Daerah Ini Dah Jadi Zon Merah, Sebuah Hospital Ditutup

k3s jangk1itan baharu Cov1id-19 di dalam negara mencatatkan 23 k3s hari ini berbanding 21 semalam.

KUALA LUMPUR – Kuching kini dikategorikan sebagai zon merah selepas mencatatkan 41 ke3s setakat 12 tengah hari ini, kata Ketua Pengarah k3sihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, Hospital Sentosa di Kuching turut ditutup kepada orang awam manakala semua kakitangan pusat perub4tan itu dikuar4ntin di dalam hospital berkenaan.

“Empat k3s baharu Klvster Hospital Sentosa. (Seramai) 677 individu telah disaring dan diuji, 657 masih menunggu keputusan dan Kuching, Sarawak telah menjadi zon merah,” katanya menerusi catatan di laman Facebook beliau.

Pengesanan kontak rapat juga telah dan sedang dijalankan, katanya.

Sementara itu di Kuching, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak akan mengadakan mesyuarat khas di sini esok untuk membincangkan perkembangan terkini pandemik Covi1d-19 di Daerah Kuching, kata Pengerusinya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam ini, beliau berkata, daerah berkenaan mencatatkan peningkatan ketara ke3s positif akhir-akhir ini dengan hari ini sahaja lapan k3s positif baharu telah dilaporkan.

“Terdapat 39 ke3s (baharu) positif (terkumpul sejak Ahad lepas) dan dengan satu lagi ke3s, kami akan menjadi zon merah daripada kuning. Apabila menjadi (zon) merah, ia mencerminkan betapa seriusnya keadaan ini. Ini memerlukan langkah-langkah tertentu diambil. Mesyuarat esok diadakan khas untuk menentukan langkah-langkah ini,” katanya.

Beliau berkata, apa sahaja langkah yang dipertimbangkan dan ditentukan akan dimaklumkan kepada Kementerian k3sihatan.

“Kami mahu mereka bertindak supaya kami dapat menguatkuasakan atau melaksanakannya secepat mungkin,” katanya, sambil menambahkan bahawa larangan perjalanan akan menjadi antara isu yang akan dibincangkan dalam mesyuarat itu.

Penasihat jawatankuasa berkenaan, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian yang merupakan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri dan Datuk Seri Dr Stephen Rundi (Menteri Utiliti Sarawak), Pengarah k3sihatan Negeri Dr Chin Zin Hing dan pasukan pakar perubatannya dijangka menghadiri mesyuarat tersebut. – Bernama

Selepas lebih sebulan rentas negeri dibuka semula dengan kebanyakan aktiviti ekonomi mula beroperasi, siapa sangka Kuching kini dikategorikan sebagai zon merah.

Ia selepas Kuching mencatatkan 41 k3es setakat 12 tengah hari ini, kata Ketua Pengarah k3sihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata, Hspital Sentosa di Kuching turut ditutup kepada orang awam manakala semua kakitangan pusat perub4tan itu diku4rantin di dalam hspital berkenaan.

” Empat k3s baharu Kluster Hspital Sentosa. (Seramai) 677 individu disaring dan diuji, 657 masih menunggu keputusan dan Kuching, Sarawak menjadi zon merah,” katanya menerusi catatan di laman Facebook beliau.

Pengesanan kontak rapat juga sedang dijalankan, katanya.

k3s jangk1itan baharu COV1lD-19 di dalam negara mencatatkan 23 ke3s hari ini berbanding 21 semalam.

Sementara itu di Kuching, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak akan mengadakan mesyuarat khas esok untuk membincangkan perkembangan terkini pandemik COVlD-19, kata Pengerusinya Datuk Amar Douglas Uggah Embas hari ini.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan malam ini, beliau berkata, daerah berkenaan mencatatkan peningkatan ketara k3s pos1tif akhir-akhir ini dengan hari ini saja lapan k3s pos1tif baharu dilaporkan.

” Terdapat 39 k3s (baharu) pos1tif (terkumpul sejak Ahad lalu) dan dengan satu lagi k3s, kami akan menjadi zon merah daripada kuning.

” Apabila menjadi (zon) merah, ia mencerminkan betapa seriusnya keadaan ini. Ini memerlukan langkah-langkah tertentu diambil.

” Mesyuarat esok diadakan khas untuk menentukan langkah-langkah ini,” katanya.

Beliau berkata, apa saja langkah yang dipertimbangkan dan ditentukan akan dimaklumkan kepada Kementerian k3sihatan.

” Kami mahu mereka bertindak supaya kami dapat menguatkuasakan atau melaksanakannya secepat mungkin,”

Akan bincang larangan perjalanan

Demikian kenyataan Noor Hisham sambil menambahkan bahawa larangan perjalanan akan menjadi antara isu yang akan dibincangkan dalam mesyuarat itu.

Penasihat jawatankuasa berkenaan, Datuk Seri Dr Sim Kui Hian yang juga Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri dan Datuk Seri Dr Stephen Rundi (Menteri Utiliti Sarawak), Pengarah k3sihatan Negeri Dr Chin Zin Hing dan pasukan pakar perubatannya dijangka menghadiri mesyuarat itu.

Semnetara itu rata-rata warganet setuju dengan langkah kerajaan untuk memperketatkan semula langkah-langkah pencegahan termasuk mewajibkan memakai penutup muka.

” Semoga Malaysia kembali keadaan selamat seperti sebelum-sebelum ini…perketatkan lg SOP” tulis Jidin

” Tutup sempadan semula….terutama sempadan sarawak-indonesia” tulis Aqira

Sumber : Sinar, Hmetro dan FB Dr Noor Hisham

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*