Asalnya Brgurau Dgn Peminat Di ‘Live’, Datin Alyah Tak Sangka Terima R4tusan Tempahan Karipap

Penyanyi Datin Alyah tidak meny4ngka prcubaannya untuk berniaga kuih tempatan mmbuahkan hasil apabila karipap ment4h yang dibuat mndapat s4mbutan baik peminat.

Menurut Alyah,40, idea tersebut berlaku secara sp0ntan ketika dia mel4kukan sesii ‘live’ di Instagram bersama pengiikutnya baru-baru ini.

“Pada awalnya saya rasa nak makan kariipap untuk menu petang. Jadi sajalah svka-svka ‘live’ di IG pada waktu sama dan saya kata kalau ada yang mahu, bolehlah temp4h.

“Tak sangka pula daripada sekadar bergvrau, ramai pula yang bermiinat untuk buat beli. Ingatkan yang temp4h sedikit saja, tapi pemb4ntu saya kata lebih 300 biji temp4han telah diterima.

“Memang terkejvt, tapi saya kira ini salah satu pvnca rez3ki untuk tambah pendapatan dalam fasa p4ndemik ketika ini. Saya terima temp4han selama beberapa hari dan alhamdulillah, s4mbutan yang diterima cukup posiitif.

“Keluarga saya di Johor pun memang ada yang buka kedai, ambil t3mpahan buat kuih muih, lauk pauk dan sebagainya. Jadi saya sendiri sudah terbi4sa. Tak din4fikan pen4t bila uli gunakan kvdrat sendiri, tapi syukur kerana juga yang sudi nak mer4sa,” katanya.

“Bila saya nampak percvbaan ini menjadi, saya r4ncang untuk sel4ng seli menu kuih. Macam contoh, minggu ini karipap dan minggu seterusnya mungkin kuih lain pula.

“Selain boleh tukar cita rasa, pemiinat pun boleh menikmati hiidangan pelbagai. Tidaklah sama saja. Kalau ada permiintaan dalam kuantiiti yang banyak, insya-Allah saya akan us4hakan. Cuma sekarang saya kena beli m3sin khas kalau nak jalankan projek ini secara berterusan,” katanya.

Ditanya apa re4ksi su4mi, Datuk Ramli MS, penyanyi Meluruh itu bertuah kerana pemuzik berkenaan menyambut baik usaha yang dil4kukannya.

“Su4mi meny0kong, memandangkan dia dan keluarganya di Singapura juga cukup mahir dalam bab m4sakan. Ramli minta saya untuk buat biisnes ini secara seriius.

“Malah dia ada rasa dan menilai serta bagi input apa yang perlu ditambah baiik. Tapi bila jalankan biisnes ini,  ia tidaklah bermaksud saya nak h4dkan kerjaya. Memandangkan situasi negara ketika ini, rasanya lebih baik untuk kita cuba cari h0bi lain juga,” katanya.

Dalam perkemb4ngan lain, Alyah kini sedang mencari masa sesuai untuk mer4kamkan single terbarunya, Thank You Allah yang bakal dil4ncarkan tahun ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alyah Abu Hasan (@alyah81)


Sumber: Instagram Datin Alyah

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : MEDIAHIBURAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*