Kisah Sedih Wanita Sanggup ‘Hodohkan’ Muka, Rupanya Ini Sebabnya

 

Kebanyakan wanita akan mengambil kelas seni mempertahankan diri sebagai persediaan dunia ‘gil4’ zaman sekarang, lain pula bagi satu suku kaum dari India ni. Wanita dari suku kaum Apatani atau Tani di daerah Arunachal Pradesh sanggup mencac4tkan muka mereka agar tidak menjadi m4ngsa n4fsu lelaki.

Suku Apatani

Kebanyakan penduduk Arunachal Pradesh adalah berketurunan Tibet atau Thai-Burma. Sebab itulah raut wajah suku Apatani ini lebih ke arah itu. Mereka dikenali dengan kehebatan bercucuk tanam dan sistem pertanian mereka yang power tanpa menggunakan haiwan ternakan atau pun mesin.

Suku Apatani tinggal di situ sejak beberapa abad yang lalu dan mengamalkan agama Donyi-Polo yang menyembah matahari dan bulan. Sehingga kini, mereka masih menggunakan peralatan tradisional untuk bercucuk tanam.

Dambaan para lelaki

Kalau diikutkan cerita orang dulu, wanita Apatani ini dikatakan terkenal dengan kecantikan paras rupa sehinggakan menjadi dambaan ramai lelaki dari suku kaum lain. Malah, para lelaki yang tergil4-gil4kan wanita Apatani ini sanggup mencerobh masuk kampung dan mel4rikan mereka.

Disebabkan itulah, golongan tua dalam masyarakat mereka mengarahkan wanita ‘memburukkan’ muka masing-masing tak kira tua atau muda. Sebagai taktik melindungi diri daripada dicvlik, mereka akan memakai penyumbat hidung yang dip0tong mengikut saiz lubang hidung masing-masing. Selain itu, wajah mereka juga mempunyai tatu bergaris di muka dan dagu.

Susah bernafas, tapi lama-lama terbiasa

Meskipun nampak ngeri dan macam s4kit tengok mereka pakai tapi wanita Apatani sudah terbiasa dengan hidup dalam keadaan hidung disumbat objek seperti kayu.

Sukar untuk bernafas tapi lama-kelamaan ianya menjadi kebiasaan buat mereka. Apatah lagi, tujuan asalnya adalah untuk keselamatan diri. Daripada  dicvlik dan hilang tanpa khabar berita, lebih baik ‘jelekkan’ muka. Itulah prinsip dipegang wanita Apatani.

Tradisi semakin pupus

Kalau nak diikutkan, wanita yang sudah mencapai akil baligh akan diarahkan untuk ‘hodohkan’ muka mereka sebagai tanda memasuki alam dewasa. Namun tradisi itu semakin pupus dan tidak menjadi ikutan turun temurun sejak kerajaan India mengharamkan amalan tersebut sekitar tahun 1970-an.

Golongan tua Apatani dikatakan masih meneruskan tradisi dan memakai objek di hidung serta tatu di muka. Namun, generasi muda tidak meneruskan tradisi nenek moyang mereka ini kerana mereka tidak mahu muka kelihatan aneh. Mereka juga berpendapat tradisi itu akan merencatkan masa depan jika mereka ingin berhijrah dan bekerja di bandar.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber: Lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*