Pontian, Johor Dikesan Ada VlRUS Lain Selain C0VlD19. Ini Kenyataan Dari Pejabat Kesihatan Pontian

JOHOR BAHRU – Pejabat Kesihatan Daerah Pontian, Johor menerima lap0ran satu kes viirus Japanese Encephalitis (JE) melibatkan seorang lelaki Bangladesh di daerah itu pada 24 Jun lalu.

Pengarah Kesihatan Johor, Dr Aman Rabu berkata, pes4kit itu dimasukkan ke HospitaI Sultanah Aminah Johor Bahru pada 21 Mei lalu kerana mengalami demam dan tanda-tanda rad4ng 0tak.

Menurutnya pes4kit itu kemudian dirawat sebagai kes ‘meningeal encephalitis’ dan seterusnya dibenarkan pulang dalam keadaan sihat pada 3 Jun lalu.

“Bagaimanapun, laporan makmal yang diterima daripada Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan kemudiannya mengesahkan m4ngsa menghiidap peny4kit JE.

Johor menerima lap0ran satu kes viirus Japanese Encephalitis (JE) melibatkan seorang lelaki Bangladesh di daerah itu, 24 Jun lalu. – Foto 123RF

“Ekoran itu, PKD Pontian telah membuat sias4tan kes di lapangan. Pes4kit bekerja di sebuah kilang membuat bahan binaan di Ulu Choh, Pontian,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, aktiviti pengesanan kes aktif di tempat tinggal dan lokasi kerja pes4kit itu termasuk pencarian kes di fasiliti kesihatan kerajaan dan swasta berdekatan dijalankan.

“Seramai 390 orang disaring untuk gejaIa peny4kit JE iaitu demam, s4kit kepala, kek3jangan leher, lemah ot0t atau saw@n.

“Bagaimanapun, hasil saringan itu tidak mengesan kes baharu dan sehubungan itu, kes berkenaan disifatkan sebagai kejadian sporadik,” katanya.

Katanya, sias4tan lanjut masih dijalankan untuk terus mencari punca JE di sekitar kawasan itu.

“Bagi mengurangkan risik0 j4ngkitan, masyarakat di kawasan ini dinasihatkan mengelak aktiviti di luar rumah pada waktu malam, menggunakan ‘repelen’ dan memakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang ketika berada di luar rumah untuk mencegah gigiitan nyamuk.

“Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan supaya segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan sekiranya mengalami demam dan rad4ng 0tak,” katanya

Sumber : SINAR HARIAN

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*