Sahabat Sejati! Lelaki Ini Terus Batal Semua Kerja, Fly Dari KL Ke Kelantan Untuk Bawa Rakan Ke Hospital

Personaliti media sosial dan usahawan Hafiz Mahamad mendapat perhatiian netiizen apabila sanggup pulang ke Kelantan sebaik sahaja mendapat berita mengenai keadaan rakan baiknya yang jatuh sakiit.

Menerusi perkongsian Hafiz di akaun Instagram miliknya, memaklumkan telah meniinggalkan segala kerja di Kuala Lumpur dan bergegas ke kampung halaman untuk membantu rakannya.

Hafiz juga berkongsi video pendek di akaun Instagram miliknya yang merakamkan keadaan terkini sahabat baiknya itu.

“Harini saya batal semua kerja dan meeting kemudian fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital

“Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dah kerja tempat tu, saya tahu memang dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata-mata buat OT untuk dapat 2K sebulan

“Bila kesihatan dia terjeja4s, saya tak tahu dia stro0ke. Dia kata dia dem4m dan kaki sakit. Saya call dan suruh dia berhenti, kerja dengan saya je.

“Minggu lalu, saya belikan dia tiket ke KL. Bila sampai je airport… Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Teriinjit-injit

“Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari kemudian tak boleh bangun langsung

“Saya call semalam, dia kata tak t4han. Kemudian saya putuskan untuk terus terbang ke Kelantan,” tulisnya.

Menurut Hafiz lagi, dia terpaksa menahan sebak melihat keadaan rakannya sebaik sahaja tiba dirumahnya.

“Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangiis tapi tahan, pakaikan dia spender baju dan angkat dia ke hospital

“Kami selalu mandi sungai kecik-kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita empat sahabat janji. Waktu itu saya cakap

“Siapa antara kita yang senang, kita tolong antara kita yang sus4h”.  Alhamdulilah Allah bagi saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni

“Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku dan kita berjuang sama-sama” terus sihat loh!” coretnya.

 

View this post on Instagram

Harini saya cancel semua kerja & meeting then fly ke Kelantan untuk angkat sahabat saya dari rumah ke hospital Dia stroke disebabkan kerja kuat. 10 tahun dh kerja tempat tu, saya tahu mmg dia kerja setiap hari dari jam 8:30am sampai 11pm semata mata buat OT untuk dapat 2K sebulan Bila kesihatan dia terjejas, saya tktau dia stroke. Dia kata dia demam & kaki sakit. Saya call & suruh dia berhenti, kerja dengan saya je Last week, saya belikan dia ticket ke KL. Bila sampai je Airport, Ya Allah terkejut. Badan kurus kering, kaki kiri lemah. Terinjit injit Lepas 5 hari jaga dekat KL, saya minta dia balik Kelantan untuk follow up hospital. Bila balik Kelantan, dia rest berapa hari then tak boleh bangun langsung Saya call semalam, dia kata dh taktahan. Then saya decide pagi ni untuk terus fly Kelantan Bila sampai rumah tadi, Ya Allah. Nak nangis tapi tahan, pakaikan dia spender baju & angkat dia ke hospital Kami selalu mandi sungai kecik kecik dulu, ingat lagi. Bawah jambatan, kita 4 sahabat janji. Time tu saya cakap “Siapa antara kita yg senang, kita tlg antara kita yg susah” & Alhamdulilah Allah bg saya rezeki, kemampuan untuk bantu sahabat ni “Loh, aku pastikan kau sihat balik. Kau kerja dengan aku & kita berjuang sama sama” terus sihat loh!

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad) on

 

Dalam pada itu, perkongsian Hafiz ini juga telah menjadi tul4r di media sosial dan rata-rata netizen memuji tindakan mulianya.

“Masya-Allah… Menangis saya melihat pengorbanan seorang sahabat, semoga kalian diberi kesihatan kesenangan dunia akhirat… Buat Hafiz dan keluarga semoga kamu dilimpahi rezeki untuk terus menolong sahabat dan orang yang memerlukan bntuan, teruskan dakwah ini smpai bila-bila. Insya-Allah,” komen @_puteri_syafiqah_

“Allahu Akbar. Barakallahufik 🥺 Doa saya, supaya Allah mengampun kan semua Dosa hafiz. Moga Kebaikan, Keberkatan, kemudahan, kemuliaan & Kebahagiaan dikurniakan buat Hafiz di Dunia & Akhirat. Aameen 🤲🏻.” tulis aina.anismedina

“Ya allah… tak pernah sye reply komen hafiz tapi hari ni sye terdetik utk reply.. sumpah sye tak pernah jumpa sahabat sejati mcm mne hafiz dgn kawannya..sebak sungguh tgok video ni 😭.. moga sahabat hafiz kembali sihat dgn segera.. moga hafiz terus dberi kesihatan yg sihat selalu agar dpt terus berbakti utk isteri, anak, keluarga & masyarakat di luar.. moga bisness hafiz terus maju dan berjaya 🤲🏻.. kawan mudah cari tapi sahabat sejati seribu dlm 1 belum tentu bole dpt 😊,” komen cik_wiwk

Selain itu, ada juga yang meluahkan rasa terharu melihat peng0rbanan seorang rakan yang sanggup melepaskan kepentingan demi sebuah persahabatan.

“Sahabat yang baik… Semoga dipermudahkn segalan urusan… Kenangan yang tak boleh dibeli,” tulis @_najib_bijan

Terdahulu, Hafiz merupakan suami kepada personaliti media sosial terkenal, Syafiqah Aina.

Hafiz dan Aina telah mendirikan rumah tangga pada 24 November 2017.

Pasangan ini baru sahaja menerima kedatangan cahaya mata, Raisya Arisa pada 25 Jun 2019.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber: GEMPAK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*