Ini Status Sebenar Agama Illi Najwa Selepas Menghadap Sultan Johor

Hujung tahun lalu, berita mengenai wanita bernama lIIi Najwa Anuar Hussein Saddique yang berkhwin dengan kapten hoki pasukan India, Manpreet Singh Pawar hangat diperkatakan ramai.

Dikatakan pasangan itu menjalinkan hbngn cinta sejak lapan tahun lalu. Majlis resepsi diadakan di kampung halaman Manpreet di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab.

Manpreet, 28, mengenakan sut perkhwinan punj4bi yang lengkap dengan serban, sementara lIIi Najwa pakaian pengantin Punjabi ketika mereka bertukar ikrar perkhwinan.

Susulan dari itu timbul persoalan mengenai status agama lIIi Najwa sama ada masih beragama lsIam ataupun tidak sehingga menarik perhatian Sultan Johor.

Terbaru, menerusi status di Instagram, Sultan Johor telah membuat kenyataan terkini berhubung perkara itu.

” SULTAN JOHOR TERIMA MENGADAP MUFTI JOHOR, PENGARAH JAINJ DAN ILLI NAJWA SADDIQUE

” DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan menerima mengadap lIIi Najwa Anuar Hussein Saddique, yang melangsungkan perkhwinan dengan Kapten Hoki India, Manpreet Singh Pawar pada tahun lalu, yang menimbulkan kontroversi.

” Mengiringi bersama, Mufti Johor, Dato’ Haji Yahya Ahmad dan Pengarah Jabatan Agama lsIam Negeri Johor (JAINJ), Dato’ Haji Md Rofiki Shamsudin yang turut mengadap Baginda Tuanku Sultan di Pejabat Mados, Istana Bukit Pelangi, Johor Bahru pada hari ini (18 Mac).

” Pada pertemuan bersama DYMM Sultan Johor, Dato’ Mufti Johor turut mempersembahkan hasil siasatan Jabatan Agama lsIam Negeri Johor (JAINJ) berhubung status perkhwinan dan keagamaan lIIi Najwa bersama pasangan.

” Dato’ Haji Yahya berkata, siasatan secara menyeluruh telah dijalankan oleh JAINJ dan mendapati lIIi Najwa masih lsIam.

” Pihak JAINJ telah memanggil lIIi Najwa bersama ibunya serta beberapa saksi lain dan keterangan juga diambil daripada mereka.

” Hasil siasatan mendapati lIIi Najwa tidak pernah kIuar dari lsIam, malah pada hari ini beliau (lIIi Najwa) juga hadir bersama kami untuk mengadap Baginda Tuanku Sultan,” katanya kepada Royal Press Office (RPO).

” Pada Disember lalu, DYMM Sultan Johor menitahkan JAINJ dan Jabatan Mufti Johor menyiasat status terkini agama wanita berkenaan yang dilaporkan berkhwin dengan Kapten Hoki India.

” DYMM Sultan Johor bertitah, sebagai Ketua Agama lsIam Johor, Baginda bertanggungjawab memelihara kedudukan lsIam supaya sentiasa terpelihara dan dipandang mulia selari dengan Perkara 57 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan Perkara 3 Perlembagaan.

” Dato’ Haji Yahya berkata, pendaftaran perkhwinan pasangan itu di Johor Bahru juga kini dalam proses.

” Tiada ada apa-apa masalah untuk didaftarkan perkhwinan mereka dan isu ini juga sudah selesai,” kata kenyataan itu.

Tak Pernah Kelua.r Islam

JOHOR BAHRU: Siasatan Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) mendapati Illi Najwa Anuar Hussein Saddique, yang perkahwinannya dengan kapten hoki pasukan India, Manpreet Singh Pawar menimbulkan kontrov3rsi tahun lalu, tidak pernah keluar daripada Islam.

Hasil sias4tan berkenaan dipersembahkan kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar oleh Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad dan Pengarah JAINJ, Datuk Md Rofiki Shamsudin yang menghadap baginda di Pejabat Mados, Istana Bukit Pelangi, di sini, hari ini.

Turut menghadap Sultan Johor dalam pertemuan berkenaan adalah Illi Najwa.

Pada pertemuan Sultan Johor, Mufti Johor turut mempersembahkan hasil siasatan penuh JAINJ berhubung status perkahwinan dan keagamaan Illi Najwa bersama pasangannya.

“Pihak JAINJ memanggil Illi Najwa bersama ibunya serta beberapa saksi lain dan keterangan juga diambil daripada mereka.

“Hasil si4satan mendapati Illi Najwa tidak pernah keluar dari Islam, malah pada hari ini beliau (Illi Najwa) juga hadir bersama kami untuk mengadap Baginda Tuanku Sultan,” katanya yang dimuat naik akaun Facebook rasmi Sultan Johor.


Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar (tiga kiri) bersama Illi Najwa serta Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad (dua kanan) dan Pengarah JAINJ, Datuk Md Rofiki Shamsudin (kanan sekali) di Istana Bukit Pelangi, Johor Bahru. – Foto Royal Press Office

Disember lalu, Sultan Johor menitahkan JAINJ dan Jabatan Mufti Johor menyiasat status terkini agama wanita berkenaan yang dilaporkan berkahwin dengan Kapten Hoki India.

Sultan Johor dilaporkan bertitah, sebagai Ketua Agama Islam Johor, baginda bertanggungjawab memelihara kedudukan Islam supaya sentiasa terpelihara dan dipandang mulia selari dengan Perkara 57 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895 dan Perkara 3 Perlembagaan.

Mengulas lanjut, Yahya berkata, pendaftaran perkahwinan pasangan itu di Johor Bahru juga kini dalam proses.

“Tiada ada apa-apa masalah untuk didaftarkan perkahwinan mereka dan isu ini juga sudah selesai,” katanya.

Disember lalu, kapten hoki pasukan India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia, Illi Najwa Saddique.

Pasangan itu menjalinkan hubungan cinta sejak lapan tahun lalu. Majlis resepsi diadakan di kampung halaman Manpreet di Mithapur dekat Jalandhar, Punjab.

Manpreet, 28, mengenakan sut perkahwinan punjabi yang lengkap dengan serban, sementara Illi Najwa pakaian pengantin Punjabi ketika mereka bertukar ikrar perkahwinan.

Reaksi warganet

Sementara itu, menerusi ruangan komen rata-rata ntizen meluahkan rasa syukur dengan perkembangan itu dan gembira kerana lIIi Najwa masih beragama lsIam.

” Alhamdulillah..Tuanku DYMM Sultan Johor amat memelihara kesucian agama lsIam di negeri Johor.. Daulat Tuanku!!” tulis Sam.

” Alhamdulillah…syukran Ya Allah t. kasih tuanku….harap suaminya juga sudah masuk lsIam, syarat paling penting untuk berkhwin adalah dua2 sudah lsIam walaupun lain bangsa.. Jangan khwin berlainan agama sebab akibatnya buruk pada zuriat nanti..” tulis Ekudz

Sumber:IG OfficialSultanIbrahim,bh, asiakini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*