Lebih 3 Ribu Janda Baru Di Bandung Akib4t Cov1d, Ini Tindakan Kerajaan

Penvlaran w4bak COVI1D-19 secara global telah menjangki1ti lebih 4.7 juta manusia dan mengakib4tkan kehi1langan lebih 300,000 ny4wa sehingga artikel ini ditulis. Selain itu, peny3baran jangki1tan koronavir1us juga telah mengubah corak kehidupan manusia serta mer3ncatkan pertumbuhan ekonomi dengan begitu drastik.

Pandem1ik COVI1D-19 mendatangkan kes4n langsung kepada ekosistem perniagaan domestik seperti industri makanan dan minuman, industri pembinaan dan pembuatan, industri pelancongan, serta industri pertanian, pembinaan dan perkhidmatan. Ini sekaligus mengakib4tkan ramai keh1langan pekerjaan.

Sebanyak 20.5 juta orang h1ilang pekerjaan di Amerika Syarikat pada April lalu yang merupakan paling tervk pernah berlaku sekali gus menyebabkan tahap penganggvran meningkat kepada 14.7 peratus. Di Malaysia pula, jumlah pengangguvran pada Mac lalu mencatatkan peningkatan 17.1 peratus kepada 610,500 orang berbanding 521,300 orang pada bulan sama tahun lepas.

Tapi lain pula kisahnya apa yang terjadi di Bandung

Seramai 3,209 isteri menjadi janda di Bandung dan Cimahi seperti direkodkan selama empat bulan ketika pandemik Covid1-19.

Dengan pasangan yang bercera1i di Bandung berjumlah 1,355 pasangan, manakala Cimahi pula berjumlah 1,845 pasangan, angka itu menurun kerana w4bak itu sendiri.

Ketua PA Bandung, Acep Saifuddin menyatakan jumlah itu menurun berbanding sebelumnya yang purata 600 kes sebulan seperti dilaporkan portal Detik News.

Antara faktor yang menyebabkan penurunan itu ialah kerana permohonan pencerai1an hanya boleh dilakukan menerusi dalam talian sahaja.

“Prosedur kerajaan sangat ketat ketika PSBB, automatik hanya sedikit pasangan yang hadir ke Pengadilan Agama Bandung. Bermula bulan Mac, April, Mei, hanya 600 kes dicatatkan. Manakala, awal Jun pula ia semakin meningkat dengan norma baharu iaitu 706 kes.”

Sementara itu, di Kota Cimahi pula, Ketua Sosial Agustus Fajar menyatakan jumlah janda yang tinggi itu sebenarnya agak menyedihkan kerana ada yang diti1nggalkan suami tanpa berita dan mereka kini keliru.

“Seharusnya, pemerintah memandang serius isu sebegini dan memberikan motivasi kepada janda muda supaya mereka kembali positif seterusnya menggerakkan ekonomi. Kita khuatir jika tidak dipantau, ia boleh membawa kepada perkara negati1f.”

Menurut Agus lagi, golongan janda sebegini perlu mendapat bantuan fizikal dan mental yang kuat supaya mereka berasa diperlukan.

Jadi, ada yang mahu menolong janda muda di Bandung, Indonesia? –

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebooksatkoba viral.com

Sumber : Trending Sangat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*