Guru taska slumber ‘c4mpak’ anak murid cetus kem4rahan orang ramai

Selalu bukan kita dengar keluh-kesah pengasuh di taska tentang anak-anak yang dihantar setiap pagi? Mereka bukan sahaja di hantar dalam keadaan belum mandi, malah ada yang masih dengan lampin pakai buang yang penuh.

Malah, ada juga yang menghantar anak mereka dengan pakaian balik dari taska pada hari sebelumnya. Memang benar, pengasuh di taska mempunyai tanggungjawab mereka juga. Ini memang kenyataan yang tak dapat disangkal lagi.

Malah ramai yang berkata ‘Jadi cikgu taska/tadika senang je, jaga budak-budak’ , dianggap mudah, tetapi hakikatnya guru saja yang tahu cabarannya yang sebenar.

Tugas seorang guru bukan mudah tidak kira guru sekolah rendah atau menengah. Pengorbanan insan tersebut yang diperumpamakan seperti sebatang lilin tiada tolak bandingan. Tetapi tugas ini dilihat pada pandangan mata kasar orang lain tugas tersebut hanya mendidik sahaja.

Situasi sebegini juga turut dirasai oleh guru-guru yang mengajar Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Rata-rata masyarakat yang tidak memahami konsep sebenar Pendidikan Awal Kanak-Kanak menyangka guru-guru di sini tugasnya hanya menjaga kanak-kanak.

Pandangan masyarakat seperti ini tidak dipersetujui oleh seorang guru yang mengatakan tugas seperti ini begitu hebat dan mencabar apatah lagi mendidik anak-anak seawal seusia bayi hingga 6 tahun.

Dek kerana kesabaran itulah yang membezakan guru-guru ini. Jika tiada sabar maka akan jadi seperti video klip dibawah. Rata-rata ibu bapa sangat marah dengan apa yang buat oleh guru tersebut.

VIDEO

Video kejadian ini tidak dapat dipastikan dimana dirakam dan diambil. Namun apa yang paling penting dalam tugas mendidik ini kesabaran adalah kunci utama. Bukan senang untuk menjaga karenah anak-anak kecil dengan bermacam ragam.

Antara komen-komen netizen,


Inilah dia salah satu sifat kurang baik utk generasi akan datng… teladan yg ditunjukkan akan menjadi dend4m sampai bila… berhentilah kerja klu x dapat nk didik dgn ikhlas…

Terdapat pelbagai fakta maklumat tentang tidak boleh menengking kanak-kanak yang masih kecil terutamanya bayi.

Kami kongsikan sedikit maklumat berkenaan kenapa tidak disarankan men.engking:

Salah satu akibatnya jika sekali anda menen.gking akan mengakibatkan kes4n sehingga boleh membawa m4ut dan merosakkan perkembangan otak anak

kredit: RJ Sohor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*