HIBURAN“Raya Haji Seminggu Lagi, Tapi…” – Ini Amaran Menteri Ismail Sabri Tentang Ziarah Aidiladha

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Yaakob memberi amaran aktiviti ziarah semasa sambutan Aidiladha boleh dikenakan sekirang kes COV1ID-19 meningkat.

Tambah beliau lagi, keputusan tersebut akan dibuat merujuk kepada nasihat Kementerian Kesihatan.

“Setakat ini belum disekat, raya haji seminggu lagi…Tapi harus diingat keadaan boleh berubah mengikut situasi semasa.“Sekarang ini pun kita tak sekat pengunjung datang ke rumah pada hari-hari biasa. Kita konsisten, jika hari biasa boleh berkunjung ke rumah, raya haji pun kita tidak menyekat.

“Bagaimanapun, situasi boleh berubah dalam masa sehari, dua hari. Kalau dinasihatkan oleh Kementerian Kesihatan, kalau ada peningkatan kes secara mendadak, kita akan mengubah SOP (prosedur operasi standard) dan polisi kita,” tegas beliau pada sidang media, petang Khamis.Kerajaan sebelum ini menetapkan sekatan pergerakan rentas negeri, dan tempoh tersebut turut membabitkan sambutan Hari Raya Aidilfitri, balik kampung juga tidak dibenarkan.

Menurut Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, umat Islam di Malaysia akan menyambut Aidiladha pada 31 Julai ini.

PENULARAN Cov1id-19 di negara ini merekodkan 21 kes baharu, menjadikan keseluruhan 8,861 kes setakat Jumaat.

Daripada 21 kes baharu yang telah dilaporkan, 16 merupakan penul4ran tempatan manakala baki selebihnya merupakan kes import.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, tiada kes kematian akibat Cov1id-19 direkodkan hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan 123 kem4tian.

“Daripada maklumat terkini yang dilaporkan ke Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC) Kebangsaan, dimaklumkan tiada kes kematian berkaitan Cov1id-19 setakat ini.

“Justeru, jumlah kumulatif kes kem4tian Cov1id-19 di Malaysia sebanyak 123 kes,” ujarnya pada Jumaat petang.

Sehingga hari ini, tiga kes telah pulih dan dibenarkan discaj menjadikan 8,577 kes keseluruhan pulih di Malaysia.

Untuk rekod semasa, lima kes positif Cov1id-19 kini diraw4t di unit rawatan rapi (ICU) dan dua kes memerlukan bantuan pernafasan.

Dalam pada itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan terdapat tiga klvster baharu iaitu Klvster Elsa, Klvster PUI Ramnad dan Kluster PUI Al Khobar.

Tiga kluster tersebut merupakan penul4ran di dalam negara yang telah berpunca daripada kes import.

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @satkobaviral.com

Sumber : GEMPAK, Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*