Walaupun Akaun 1 KWSP Boleh Dikeluarkan, Ada Sesuatu Tengku Zafrul Sebut Yang Ramai Tidak Perasaan

 

Kerajaan mengumumkan semua ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang terjejas pendapatan dibenarkan mengeluarkan wang daripada Akaun 1 mereka dibawah program i-Sinar.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, kebenaran itu tidak mengira sama ahli KWSP yang hilang pekerjaan atau yang terkurang pendapatan pada tahun ini.

“Setelah berbincang dengan pengurusan KWSP pagi tadi, sukacita diumumkan bahawa program i-Sinar kini dibuka dan diperluaskan kepada semua ahli yang terjejas pendapatan mereka.

“Daripada seramai 2 juta ahli KWSP yang layak mengeluarkan Akaun 1 sebelum ini, i-Sinar kini kita buka kepada lebih 8 juta ahli KWSP,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Tengku Zafrul berkata, ahli KWSP yang layak memohon untuk membuat pengeluaran daripada Akaun 1 tanpa mengira sama ada mereka pekerja sektor formal atau bekerja sendiri.

Menurut beliau, pengeluaran itu malah tanpa mengira ahli aktif mencarum atau tidak, selagi terjejas pendapatan dengan ketara boleh mengeluarkan simpanan daripada Akaun 1 KWSP.

Tambah beliau, ahli KWSP yang sebelum ini dibenarkan mengeluarkan sehingga RM9,000 kini boleh mengeluarkan wang dari Akaun 1 mereka sehingga RM10,000.

PERLU TUNJUKAN BUKTI KETIKA BUAT PERMOHONAN

Syarat i-Sinar sebelum Layak Mengeluarkan Akaun 1 KWSP - Rakyat News

“Mereka cuma perlu memohon dalam talian atau hadir di mana-mana pejabat KWSP. Tunjukkan sahaja bukti kehilangan pekerjaan, notis cuti tanpa gaji, gaji, elaun atau kerja lebih masa dipotong atau pengurangan pendapatan jika bekerja sendiri,” katanya

Boleh lihat video untuk mendengar secara langsung ketika One Off Akaun 1 KWSP Diumumkan.

 

Sumber : Kosmo Online

Sumber : http://www.awatttsyeikhh.com/tunjukbukti-kwspp11/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*