Perginya seorang wira! doktor rawat p3sakit c0vid mninggal dnia akib4t keletihan, foto akhir sempat dirakam mmg nampak sangat letih

 

CYBERJAYA – Seorang petugas barisan hadapan mening.gal dunia selepas beberapa hari dira.wat di hospital selepas peng.san ketika bertugas mela.wan Co.vid-19.

Berdasar satu perkongsian oleh Skuad Pengurusan Jena.zah Malaysia (SPJM), Allahyarham Dr Ali Noor Hassan yang juga ahli skuad tersebut mening.gal dunia akibat keletihan.

“Sebelum mening.gal dunia, rakannya sempat merakamkan gambar terakhir beliau yang sangat keletihan.

“Beliau jatuh sa.kit kerana beban kerja terlalu penat dan letih, selain kekurangan masa untuk beristirehat setelah bertugas di barisan hadapan Kementerian Kesihatan mena.ngani Co.vid-19. Beliau tertidur ketika bertugas dan pen.gsan,” katanya dalam satu hantaran dalam laman Facebook miliknya.

Menurut SPRM lagi, selain bertugas sebagai doktor perubatan, Allahyarham juga aktif dalam kerja-kerja dakwah dan pernah menyertai perhimpunan Jemaah Tabligh di Beaufort, Sabah.

“Setiap kali Ijtimak besar jemaah tabligh di Sabah, Dr Ali akan datang dari Selangor berkhidmat secara sukarela sebagai petugas peruba.tan bagi peserta ijtimak.

“Sekali lagi SPJM kehilangan seorang ahli yang begitu komited berkhidmat untuk ummah selepas pemergian Pengerusi SPJM Kedah, Allahyarham Habibullah pada Jumaat lepas.

“Semoga Allah SWT menerima segala amal kebajikan beliau dan mengampuni segala dosanya yang lampau. Salam takziah buat ahli keluarganya,” ujarnya.-MT

Kes po.sitif Co.vid-19 dijangka menurun dua minggu lagi

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan kes baharu positif Co.vid-19 akan menurun dalam tempoh dua minggu lagi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes positif Co.vid-19 meningkat ketika ini disebabkan jan.gkitan dalam tempoh dua minggu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dilaksanakan.

Katanya, kadar kebolehjangkitan atau R naught (RO) kini adalah 1.2 dan jangkaan kes menurun selepas RO menurun kepada 1.1.

“Kalau lihat unjuran kita jangka minggu ketiga Februari akan mendapat kes harian sebanyak 5,000 kes manakala minggu ketiga Mac 8,000 kes.

“Kes laporkan hari ini kerana lendesahan vir.us dalam tempoh 14 hari. Impak PKP kali ini akan dilihat dalam tempoh dua minggu kes penurunan kes,” katanya dalam sidang media harian Co.vid-19 di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, KKM juga akan membuat penilaian lanjut sama ada PKP 2.0 akan dilanjutkan lagi selepas tempoh dua minggu tamat 26 Januari ini.

Katanya, sektor ekonomi yang dibuka dalam PKP 2.0 juga akan dinilai agar seimbang dan berkemungkinan ia lebih ketat berbanding sebelum ini.

Sumber: Hmetro via RJ sohor

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*