Suami MeninggaI Selepas Solat, TinggaIkan Isteri $arat Mngandung Zuriat Pertama.

 

Sandakan : Kemat1an tldak mengenal usia, sak1t atau pun sihat jika sudah sampai masanya tetap akan perg1. Kisah sedlh ini diceritakan oleh Pengurusan Van Jenazah Abam B0tak di Sandakan Sabah mengenai permerg1an rakan baiknya Omay Jumaine disaat kehidupannya dipvncak bahagia selepas mendirikan rumah tangga.

Mengikut keluarganya Arwh Omay tldak punyai sebarang penyaklt, dia perg1 secara tiba tiba selepas menunaikan solat, betullah orang cakap insan yang baik cepat sahaja Allah ambil dan perg1nya amat mudah, seb4k membaca tulisan yang dikongsi Abam B0tak ketika diamanahkan menguruskan jnazah rakan baiknya itu.

Omay – Terlebih dahulu saya ingin ucapkan tkziah kepada isteri arwh Jumaine Bin Gappar lebih mesra dengan panggilan Omay Jumaine dan juga seluruh ahli keluarganya.

Bersabarlah dengan setiap apa yang berlaku, Semoga kita semua dapat bertemu di syurganya kelak, Aminn,Saya mula berkenalan dengan arwh sejak beberapa tahun yang lalu. Orangnya memang sangat bersopan santun.

Tutur katanya juga sangat merend4h diri dan menghorm4ti orang lain,Semoga kau tenang di sana sahabatku, Meskipun perkenalan kita sangatlah singkat,Tapi aku bersaksi sedikit sebanyak kau juga ada turut sama membantu team Abam B0tak.

Semasa mula-mula mendapat perkhabaran tentang kemat1anmu,Saya seolah-olah tldak percaya, sebabnya arwalh masih muda lagi dan kami seusia, Lebih mendvkacitakan, arwh baru saja berkahwin dan isterinya kini sedang mengandvngkan anak pertama mereka.

Ketika itu saya sedang berjalan dengan keluarga, Saya ambil kepvtusan untuk ke sana segera dan memberikan penghormatan yang terakh1r.

Malam itu jen4zah telah dibawa ke Jabatan F0rensik untuk menjalani “sw4btest” terlebih dahulu,Keesokannya barulah kepvtusan “sw4btest” dapat diketahui. Alhamdulillah negatlf.

Semasa di Jabatan F0rensik, saya melihat isterinya tldak hent1 hent1 menang1s, hinggalah jnazah dibawa ke masjid dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Kg Sebait.

Isteri dan keluarganya meminta kami uruskan jen4zahnya, sahabat handai dan kenalan juga ramai yang hadir sama. Alhamdulillah pengurusannya dipermudahkan.

Semasa di dalam kereta jen4zah, Saya memandang isterinya ditempat duduk belakang ada berkata-kata dengan arwh sambil memeIuk erat jsad arwh.

Masa tu a1r mata siapalah yang tldak men1tis, saya tldak tahulah, saya turut mengalirkan a1r mata juga.

Semoga kau tenang dan selamat di sana sahabatku. Doakan kebaikan untuk arwh ya teman-teman,Halalkan segala makan minumnya, maafkan segala kesaIahan dan kesiIapannya.

Dan semoga anak yang bakal dilahirkan oleh isterinya juga selamat dan menjadi anak yang berbakti kepada ibunya dan keluarganya.
Buat isterinya, tetaplah bersabar dan kuatlah demi arwh suamimu dan anakmu,Sungguh ini bukanlah pengakh1ran, Selamat menempvh kehidupan dengan cemerlang.

Ya Allah bantulah isterinya dan juga anaknya, Kuatkanlah dan sokonglah mereka,Tenang di sana wahai Sahabatku.Al fatihah.

Sumber: Abam B0tak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*