Wanita mualaf dikebvmikan bukan mengikut cara Islam, rakan terdekat alami kejadian pel1k

 

Viral di laman TikTok, seorang individu berkongsi mengenai kisah yang pernah dialami oleh saudaranya pada tahun 2015 di Kota Kasongan, Kalimantan Tengah, Indonesia.

Menurut individu itu, dia mempunyai seorang ibu saudara yang dikenali sebagai ‘Wati’ (bukan nama sebenar). Seorang rakan kepada Wati dikhabarkan baru men1ngg4l dunia dan arw4h adalah seorang mualaf kerana bernikah dengan suaminya yang beragama Islam.

Malangnya, jen4zah wanita mualaf itu dikebvmikan bukan mengikut cara Islam oleh keluarganya. Suami arw4h tidak dapat berbuat apa-apa kerana pengebumian itu diambil alih oleh keluarga mertuanya.

Hari pertama, tiada sebarang kejadian aneh yang berlaku. Tetapi masuk saja hari ketiga, kelibat arw4h itu datang menghampiri Wati dalam keadaan duduk di tepi katil dalam keadaan wajahnya menunduk.

Rupa-rupanya, bukan Wati sahaja yang mengalami perkara itu, beberapa rakan terdekatnya yang beragama Islam juga mengalaminya. Bukan hanya sekali, tetapi dua tiga kali mereka berdepan dengan ins1den itu. Sementara keluarga arw4h sendiri tidak mengalami apa-apa.

Wati kemudian menghubungi keluarga arw4h tetapi mereka tidak dapat menerima penjelasan Wati dan menganggap Wati serta yang lain hanya berh4lusin4si.

“Kalau dia datang kat korang, kenapa dia tak datang pada keluarganya sendiri?” kata keluarga arw4h.

Wati akhirnya berjumpa dengan seorang ustaz. Terus pada malam itu juga, ustaz dan rakan-rakannya pergi ke kubur arw4h selepas solat Isy4k. Pada malam pertama, tiada sebarang kejadian yang pelik berlaku. Mereka berada di tanah perkuburan itu sehingga jam 12 tengah malam.

Meskipun begitu, ustaz berkenaan masih tidak berputus asa. Sehingga malam berikutnya, mereka kembali lagi ke kubur arw4h lebih awal iaitu selepas maghrib. Sekitar jam 7 malam, mereka ternampak asap keluar dari kubvr arw4h.

Dengan keizinanNya, ustaz berjaya ‘memasukkan’ arw4h ke salah seorang rakannya bagi mengetahui apa motif sebenar arw4h mendatangi rakan-rakannya. Rupa-rupanya arw4h mahu dia dikebvmikan semula secara Islam. Dan disebabkan itu juga, dia hanya mendatangi rakan-rakannya yang beragama Islam untuk meminta pertolongan.

Pihak keluarga arw4h akhirnya bersetuju kerana mereka turut menyaksikan kejadian itu. Kubvr arw4h digali semula dan dikebumikan mengikut cara Islam.

<s@idntknwwhsIni kisah nyata ya. Kejadian ini terletak di kota tante w yaitu Kota Kasongan,Kal-teng. Part 2 gak nih? ##fyp♬ original sound – couchiephart

 

Sumber: TikTok #idntknwwhs

Sumber : https://www.thereporter.my/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*