“Kepada Allah saya berserah” Dr Zulkifli p0sitif C0vid-19

Kepada Allah saya berserah” Dr Zulkifli p0sitif C0vid-19

Kuala Lumpur: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mengesahkan dirinya kini menerima raw4tan selepas disahkan positif C0vid-

Kepada Allah saya berserah, kepada-Nya jua saya memohon pertolongan.

Seperti yang telah saya maklumkan dalam kenyataan pada hantaran (posting) sebelum ini, saya telah disahkan positif oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Saya mohon maaf atas sebarang bentuk kelemahan dan kekurangan daripada diri saya.

Insya-Allah, bantuan Mus’adah Khas Siswa Siri 2 yang saya janjikan semalam kepada siswa yang terkandas, tetap akan diteruskan oleh agensi-agensi agama di bawah saya. Program-program Musa’adah C0VID-19 yang telah diaturkan, akan terus dijalankan seperti biasa di seluruh Malaysia. Masih ramai yang memerlukan bantuan kewangan, barangan asas, makanan dan lain-lain dalam tempoh yang getir ini. Sejak Mac, bantuan disalurkan tanpa mengira agama dan bangsa. Pandemik C0VID-19 benar-benar mengajar saya erti kebersamaan. Saya akan pastikan semua bantuan sampai kepada sasaran, insya-Allah.

Saya berdoa kepada Allah SWT semoga Allah SWT selamatkan dan sembuhkan rakyat Malaysia yang menghidap C0VID-19 termasuk diri saya. Saya sayang anda semua. Patuhi semua SOP yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Keselamatan Negara di mana jua anda berada.

Orang ramai yang menghadiri majlis yang melibatkan kehadiran saya sepanjang 24 September hingga 4 Oktober diminta menjalani pemeriksaan saringan C0VID-19 di mana-mana klinik kesihatan dengan segera.

Alhamdulillah, sehingga saat ini keadaan kesihatan saya adalah bertambah baik. Terima kasih kepada Menteri Kesihatan Malaysia, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia dan para doktor serta barisan hadapan yang amat prihatin dengan keadaan saya.

Sekian, terima kasih.

Beliau juga menyeru orang ramai yang menghadiri majlis yang membabitkan kehadirannya dari 24 September hingga 4 Oktober supaya menjalani pemeriksaan saringan C0vid-19 di klinik kesihatan dengan segera.

“Saya berdoa semoga Allah SWT sembuhkan dan selamatkan rakyat Malaysia daripada C0vid-19. Insya-Allah,” katanya.

Beliau yang dijadualkan merasmikan Majlis Sambutan Ulang Tahun Ar Rahnu YaPEIM di ibu negara hari ini juga tidak hadir pada program berkenaan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan berkata, pada hari ini, seorang individu yang menghadiri mesyuarat di Jabatan Perdana Menteri pada 3 Oktober lalu disahkan positif jangkitan C0vid-19.

Beliau berkata, pada ketika itu, beliau tidak mengalami sebarang gejala jangkitan C0vid-19.

“Oleh yang demikian, kini beliau dimasukkan ke hospital untuk pengasingan, pemerhatian dan raw4tan mengikut protokol sedia ada bagi kes disahkan positif C0vid-19.

“Pengesanan dan siasatan kontak kepada individu sedang dijalankan, termasuk saringan gejala dan pengambilan swab bagi pengesanan jangkitan C0vid-19.

“Kontak rapat yang dikenal pasti diberikan Surat Perintah Pengawasan dan Pemerhatian Di Rumah (HSO) selama 14 hari dari tarikh akhir pendedahan (kontak),” katanya.

Menurutnya, semua yang hadir ke mesyuarat itu sudah menjalani saringan kesihatan hari ini serta sampel diambil untuk ujian pengesanan jangkitan C0vid-19.

“Mereka yang dikenal pasti kontak rapat semasa mesyuarat diberikan HSO selama 14 hari dari tarikh 3 Oktober dan dipakaikan gelang pengawasan. Manakala ahli mesyuarat yang lain pula yang bukan kontak rapat dikehendaki memantau status kesihatan kendiri di rumah setiap hari selama 14 hari dengan menggunakan home assessment tool (HAT) dalam aplikasi MySejahtera. “Mereka dinasihatkan untuk segera mendapatkan raw4tan di fasiliti kesihatan berhampiran sekiranya mengalami gejala semasa dalam tempoh pemantauan,” katanya.

KKM ingin memohon orang ramai agar tidak khuatir dengan kejadian ini dan tidak membuat sebarang spekulasi.

Orang ramai akan dimaklumkan mengenai status jangkitan C0vid-19 di Malaysia dari semasa ke semasa secara kenyataan media rasmi KKM.

‘Macam dalam mimpi’ – Doktor cerita raw4t kes C0vid-19 di Semporna
Dalam perkembangan terkini, Seorang doktor membuat hantaran di Facebook bagi menunjukkan keadan di Semporna, Sabah yang menyaksikan penin-gkatan C0vid-19.

Dalam hantarannya semalam, Muhamad Naim Ab Razak menyifatkannya “seperti bermimpi atau tengok filem”.

Menurut doktor itu, tiga bulan lalu dia membantu Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital Lahad Datu untuk merangka “pelan ben-cana” C0vid-19.

Pada masa ini Muhamad Naim membantu pasukan perubatan di Semporna.

“Setiap hari pesakit datang (ke hospital dengan masalah) tak boleh bernafas, batuk teruk. Ramai yang kritikal, ada yang terpaksa diberi bantuan pernafasan menggunakan mesin ventilator.

“Paling teruk, wad dan ICU (Unit Raw4tan Rapi) penuh. C0vid center tak boleh tampung (bilangan pesakit),” katanya lagi.

Dia juga membangkitkan tentang rancangan mewujudkan “ICU dan wad kecemasan mini C0vid” di Semporna yang disifatkannya sebagai “bandar koboi”.

Ini kerana hospital di Tawau dan Lahad Datu sudah penuh, katanya.

“(Sepanjang) sembilan tahun jadi doktor, ini kali pertama saya berdepan situasi sebegini.

“Saya pun takut juga akan positif (w4bak itu) tetapi terpaksa kuatkan semangat,” katanya lagi.

Sabah menyaksikan kenaikan kes C0vid-19 susulan pilihan raya negeri yang berakhir 26 September lalu. Penularan tersebut juga telah tersebar di beberapa tempat lain dalam negara.

Pada masa ini, sebanyak 1,206 kes sedang diraw4t di negeri itu. Daripada jumlah itu, 452 kes adalah di Semporna – menjadikannya daerah dengan kes aktif terti-nggi.

Menurut laman web perubatan Hospital.com.my, Hospital Semporna bukan hospital pakar dan memiliki 79 katil.

Kementerian Kesih-atan telah menghantar kakitangan dan ventilator dari Semenanjung Malaysia ke Semporna dan Tawau bagi membantu raw-atan di sana.

Sumber: hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*