Minum b1r dalam pusat kuarantin C0vid-19 perbuatan bi4dab, Cuepacs gesa tindakan tegas terhadap individu terlibat

 

SEJAK Sabtu, tular di laman media sosial video berdurasi 12 saat yang memaparkan beberapa individu di Pusat Kuara.ntin dan Rawa.tan Co.vid-19 Berisiko Rendah (PKRC) Kota Kinabalu, Sabah meminum minuman keras.

Ramai pihak melahirkan rasa kurang senang dan kesal dengan perbuatan individu berkenaan yang disifatkan sebagai bia.dap.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat berkata, tindakan itu jelas tidak menghormati pengorbanan petugas barisan hadapan kerana perbuatan itu dilakukan di kawasan digunakan sebagai kemudahan kesihatan mera.wat pesa.kit Co.vid-19.

Adnan berkata, tindakan meminum bir itu juga boleh mengundang ketidakselesaan pes.akit lain yang sedang dirawat dan mungkin boleh mencetuskan masalah lain sekiranya keadaan menjadi tidak terkawal.

Justeru, kongres tersebut mendesak siasa.tan diadakan dan disusuli tindakan ke atas mereka yang terlibat, termasuk pihak bertanggungjawab yang membelikan minuman ke.ras.

“Cuepacs mahu tindakan juga diambil kepada pihak terbabit yang membawa, membekal atau melepaskan minuman keras itu kepada pes.akit… tindakan individu itu bia.dab kerana seolah-olah sedang bergembira sedangkan petugas barisan hadapan sibuk mengerah keringat menyelamatkan rakyat.

“Tindakan yang sewajarnya perlu diambil agar tiada lagi pihak lain berani bertindak seolah-olah petugas barisan hadapan kita sedang berseronok atau berhadapan dengan satu perkara yang remeh,” katanya menerusi kenyataan pada Ahad.

Adnan berkata, sekiranya ada pembabitan pihak pengawal keselamatan atau petugas kesihatan sendiri dalam kejadian itu, tindakan tatatertib wajar dikenakan kerana ia mencemarkan integriti terutamanya membabitkan penjawat awam.

“Perkara ini tidak boleh dipandang remeh dan pihak berkuasa tidak perlu melindungi mereka yang bersalah. Sebagai rakyat yang bertanggungjawab, sewajarnya mereka sentiasa berdisiplin dan mematuhi peraturan apatah lagi ketika sedang mendapatkan rawatan daripada petugas kesihatan,” katanya.

Pengarah Kesihatan Sabah, Dr Christina Rundi dalam pada itu berkata, kes itu masih dalam siasatan dan menegaskan meminum arak tidak dibenarkan di semua PKRC.

Video

https://fb.watch/33ZnZcjcvR/

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*