Tergamak Tinggalkan Ibu Kudung Di Tepi Jalan, Tapi Masih Puji Sifat Terpuji Anak

Shah Alam: Wanita warga emas yang kudu.ng sebelah kaki ditemui bersen.dirian dengan kerusi roda di tepi jalan di Jalan Kebun dekat sini, semalam, dipercayai ditinggalkan ahli keluarga.

Lembaga Zakat Selangor (LZS) menerusi satu kenyataan memaklumkan, pihaknya menerima maklumat daripada orang awam berhubung warga emas ditinggalkan di tepi jalan dengan bekalan lampin pakai buang serta beg pakaian.

“Sebaik saja menerima maklumat itu, Skuad Saidina Umar (SSU) Zakat Selangor serta Ketua Operasi Agihan Daerah Kuala Langat bertindak segera turun padang pada jam 8.30 malam tadi bagi menyantuni warga emas itu.

“Hasil sias4tan mendapati wanita berusia 60 tahun itu adalah asnaf f4kir dan masih mempunyai keluarga.

“LZS kemudian berjaya menghubungi keluarga warga emas itu bagaimanapun tidak mendapat kerjasama yang baik apabila tiada seorang waris sudi menjemputnya pulang ke rumah dengan pelbagai alasan,” katanya.

 

Kredit foto: Harian Metro

Menurut kenyataan itu lagi, LZS terpaksa menyerahkan warga emas berkenaan kepada polis untuk tindakan lanjut.

“Polis bertindak menghubungi anak warga emas terbabit dan menjalankan sesi rundingan mengikut kepakaran pihak berkuasa berkenaan,” katanya.

Menurutnya, anak wanita berkenaan pada awalnya bersetuju hadir ke balai polis untuk mengambil ibunya bagaimanapun sekitar jam 3 pagi tadi, individu terbabit membuat keputusan tidak boleh menjaga wanita itu lagi.

“Polis kemudian menghubungi pusat jagaan warga emas yang kemudian datang menaiki ambulans untuk membawanya ke hospital bagi pemeriksaan kesih4tan dan saringan C0vid-19.

“Hati mana yang tidak tersentuh apabila ibu ini masih mendoakan yang terbaik untuk anaknya. Kata wanita itu ‘dah lama acik (makcik) tak jumpa anak, anak acik baik orangnya’. Kami cuba menyembunyikan rasa sebak kami kepada beliau. Mungkin ada kisah keluarga yang hanya mereka mengetahuinya,” katanya.

LZS memaklumkan, pihaknya menempatkan warga emas itu di pusat jagaan warga emas mengikut prosedur dengan kebenaran anaknya dan semua kos ditanggung oleh agensi berkenaan.

“Terima kasih kepada orang awam yang menyampaikan maklumat kepada kami serta Pusat Jagaan Warga Emas Baitul Mawaddah, Pusat Jagaan warga Emas SRA serta pihak Balai Polis Sri Muda yang bekerjasama dari malam hingga ke awal pagi dalam menguruskan kes ini.

“Marilah sama-sama kita doakan semoga usaha ini mendapat keberkatan dari Allah SWT dan ibu ini dapat dijaga dengan penuh kasih sayang,” katanya.

Masih Puji Sifat Terpuji Anak Walau Ibu Berkaki Kudung Ditinggalkan Di Tepi Jalan

SEMALAM tular satu kisah yang amat menyedihkan yang mana seorang wanita warga emas ditemui ditinggalkan bersendirian oleh keluarganya dengan berkerusi roda di tepi jalan di Jalan Kebun, Shah Alam.

Lebih menyayat hati, wanita warga emas itu yang berseorangan di tepi jalan bersama lampin pakai buang dan beg pakaiannya.

Difahamkan, wanita warga emas yang juga kudu.ng sebelah kaki, didapati masih mempunyai ahli keluarga.

Menerusi perkongsian di Facebook Lembaga Zakat Selangor (LZS), pihaknya mendapati, wanita itu merupakan asnaf fakir di bawah kendalian mereka dan masih mempunyai keluarga.

Skuad Saidina Umar LZS dan Ketua Operasi Agihan Daerah Kuala Langat bertindak segera turun pada 8.30 malam tadi bagi menyantuni wanita berkenaan.

Namun demikian, usaha menghubungi keluarga berjaya dilakukan, namun tidak mendapat kerjasama yang baik apabila tiada seorang waris yang sudi menjemputnya kembali ke rumah dengan pelbagai alasan.

Akhirnya, pihak LZS menyerahkan warga emas berkenaan kepada polis untuk tindakan lanjut.

“Polis telah menghubungi anak warga emas terbabit dan menjalankan sesi rundingan,” kata Zakat Selangor.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*