Blar Betul, Indvidu Ini Beritahu Kena Sam4n JPJ Sebab Tukar Warna Kereta Buat Rmal Ntlzen Terkjut

DUNIA permotoran atau m0difikasi, bagi sebahagian individu terutama golongan lelaki, adalah saluran untuk mereka meluahkan kreativiti dengan melakukan pengubahsuaian kepada sesebuah jntera.

Alasan mereka cuma satu, dek kerana minat dan mencari kepuasan semata-mata, mereka snggup walaupun dilihat terpksa mengeluarkan belanja lebih untuk perkara tersebut.

Namun, ia bukanlah satu msaIah atau penghaIang jika seseorang itu benar-benar minat dan jlwa mereka ke arah itu.

Macam-macam perkara yang dibayangkan dan banyak juga yang sudah pernah kita lihat di atas jalan raya negara ini, terutamanya terhadap kenderaan persendirian semata-mata untuk tampil berbeza daripada khalayak kebanyakan.

Namun, kini pihak berkuasa sedang giat menjalankan 0perasi besar-besaran yang bermula 1 Mac lalu bagi menjejak individu lngkar peraturan jalan raya yang membabitkan pengubahsuaian kenderaan yang tidak mendapat kelulusan.

Memetik laporan akhbar tempatan, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman dalam satu kenyataan memaklumkan, sebanyak 26,239 kenderaan membabitkan 12,709 motosikal, 8,678 kereta dan 4,852 lain-lain kenderaan diperiksa dalam operasi itu sepanjang tempoh berkenaan di seluruh negara.

Untuk pengetahuan m0difikasi yang dis4rankan hanya melibatkan pengubahsuaian kecil atau pemasangan alat kelengkapan tambahan (pemasangan aksesori) yang tidak mengubah identiti serta tidak mengganggu ciri-ciri keseIamatan kenderaan yang mana Seksyen (12) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Akta tersebut telah menetapkan keperluan undang-undang mengenai sebarang pengubahsuaian kepada kenderaan sebelum dan selepas pendaftarannya iaitu Pemerksaan Kenderaan Motor Dan Pemberian Maklumat Kepada Ketua Pengarah.

 

Ekoran itu, baru-baru ini salah seorang pengguna di Twitter telah memuat naik satu ciapan beserta sekeping photo tiga helai surat s4man yang menunjukkan beberapa kesaIahan seperti kesaIahan ubah suai ekzos, pamer imej tidak berkaitan di cermin kereta dan juga tukar warna kenderaan.

Ya! Menukar warna kenderaan tanpa kelulusan juga merupakan satu kes.alahan dan anda boleh dis4man.

Mungkin ramai yang tidak tahu, jika kita ingin melakukan perubahan warna pada sesuatu kenderaan sebenarnya perlukan kelulusan.

Berikut dikongsikan apa anda perlu lakukan jika ingin mengubah warna kenderaan supaya tidak meIanggar undang-undang sedia ada. Antaranya adalah seperti:

Perkara utama anda cuma perlu warnakan atau cat kenderaan terlebih dahulu mengikut warna pilihan korang. Sila pastikan warna tidak melebihi daripada dua warna.

Selepas itu bawa kenderaan ke pejabat Japaban Pengangkutan Jalan (JPJ) yang berhampiran untuk mendapatkan kelulusan pertukaran warna.

Anda perlu mengisi siri borang JPJ K8 (pindaan butir-butir kenderaan), selepas itu serahkan kepada pegawai atau staff yang bertugas. Pegawai JPJ akan menyemak warna pada kenderaan untuk tujuan kelulusan.

Jika warna tersebut diluluskan, pegawai JPJ akan memb.atalkan warna asal kereta pada geran asal dan warna baru akan dikemas kini di dalam sistem komputer. Cop kelulusan juga akan diberikan.

Kos untuk kelulusan pertukaran warna itu juga adalah percuma. Mudah bukan? Jadi, jangan ambil remeh perkara tersebut. Ianya tidak sesukar mana dan segeralah mendapatkan kelulusan pihak berwajib sekiranya anda tak mahu dis4man.

Reaksl orang ramai

Kredit : Sinarplus / Tgkni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*