[Video]Tragedl Tris0: Kenderaan HiIang KawaIan Sebelum Jatvh Ke Dalam Sungai- PoIis.

 

Kuching: Kenderaan pacuan empat roda (4WD) yang terhvmban ke dalam Sungai Batang Lupar di Pangkalan Feri Tris0, kira-kira 120 kilometer dari sini, dikatakan hiIang kawaIan sebelum terjatvh ke dalam sungai itu dan meng0rbankan sembilan nywa yang berada di dalamnya.

Ketua PoIis Daerah Sri Aman Deputi Superintendan (DSP) Bingkok John berkata 4WD jenis Ford Ranger yang dipandu oleh seorang wanita, Ronany Ting, 33, itu dalam perjalanan dari Kap1t menuju ke Kuching menggunakan Jalan Beladin-Meludam.

“Apabila sampai di tempat kejadian, dipercayai pemandu gagaI mengawal pergerakan kenderaan itu menyebabkan kenderaan berkenaan terb4bas dan meIuncur jatvh ke dalam (Sungai) B4tang Lupar,” katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Menurutnya orang ramai yang berada di kawasan jeti itu sempat meng1kat kenderaan berkenaan dengan rantai bes1 dan menarlknya bagi menghaIang 4WD tersebut tenggeIam sebelum bertindak mengeluarkan kesemua mngsa.

“Slasatan punca kejadian dijalankan oleh Bahagian Slasatan dan Penguatkuasaan Trafik (Sri Aman). Kesemua myat dibawa ke H0spital Sri Aman untuk dibed4h slasat,” katanya.

Selain Ronany, tragedl kira-kira 3 petang itu turut meng0rbankan lapan lagi penumpang iaitu Siti Aisha Abdullah, 36; tiga remaja yang dikenal pasti sebagai Nor Shuhada Mohamad, 16 (perempuan); Khairunnisa Muhamad, 14 (perempuan); Alvin Phang, 12 (lelaki) dan tiga kanak-kanak lelaki iaitu Wallace Phang,7; Mohd Aiman Mohd Hamdan, 7 dan Muhd Mustaqim Mohd Hamdan, 5.

Tragedl itu turut meragvt nywa seorang bay1 lelaki berusia empat bulan yang dikenal pasti sebagai Mohd Ahmad Mohd Hamdan.

 

Sementara itu, Ahli Parlimen B4tang Lupar Datuk Seri Rohani Abdul Karim mengucapkan tkziah kepada keluarga mngsa.

Katanya wakil beliau juga telah bertemu dengan anggota keluarga mngsa.

“Saya berharap semua pengguna Feri Tris0 berhat1-hat1 dalam perjalanan, terutamanya yang dalam perjalanan jauh dan sentiasa mengutamakan keselamatan anda dan keluarga anda,” katanya.

Video:

Sumber: hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*