalah tidak benar kerana tidak mengambil kira fakta sebenar.

“0perasi imigresen di sekitar Jalan Masjid India, di sini, pada 1 Mei lepas telah memeriksa seramai 3,352 warga asing, namun jumlah yang ditahan untuk siasatan lanjut hanya 586 orang.“Kerajaan Malaysia juga telah memberi rawatan secara percuma kepada 773 warga asing yang didapati positif C0VID-19 di Depot Tah4nan Imigresen (DTI) dan terdapat kedutaan asing yang memuji tind4kan ini serta mengucapkan terima kasih,” katanya.

Al Jazeera sebelum ini menyiarkan dokumentari berdurasi 25 minit 50 saat yang meng3cam layanan terhadap pendatang tanpa izin ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani C0VID-19.

Sumber : Bernama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*