ldentiti Juruterbang Sriwijaya Air Dikenal Pasti, Suasana PiIu MnyeIubungi Rumah Mngsa.

 

JAKARTA – Suasana piIu menyeIubungi rumah Kapten Afwan yang terletak di Komplek Bumi Cibinong Endah, RT 1/10 Kecamatan Cibinong, Kabupaten Bogor sebaik sahaja diberitahu mengenai penemuan serp1han dan ceb1san dag1ng dipercayai penumpang pesawat Sriwijaya Air SJ 182 yang jatvh di Kepulauan Seribu.

Kapten Afwan merupakan juruterbang yang mengendalikan pesawat maIang tersebut bersama pembantu Diego Enrile Mamahlt.

Setakat jam 9 malam tadi satu persatu saudara dan jiran tetangga mulai berkunjung ke kediaman beliau bagi memberi semangat kepada ahli keluarga agar terus sabar dan tabah dengan ujian ini.

Seorang kenalan Kapten Afwan menyifatkan beliau seorang yang kuat beribadah dan sering berdoa setiap kali sebeIum berIepas.

“Terkejvt dan sed1h apabila mendengar berita Sriwijaya hari. Crew yang ku kenal selama bekerja di Adam Air dan di Sriwijaya Capt Afwan .

“Captain yang tdak pernah Iupa untuk berdoa sholat, captain yang baik. Setiap aku buat jadual terbang dan merivese Captain Afwan dan mas Diego Mamahit tldak pernah menoIak.

“Selalu menghargai pekerjaan Mas Diego Enrile Mamah1t yang sangat baik, murah tertawa juga cabin crew semoga Tuhan melindungi kalian semua saudaraku. Kenangan bersama kalian adalah hal terindah yang sudah Tuhan berikan kepadaku, ” kata Berlian Tobing Amd.

Menurutnya, kali ter4khir dia berhubung dengan Kapten Afwan adalah sehari sebelum penerbangan iaiatu pada malam Jumaat 8 Januari.

“Jumat malam 8 Jan 2021 kita masih saling komunikasi Captain Afwan ternyata itu terakhir kita berbicara, Sed1h , menang1s aku captain Afwan dan mas Diego tdak percaya secepat ini kejadian nya..Tuhan menguatkan semua kel captain dan mas,” katanya.

Pesawat komersial Sriwijaya Air yang terpvtus hubungan selepas berlepas dari ibu kota Jakarta menuju ke P0ntianak, disahkan terhemp4s di perairan Kepulauan Seribu, Jakarta, hari ini.

Menteri Perhubungan Indonesia, Budi Karya Sumadi dalam siaran media menerusi webinar malam ini, berkata pesawat itu dipercayai terhemp4s di sekitar Pulau Laki dan Pulau Lancang, di kawasan perairan Kepulauan Seribu.

Presiden (Presiden Indonesia Joko Widodo) memberikan arahan kepada kami untuk memaksimumkan upaya pencarian,kata Budi Karya.

Beliau berkata, pelbagai agensi mencari dan menyelamat seperti Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) dan Tentera Indonesia, sedang melakukan pencarian di perairan itu.

Sementara itu, Deputi Operasi dan Kesiapsiagaan BASARNAS, Bambang Suryo Aji berkata tumpuan pencarian kini adalah bagi mengesan t1tik koordinat jatvhnya pesawat itu.

 

“Diharapkan malam ini kita dapat mengesan t1tik lokasi pesawat itu jatvh terlebih dahulu dan usaha pencarian seterusnya akan disambvng esok pagi,” katanya.

Pesawat jenis Boeing 737-500 yang membawa 62 penumpang dan anak kapal itu dilap0rkan terpvtus hubungan selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta,jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat.

Kontak ter4khir pesawat itu dengan menara kawaIan udara adalah pada jam 2.40 petang waktu Ind0nesia Timur.

Pesawat itu djadualkan tiba di P0ntianak, jam 3.15 jam waktu Ind0nesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat).

Video:

Video:

Sumber: mdia tuIar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*