ZuI Yahya Akhirnya Ceritakan Satu Persatu. Dulu Gaji Berpuluh Ribu Tak Pernah Cukup, Tapi Sekarang

” Dulu duit banyak, gaji banyak..tapi sikit pun tak pernah rasa cukup. Hati rasa macam kosong..

” Fikiran pun jadi serabut. Ada duit tapi dia jadi macam tak tentu arah. Ada duit jer fikir nak beli nak beli itu, nak beli ini..

” Duit abis mula risau, lagi risau..tapi sekarang ni Alhamdulillah, saya dapat 2, 3 ribu pun cukup..”

Demikian pengakuan pelakon dan pengarah filem, ZuI Yahya mengenai penghijrahan dirinya dan keluarga ketika menyampaikan ceramah di hadapan jemaah di sebuah masjid.

Menurut ZuI, sejak berhijrah sedikit demi sedikit pada April 2016, beliau terima banyak undangan menyampaikan ceramah tetapi lebih kepada perkongsian hidup dan pengalaman.

ZuI atau nama sebenarnya, Zulkiffili Yahya, 46, berkata, dia bukan ulama atau ustaz yang boleh berbicara mengenai agama secara mendalam apatah lagi dirinya masih belajar.

” Saya tidak layak berceramah mengenai agama tetapi hanya berkongsi apa yang saya rasa supaya masyarakat boleh turut mencuba dan merasainya.

” Perubahan ini atas kehendak sendiri, bukan kerana desakan mana-mana pihak.

” Apabila ramai bertanya mengenai penghijrahan ini, pada mulanya segan nak berkongsi kerana bimbang ada yang salah anggap. Namun apabila tetapkan niat sekadar bercerita kisah hidup barulah hati saya rasa lega,” katanya.

Ditanya apa yang membuatkan hatinya terbuka untuk berhijrah, ZuI berkata sebagai ketua keluarga dia mahu membimbing anak-anak ke arah yang diredhai Allah.

” Suatu malam selepas pulang dari kerja dan melihat anak-anak tidur nyenyak depan televisyen, saya menangis.

” Mereka dilahirkan beragama Islam dan saya tak mahu mereka Islam hanya pada nama. Jadi, sebagai ketua keluarga saya mesti melakukan sesuatu.

” Lagipun setiap manusia pasti mahu berubah menjadi lebih baik dan apabila Allah SWT sudah jentik hati saya ke arah itu, saya mesti melakukannya. Dulu saya bukanlah jahat sangat tetapi sebagai hamba-Nya, banyak yang saya abaikan,” katanya.

ZuI berkata, dia tidak segan menyertai anak-anak belajar mengaji dan solat dengan ustaz yang dipanggil mengajar di rumah.

” Syukur, apabila saya berubah tanpa dipaksa anak-anak dan isteri juga berubah. Isteri saya dengan rela hati memakai niqab.”

Tambah ZuI lagi, beliau berasa sangat seronok dan menikm@ti perubahan itu dan merasakan kebahagiaan yang luar biasa. ZuI mula merasakan cara hidup mereka yang dekat dengan Allah SWT, tenang dan tiada masalah.

ZuI yang terkenal dengan drama Papaya kini berehat seketika daripada terbabit dengan aktiviti seni dan menumpukan perhatian terhadap perniagaan produk muslimah.

” Jika saya masih berlakon, sukar untuk saya melakukan perubahan kerana jadual kerja tidak menentu.

” Saya bukan bersara dan sekiranya kembali berlakon, saya akan pilih jalan cerita serta watak yang bersesuaian dengan perubahan ini.

” Kini, stesen TV banyak mengangkat cerita kerohanian dan ia satu perkembangan yang bagus. Kita boleh berd@kwah melalui apa sahaja medium termasuk lakonan,” katanya.

ZuI berkahwin dengan Siti Raihan Mohd Rodzi pada Disember 2007 dan dikurniakan tiga anak perempuan serta seorang lelaki berusia antara 1 hingga 8 tahun.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Asia Kini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*