“Hanya tengok dari jauh..”- Sukarelawan kongsi saat menyed1hkan urus jen4zah C0vid-19

Situasi kes baru C0vid-19 di Malaysia dilihat semakin mel0njak selain pertambahan kes kem4tian disebabkan w4bak p4ndemik tersebut.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Abam Botak Van Jen4zah turut tampil membantu bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi menguruskan jen4zah k0rban m4ut C0vid-19 khususnya di Sabah.

Sabah berdvka lagi

NGO, Abam Botak Van Jenazah menjalankan kerja amal mengurus, memandikan dan mengkafankan jenazah yang meninggal dunia akibat Covid-19 di Sandakan. FOTO Ihsan Abam Botak Van jenazah

Menerusi laporan Harian Metro, Yunizam, 32, ahli pertubuhan NGO tersebut telah berkongsi pengalaman mem1lukan ketika menguruskan pengebvmian m4ngsa.

Menurutnya, sejak dua tahun menawarkan khidmat menguruskan jenazah secara percuma, pengendalian m4yat pesak1t C0vid-19 memang berbeza daripada yang biasa dilakukan untuk mengelak mereka dijangk1ti w4bak p4ndemik itu.

“Seperti semalam, kami membantu mengebvmikan 12 pesak1t C0vid-19 berusia lingkungan 40-an dan ke atas.

“Tugas kami bermula sebaik sahaja pihak hospital mengumumkan kematian (berkaitan Covid-19),” katanya

Keluarga tiada peluang urus jen4zah

Jelasnya situasi bertambah h1ba apabila melihat ahli keluarga m4ngsa tidak berpeluang untuk bersama-sama membantu urusan pengembvmian, meminta untuk mengambil video dan foto sepanjang proses dijalankan.

“Tiada peluang langsung untuk ahli keluarga melihat jen4zah (pesak1t C0vid-19), ada antara mereka meminta kami merakam gambar dan video ketika proses pengebumian, ia saat yang sangat menyedihkan…”

Sed1h tengok keluarga tatap dari jauh
Timbul rasa simp4ti kepada ahli keluarga si m4ti yang mampu melihat dari jauh, kerana akur dengan protokol ketat daripada kerajaan dimana tiada waris yang dibenarkan membuat penghormatan terakhir untuk jen4zah .

Berhadapan situasi sebegitu, Yunizam berkata pasukannya perlu cekal, tahan dari segi ment4l dan fizikal serta perlu sentiasa bersiap sedia berhadapan tugasan menguruskan jen4zah dengan mematuhi prosedur standard operasi (SOP) yang ditetapkan.

“Ia sangat menyed1hkan, tetapi kumpulan saya perlu kuat untuk bersama menunaikan tanggungjawab ini dengan pasukan barisan hadapan yang lain…”

Protokol urus jen4zah
Mengenai protokol pengurusan jen4zah C0vid-19, Yunizam berkata, sebaik menerima panggilan daripada hospital, pihaknya akan mengurus, memandikan jen4zah dengan bertayammum dan mengk4fankan kemudian mengadakan solat jen4zah mengikut SOP yang ditetapkan kerajaan.

Menurutnya, ketika urusan pengebvmian, perjalanan mereka dari hospital ke tanah perkvburan akan diiringi polis dan juga kakitangan hospital.

Katanya, berikutan protokol ket4t daripada kerajaan, tiada ahli keluarga yang dibenarkan membuat penghormatan terakhir untuk jen4zah .

Sandakan ketika ini antara 16 kawasan zon merah di Sabah. Selain 16 kawasan zon merah itu, ada tujuh kawasan disenarai kawasan kuning dan hanya Tongod dan Nabawan tidak merekodkan sebarang kes.

Setakat semalam, Sabah terus mencatatkan lebih 4,650 kes aktif dan merekodkan 64 kem4tian di seluruh negeri itu.

Sumber:TK

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*