Throwback Kisah 8 Tahun Lepas, Gadis Ini Menyesal Pernah Doa Ny4wa Ibunya Ditariik Tuhan

Ibu merupakan insan yang mulia dan sanggup berk0rb4n apa sahaja demi anak-anaknya. Kasih ibu bagai tiada titik nokt4hnya dan membawa hingga ke syurga. Ini kisah yang dikongsi Hazida yang pernah mendoakan supaya Tuhan mencabut ny4wa ibunya sendiri. Kisah yang dikongsi ini terjadi lapan tahun yang lepas.

Pernah doakan supaya ny4wa ditarik

 

 

Ibu Hazida merupakan seorang penghida4p k4nser tahap empat. Tapi rahsia ini disimpan dengan rapi oleh ibunya sendiri dengan alasan tidak mahu susahkan anak-anaknya. Hazida pernah berdoa supaya Tuhan mengambil ny4awa ibunya kerana tidak sanggup melihat keadaan ibunya yang dicvcuk tanpa henti dan rambutnya hampir bot4k akibat mengalami kegvguran rambut.

Doktor juga pernah bertanya untuk memasukkan tiiub yang lain, padahal tiub sedia ada sudah diletakkan di hidung dan bakal menambah tiub lain di mulut ibunya. Ketika itu, Zahida betul-betul ikhlas jika ny4wa ibunya ditarik kerana tidak sanggup untuk melihat ibunya terseksa menanggung s4kit.

Ujar Zahida, doktor pernah menasihatkan supaya arw4h ibunya dibawa balik ketika itu dibantu dengan alat bantuan pern4fasan kerana tiada harapan lain yang boleh dibuat. Pada hari Jumaat yang mulia, ibunya menghemb4uskan na4fas yang terakhir dan dia menjadi saksi detik tersebut.

M4rah ibu bersebab

Gambar sekadar hiasan

Ujar Hazida, yang berdarah muda ketika itu agak terbeban kerana perlu menjaga ibunya disaat dia menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Sedangkan, remaja lain boleh bersenang-lenang duduk di rumah tanpa perlu membuat apa-apa kerja.

Pernah terjadi, doktor mela4rang ibunya untuk makan makanan yang di4wet seperti ikan masin. Namun, ibunya bertindak makan tanpa pengetahuan anak-anaknya walaupun telah dilarang oleh doktor. Hazida ketika itu, ma4rah bersebab kerana menginginkan ibunya sembuh daripada penyakit ka4nser itu bukan sengaja mahu mem4rahinya .

Karen4h ibunya juga tidak sama dengan karenah orang lain yang sakiit dan ibunya ketika itu sangat memerlukan perh4tian yang khusus daripada anak-anaknya. Hazida ketika itu agak terbeb4n dengan tanggungjawab yang perlu dipikulnya.

Redha dengan ujian

Gambar sekadar hiasan

Pada hari mak aku pulang, air mata aku tak satu pun mengalir. aku fikir, aku paling kuat sekali. sebab, aku dah redha awal awal. tapi lepas dua tiga hari mak aku takda dipandangan mata aku, aku tercari cari dan menanya diri, ” betul ke aku dah takda mak ? ” masatu, macam mimpi…

Hazida ketika itu sudah redha dan ikhlas dengan apa yang terjadi kepada keluarganya. Malah, ketika ibunya meningg4l dia sendiri tidak menangis semasa menghantar ibunya ke tanah perkubur4n. Tindakan tersebut jelas menunjukkan dia benar-benar redh4 untuk melepaskan ibunya menghadap Pencipta.

Kini, selepas tujuh tahun hidup tanpa ibunya baru dia betul-betul redha untuk melepaskan arwa4h ibunya. Dalam tempoh tujuh tahun banyak perkara yang berlegar-legar dalam fikirannya dan mempersoalkan takdir Tuhan, sepatutnya nyawanya yang diambil bukan nyawa ibunya.

Hazida kini sedar dan faham dengan setiap apa yang telah terjadi. Dia juga mengakui kadang kala menyesal dengan tindakannya dulu.

Sumber: Hazida Jimmy

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook satkobaviral.com

Sumber: OHBULAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*