(Video) Majlis Tunang Bertuk4r Trag3di- “Ya Allah Tengah Make up Rumah Terb4kar”

BATU PAHAT – Kegembiraan sebuah keluarga mengadakan majlis pertvnangan bertukar cem4s apabila kediaman mereka mvsnah dij1lat api dalam keb4karan di Kampung Parit Mustaffa Darat, Parit Sulong, Yong Peng di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 1 tengah hari itu, seorang lelaki berusia 54 tahun pengs4n manakala seorang lagi berusia 32 mengalami kecederaan (lvka) akibat terkena serp1han kaca.

Difahamkan, persiapan hari bersejarah tersebut dibuat bermula semalam dan majlis itu dij4ngka bermula kira-kira sejam sebelum kejadian keb4karan berlaku.

Majlis pertunangan kecoh angkara rumah terbakarSebuah rumah h4ngus dij1lat api, kira-kira satu jam sebelum majlis pertvnangan hari ini.

Menurut seorang s4ksi, Izzat Syafaat Ismail, 29, berkata, dia yang bertugas sebagai jurugambar terkejvt apabila api m4rak dengan p4ntas dari bahagian dalam rumah ketika terdapat kira-kira 100 orang tetamu pada majlis itu.

“Saya tiba awal di rumah berkenaan. Kira-kira jam 1.20 petang, saya lihat api mulai m4rak dan mereb4k dengan p4ntas ke seluruh rumah.

“Kebetulan saya hadir ke rumah berkenaan sebagai jurugambar majlis pertvnangan dan saya lihat sendiri api m4rak memb4kar rumah berkenaan begitu cep4t.

“Keadaan kel4m-k4but kerana masing masing ingin menyel4matkan barang-barang dalam rumah termasuk d0kumen penting.

“Ada antara ahli keluarga yang pengs4n dan ced3ra melecvr kerana mahu menyel4matkan kereta berhampiran serta ada yang ced3ra terp1jak kaca,” katanya ketika ditemui hari ini.

“Mujur tiada kemal4ngan jiwa melibatkan ahli keluarga dan tetamu yang hadir. Majlis pertvnangan turut dit4ngguhkan ke waktu lain” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sambil mer4kam ins1den terbabit berlaku di hadapan matanya, jurus0lek wanita ini nyata sangat pan1k. Paling meny4yat hati, dia maklumkan keb4karan berlaku sewaktu pihak terlibat sedang makeup. Walau bagaimanapun pvnca sebenar kejadian masih disi4sat.

[VIDEO] Majlis Tunang Bertukar Tragedi- "Ya Allah Tengah Makeup Rumah Terbakar" 4

Beginilah keadaan rumah yang terb4kar itu.

Sementara itu, menurut Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO), Jabatan Bomba dan Penyel4mat Malaysia (JBPM) Johor berkata, keb4karan hampir 80 peratus berlaku di sebuah rumah jenis separuh kekal.

Dalam kejadian itu, sebuah motosikal turut mvsnah dij1lat api.

Dipercayai keb4karan itu berlaku akibat l1tar p1ntas di bahagian dalam rumah dan keadaan rumah yang separa batu dan kayu menyebabkan rumah berkenaan cep4t terb4kar.

“Seramai 22 orang anggota bomba daripada Balai Bomba dan Penyel4mat (BBP) Batu Pahat, Penggaram dan Yong Peng dikej4rkan ke tempat kejadian.

“Pvnca keb4karan dan anggaran kervgian masih dalam sias4tan serta 0perasi dit4matkan pada pukul 3.34 petang,” katanya.

Kebakaran dikatakan berlaku kira-kira jam 1.20 petang mengakibatkan barang hantaran pertunangan dan harta benda rumah terbabit musnah. - Foto ihsan pembacaKeb4karan dikatakan berlaku kira-kira jam 1.20 petang mengakibatkan barang hantaran pertvnangan dan harta benda rumah terbabit mvsnah. – Foto ihsan pembaca

Keadaan rumah yang terbakar sebelum majlis pertunangan berlangsung. - Foto ihsan pembacaKeadaan rumah yang terb4kar sebelum majlis pertvnangan berlangsung. – Foto ihsan pembaca

Sementara itu, ahli keluarga m4ngsa enggan ditemubual kerana terlalu sed1h dan tr4uma dengan kejadian itu. Mereka kini menvmpang bertedvh di rumah jiran.

Ahli keluarga terdekat yang enggan namanya dided4hkan mengesahkan majlis pertvnangan itu turut dit4ngguhkan tetapi belum ditentukan bila.

R0mbongan keluarga pihak lelaki yang dimaklumkan mengenai kejadian itu turut tiba di tempat kejadian tidak lama kemudian dan memvjuk serta menen4ngkan keluarga pihak perempuan.

Rumah keluarga sebelah lelaki terbabit dikatakan berada tidak jauh daripada kampung berkenaan.

Tonton video:

Sumber: K! ONLINE via Coretan Ummi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*