Kena Sejadah Sikit Jer, Lelaki Tmpar Jemaah Masjid. Mhkamah Akhirnya Jatuhkan Hkuman Ini

Lebih kurang seminggu lalu orang ramai dikejutkan dengan penyebaran vide0 seorang warga emas ditamp4r oleh jemaah lain di dalam sebuah masjid.

Susulan itu, warganet ramai yang tidak berpu4s hati meminta pihak berkuasa mengambil tndakan teg4s terhadap lelaki terbabit.

Terbaru, peneroka yang bertindak men4mpar dan men3ndang muka seorang jemaah di dalam Masjid Felda Palong Tujuh sehingga vide0 kjadian itu tular didenda RM2,000 oleh Mhkamah Majistret Bahau, hari ini.

Majistret Khir Nizam Jemari menjatuhkan hukvman itu ke atas Kamarudin Desa, 60, dari Felda Palong Tujuh yang mengaku salah sebaik pertudvhan dibaca jurubahasa mhkamah.

Mengikut kertas pertudvhan pada 9 malam, 24 Ogos lalu di Masjid Felda Palong Tujuh, tertudvh dengan sengaja menyebabkan kec3deraan terhadap Jamal Idris, 62, dengan cara men4mpar dan men3ndang menggunakan tangan dan kaki.

Oleh yang demikian tertudvh melakukan satu kesalahan yang boleh dihukvm mengikut Sksyen 323 Knun Kesksaan.

Terkena sejadah sikit jer

Berdasarkan fakta kes kjadian berlaku selepas solat Isyak dan ketika itu Jamal melalui belakang tertudvh sambil membawa sehelai sejadah.

Sejadah dibawa Jamal terkena bahagian belakang badan tertudvh sehingga menimbulkan kem4rahan tertudvh sebelum bangun dan terus men4mpar serta men3ndang muka Jamal yang juga peneroka Felda Palong Tujuh.

Berikutan itu, Jamal membuat laporan poIis kjadian di Balai PoIis Ladang Geddes.

Khir Nizam turut mengarahkan tertudvh dipenj4ra tiga bulan sekiranya gagal membayar denda.

Pendakwaan kes dikendalikan Pegawai Pendakwa Inspektor Salwati Abdullah manakala tertudvh tidak diwakili peguam.

Kes berkenaan menarik perhatian ramai selepas vide0 kjadian tular di media sosial sehingga menimbulkan kemarahan netizen yang mahu poIis mengambil tindakan undang-undang terhadap tertudvh.

Berdasarkan siasatan, svspek dipercayai seorang yang panas baran dan sering menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan jemaah masjid dan masyarakat setempat.

Selepas kjadian suspek pergi ke rumah mngsa dan memohon maaf selain mahu menyelesaikan isu dengan cara baik, tetapi ditolak keluarga mngsa.

Susulan itu keluarga mngsa mahu pihak poIis mengambil tindakan terhadap perbuatan suspek.

Vide0 kjadian itu tular di media sosial dan ramai kesal kerana kjadian seperti itu tidak sepatutnya berlaku di dalam masjid.

Netizen sebelum ini juga berharap poIis dapat mengambil tindakan tegas terhadap suspek seterusnya mengelak kjadian serupa berulang.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber : http://limauais.pw/ | TTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*