“Dia Amat Bertuah Kerana Ramai Yang Menyayanginya” Miliki Anak Istimewa, Isteri DR AHMAD IDHAM Kongsi Pengalaman Berharga

Pasangan ini adalah contoh ibu bapa yang hebat jiwanya! Benar, ujian yang mereka hadapi ini bukan sesuatu yang mudah untuk diterima. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang menggalasnya.

Namun Dr Ahmad Idham dan isteri, Amy Aziz antara pasangan yang memiliki jiwa kental dalam membesarkan anak sulung mereka yang merupakan seorang anak istimewa iaitu Ahmad Firdaus Ahmad Idham, 20 tahun.

Ahmad Firdaus Ahmad Idham, anak istimewa yang aktif dan ceria.

Tiga lagi anak mereka ialah Ahmad Aydeel, 16, Kintan Myra, 14, dan Ahmad Khaliff, 10.

Comel-comel semuanya anak pasangan ini.

Keterbukaan pasangan ini untuk berkongsi perihal anak sulung menjadi inspirasi buat ibu bapa yang berhadapan dengan situasi sama. Lebih membanggakan, pada Februari 2016 pasangan ini telah menubuhkan sebuah sekolah pendidikan khas dan terapi buat anak-anak (OKU) yang diberi nama Eden Firdaus School.

Sekolah ini juga merupakan harta serta bekalan masa depan buat Ahmad Firdaus untuk dia membina kehidupannya sendiri andai kedua ibu bapanya sudah tiada kelak.

Eden Firdaus School.

“Sebelum ini kami menempatkan anak sulung di Saint Claire, Singapura pada tahun 2014. Dua tahun di sana kami nampak perkembangan positifnya. Dari situlah tercetusnya idea membina Eden Firdaus School. Ditambah pula dengan pengalaman saya yang hampir 20 tahun mengendalikan pusat jagaan dan pendidikan kanak-kanak.

Sekolah ini dikhususkan bagi mempersiapkan kanak-kanak istimewa ini menempuh dunia luar sekaligus menjadikan mereka seorang yang mampu berdikari tanpa perlu bergantung kepada orang lain. Harapan kami agar Eden Firdaus School menjadi hab sekolah pendidikan khas terkemuka suatu hari nanti. Semoga usaha ini mendapat sokongan kerajaan.”

Isteri tersayang Dr Ahmad Idham yang masih cantik dalam usia awal 40an.

Amy Aziz mempunyai latar belakang pendidikan awal kanak-kanak dan pernah menubuhkan Tadika Sinar Indah Montessori di Ampang sekitar 1998-2010.

Walaupun memiliki anak istimewa, tidak menghalang Dr Ahmad Idham untuk sukses dalam karier seninya. Kini, Dr Ahmad Idham bergelar Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) selain sebagai Pengarah dan penerbit filem.

Satu ketika dulu lakonan mantapnya dalam drama bersiri popular ‘Cinta Antara Benua’ dan ‘Cinderella’ sering menjadi sebutan ramai.

Pasangan bahagia yang saling menyokong antara satu sama lain.

Sang isteri sentiasa menjadi tulang belakang di saat susah mahupun senang. Selama 21 tahun hidup bersama, mereka bukan saja tabah mengharugi asam garam rumahtangga bersama-sama bahkan menjaga anak istimewa sehingga mampu berdikari.

ANAK ISTIMEWA

“Kisahnya bermula ketika anak sulung kami itu berusia dua tahun. Dia diserang sawan dan doktor mengesahkan dia mengalami focal encephalitis sehingga mengalami kesukaran berjalan dan bertutur. Sebagai ibu bapa, kami pastinya sed1h. Dalam tempoh dua tahun itu akademiknya terg4nggu kerana banyak yang delay.

Kini usianya sudah 20 tahun. Banyak perubahan positif berlaku pada dirinya seperti pandai berdikari, lebih berani dan yakin. Setiap perkembangan walau sedikit tetap menjadi kebanggaan kami. Hanya ibu bapa yang memiliki anak istimewa saja faham keadaan seperti ini.

Kami menerima banyak sokongan moral daripada keluarga dan teman-teman rapat. Alhamdulillah hingga ke hari ini anak istimewa kami ini tidak pernah lagi dikec4m atau dihina dengan keadaannya itu. Dia sangat bertuah kerana ramai yang menyayanginya.

Kami sentiasa memberikan yang terbaik buat dirinya sama seperti anak-anak yang lain. Sebagai ibu, saya sentiasa ada untuk Ahmad Firdaus. Sekurang-kurangnya bila kami sudah tiada nanti, kami dah tinggalkannya dalam keadaan selamat dan pandai berdikari.

Dia seorang yang aktif dan bersungguh-sungguh untuk mendapatkan apa yang dia mahu. Semua perkara dianggap penting baginya. Sehinggakan saya sering bercakap pada diri sendiri dan anak-anak yang lain. If only Abang is normal I am sure he would be the smartest among all.

DIDIKAN

Anak-anak yang lain memang rapat dengan anak sulung. Kerana sejak kecil kami didik mereka saling menghorm4ti, prihatin dan tak pandang rendah kepada orang lain. Tak semua bertuah dikurniakan anak istimewa seperti keluarga kami.

Sebagai ibu saya layan mereka seperti sahabat termasuk berkongsi cerita, pendapat mahupun masalah. Selalunya mereka lebih selesa dengan saya kalau berkongsi masalah atau meluah perasaan. Jika ada sebarang masalah berkaitan anak-anak, saya akan update kepada suami.

Didikan dan kasih sayang diberikan sama rata terhadap anak-anak.

Sekarang ini kami ada banyak masa untuk mengaji dan solat berjemaah. Kami juga sering berpesan kepada mereka, kalau nak kesenangan di dunia jangan lupa Allah SWT. Harapan kami dapat melihat kejayaan mereka sebelum menutup mata.

RAHSIA KEKAL BAHAGIA

Bila berkahwin dengan seorang selebriti, saya perlu bersedia dengan segala dugaan dalam perkahwinan. Kami amalkan toleransi dan tak cepat melatah jika ada sebarang gosip. Alhamdullilah kami mampu harunginya bersama. Bohonglah kalau kata tak pernah berg4duh, yang penting jangan pendam dalam hati.

Suami seorang simple man dan sentiasa tenang dalam menangani masalah. Saya pula jenis yang tak suka pendam. Saya akan luah semuanya baru rasa lega. Kami juga tak akan sesekali berg4duh depan anak-anak. Mereka sedang membesar, kalau kita tunjuk sikap tak baik secara tak langsung mereka akan buat perkara yang sama kelak. We are their role model.

BANGGA KEJAYAAN SUAMI

Saya sentiasa menyokong dan bangga dengan setiap kejayaan suami. Berjaya menamatkan pengajiannya di peringkat Doktor Falsafah (Ph.D.) adalah pencapaian terbesar suami sekaligus mendidik anak-anak tentang betapa pentingnya ilmu. arw4h ayah saya adalah penyokong tegarnya kerana sentiasa berbangga dengan pencapaian suami.

Syukur alhamdulillah, suami sekali lagi diberi kepercayaan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di FINAS. Banyak dugaan yang dihadapi sejak dari awal perlantikannya. Semoga suami dapat membantu membangunkan semula industri kreatif tanahair selepas negara mengalami pandemik c0v1d-19. All the best to him!

Kredit foto: IG @amyabdaziz

Sumber : Nona

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*