Netizen Tidak Percaya Vaksin

 

Ahli parlimen dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin hari ini meluahkan kesukaran yang terpaksa dihadapi dirinya dalam memperkenalkan vaks1in COV1ID-19 di negara ini.

Luahan itu dibuat selepas membaca komen-komen ditinggalkan netizen di hantaran Facebook dibuatnya ketika menjawab beberapa soalan tentang vaks1n COVI1D-19 di Dewan Rakyat baru-baru ini.

“Berikut adalah beberapa contoh komen mengenai vaksin COVID-19 daripada Facebook saya.

“Ini menunjukkan cabaran komunikasi besar yang kita bakal hadapi apabila melancarkan program imunisasi di seluruh negara nanti,” luah beliau di Twitter.

 

Terdahulu, KJ dalam perkongsiannya di Facebook berkongsikan berita gembira apabila kerajaan menjangkakan bekalan awal vaksin bakal diperolehi pada suku pertama 2021.

Walaupun perkembangan vaksin itu disambut baik oleh sebahagian besar masyarakat, namun menerusi komen yang ditinggalkan netizen di hantarannya itu pula menunjukkan reaksi sebaliknya.

Cucvk menteri dahulu

Bukan sahaja ada yang berkeras tidak mahu mengambil vaks1in berkenaan, malah ada juga yang memperti1kaikan langkah untuk memperkenalkan vaksin berkenaan.

Seperti yang dikatakan KJ di ciapan sebelum ini, mereka yang bertanggungjawab mengenai perkara itu bakal berhadapan dengan tugas penting dalam mendidik masyarakat mengenai perkara ini.

Bagaimanapun, memandangkan keutamaan untuk vaksin itu akan diberikan kepada 3% populasi meliputi para petugas barisan hadapan, mungkin pihak berwajib masih mempunyai masa untuk mendidik dan menjelaskan kepada mereka ini untuk setidak-tidaknya mempercayai vaksin COV1ID-19 yang bakal dikeluarkan nanti.

Jika tidak, ianya pasti akan menjadi lebih sukar untuk negara kita mengekang dan menghentikan penularan wab4k COVI1D-19 di negara kita.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : https://www.thevocket.com/

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*