Kerana Seorang lngkar Kuarantin, 7,000 Penduduk Kena PKPD Dan Disaring

KUALA LUMPUR: Angk@ra seorang individu lngkar kuar4ntin di rumah, kira-kira 7,000 penduduk meliputi empat mukim di Kedah, dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran (TEMCO) mulai hari ini hingga 30 Ogos.arenagempak.com - Kerana Seorang Ingkar Kuarantin, 7,000 Penduduk Kena PKPD Dan Disaring

TEMCO dilaksanakan bagi membolehkan pasukan petugas perubatan meny4ring semua penduduk terb@bit daripada jangk!tan C0VID-19 dalam penularan pandemik dikenali sebagai KIuster Sivagangga yang setakat ini sudah menj4ngkiti 11 m4ngsa..

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pelaksanaan PKPD TEMCO itu akan mengguna pakai prosedur 0perasi standard (SOP) sedia ada dengan tambahan sekatan jalan raya di setiap laluan keluar masuk dan penutupan beberapa jalan utama.

“Mengambil kira 11 k3s baharu yang berpvnca daripada KIuster Sivagangga di Kedah yang membabitkan empat mukim, Kerajaan Negeri Kedah memohon untuk melaksanakan PKPD TEMCO.

“Pertama, satu kilometer daripada Restoran Nasi Kandar Salleh, Pekan Napoh (Mukim Hosba, Kubang Pasu), Kampung Pida Satu, Megat Dewa (Mukim Ah, Kubang Pasu), Kampung Bendang Dalam (Mukim Binjal, Kubang Pasu) dan Kampung Ulu, Padang Sanai (Padang Terap).

arenagempak.com - Kerana Seorang Ingkar Kuarantin, 7,000 Penduduk Kena PKPD Dan Disaring

“Seramai 7,000 penduduk di kawasan berkenaan akan disar!ng secara swab test (ujian calitan),” katanya.

Ismail Sabri berkata, selain sekolah dan tadika, masjid dan rumah ibadat dalam kawasan berkenaan akan turut ditutup sepanjang tempoh pelaksanaan PKPD TEMCO.

Bagaimanapun, bagi solat Jumaat, cuma tiga orang jemaah dibenarkan bagi melaksanakan ibadah berkenaan.

Beliau berkata demikian pada sidang media Mengenai Pelaksanaan PKPP di Parlimen, hari ini.

Sumber: Berita Harian

Via KN

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*