[VIDEO] Baru Hari Pertama Sekolah Dah Buat Hal,

Umumnya mengetahui, hari ini merupakan hari pertama sesi persekolah secara bersemuka bagi tahun 2021. Sebelum ini, para pelajar hanya mengikuti kelas secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) berikutan pandemik C0vid-19 yang melanda.

Namun, di sebalik pembukaan semula sekolah ini, terdapat banyak ragam yang ditonjolkan oleh murid-murid darjah satu terutamanya. Hal ini demikian kerana, ia merupakan pengalaman pertama mereka ‘menjejakkan’ kaki ke sekolah setelah dua tahun di tadika. Macam-macam ragam ya, siap ada yang nangis lagi!

Hari pertama persekolahan

Foto: Tangkap layar video

Menerusi video dikongsi Info Roadblock JPJ/Polis, di laman Facebook yang berdurasi satu minit, memaparkan telatah murid darjah satu yang dipercayai melarikan diri dari sekolah. Video tersebut telah dirakam oleh seorang lelaki yang cuba memujuknya. Namun, segala pujukan itu tidak berhasil dan lelaki itu tercungap-cungap penat mengejar murid tersebut. Tidak berakhir di situ, lelaki ini sempat untuk menawarkan diri untuk menghantarnya semula ke rumah.

Pakcik hantar balik, ada polis marilah pakcik hantar balik.

Walau bagaimanapun, usahanya untuk ‘membantu’ murid itu telah dibantu oleh seorang wanita yang menaiki motosikal. Setelah ditahan, murid tersebut telah dibawa menaiki motosikal bersamanya. Namun, tiada sebarang info tambahan mengenai kejadian di sebalik video tersebut.

Video penuh

Respon netizen

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen turut terhibur melihat gelagat murid itu. Video tersebut telah meraih lebih 7k tanda suka dan dikongsi lebih 2.6k oleh pengguna Facebook yang lain. Buat hal lah kau dik!

Sekolah kembali dibuka

Setelah melalui rentetan episod dalam sistem pendidikan negara yang menyaksikan pengoperasian sekolah terpaksa mengikut ‘rentak’ angka Covid-19, akhirnya sekolah dibuka semula secara berperingkat mulai Isnin ini.

Pembukaan semula sesi persekolahan itu melibatkan murid prasekolah, Tahun Satu dan Dua di sekolah rendah seluruh negara pada 1 Mac, diikuti Tahun Tiga, Empat, Lima dan Enam bermula 8 Mac.

Sekolah menengah pula akan memulakan sesi persekolahan pada 4 April bagi sekolah di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu, manakala bagi negeri-negeri lain pada 5 April.

Walaupun masih dihimpit situasi pandemik yang belum reda, langkah itu perlu diambil bagi mengimbangi keperluan akses pendidikan dalam keadaan selamat sambil memastikan pelajar tidak jauh ketinggalan dalam pembelajaran.

Lebih-lebih lagi apabila ibu bapa, guru dan pelajar terpaksa menghadapi ‘kejutan budaya’ ketika konsep Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) terpaksa dilaksanakan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan C0vid-19, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Berdepan masalah utama seperti pemilikan peranti dan akses internet murid yang dikhuatiri mengakibatkan keciciran pelajar dalam kalangan golongan B40, luar bandar dan kawasan pedalaman, senario itu menyedarkan bahawa kaedah pembelajaran secara bersemuka adalah lebih berkesan.

Menjelaskan rasional keputusan Kementerian Pendidikan (KPM) itu, Menterinya, Senator Datuk Dr Radzi Jidin sebelum ini dilaporkan berkata ia dibuat secara teliti dan pendekatan diambil berdasarkan input serta maklum balas daripada semua pihak.

“Keputusan membenarkan pelajar sekolah rendah untuk mengikuti sesi persekolahan lebih awal adalah bagi memberi ruang kepada murid dan guru menyesuaikan diri dengan suasana norma baharu dan juga prosedur operasi standard (SOP) C0vid-19,” katanya.

Menteri Penyelaras Program Imunis4si C0vid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin sebelum ini pula berkata, seramai 55,539 guru yang dikategorikan sebagai berisiko tinggi akan diusahakan untuk menerima suntikan vaksin C0vid-19 pada fasa pertama program imunisasi itu.

Tidak mengambil mudah aspek SOP, KPM turut mengedarkan Garis Panduan Pengurusan Pembukaan Semula dan Model Pengawalan Keberadaan Murid di Pintu Pagar Sekolah, mengandungi panduan pengurusan dalam pelbagai aspek ketika penularan Covid-19 kepada semua sekolah di seluruh negara.

Garis panduan itu merangkumi aspek bermula murid sampai ke pintu pagar sekolah, ketika murid berada di sekolah dan SOP ketika pulang.

Pembukaan sekolah bermula Isnin juga menyaksikan KPM membenarkan pelajar memakai pakaian biasa yang sesuai, kemas serta sopan untuk hadir ke sekolah jika belum mempunyai pakaian seragam sekolah.

KPM menyatakan kebenaran tersebut diberikan bermula 1 hingga 26 Mac ini iaitu sehingga cuti pertengahan penggal persekolahan sesi 2021.

Selain sekolah rendah, Kolej Vokasional juga akan dibuka pada 1 Mac manakala sekolah antarabangsa dan institusi pendidikan swasta kat

Sumber: Info Roadblock JPJ/Polis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*