Disindir Seronok Rentas Negeri Beri Bantuan, Sekali Cikgu Ni Terang Balik Buat Mereka Terdiam

ISU rentas negeri sememangnya menjadi antara topik yang hangat diperkatakan ramai netizen ketika ini.

Manakan tidak, ketika ini kerajaan mengetatkan lagi prosedur operasi standard (SOP) melibatkan pergerakan rentas negeri selepas tular isu melibatkan segelintir individu yang dikatakan mengambil kesempatan atas budi bicara polis.

Tidak sekadar faktor tersebut, langkah itu juga susulan peningkatan mendadak kes positif C0vid-19 di beberapa negeri sejak dua minggu lalu.

Pergerakan rentas negeri hanya diluluskan sekiranya terdapat urusan kecemasan, kematian ataupun urusan penting yang disertai dengan dokumen lengkap.

Disebabkan ‘kehangatan’ isu rentas negeri tersebut, seorang guru tidak terkecuali menerima tempiasnya gara-gara sering memuat naik gambar mengedarkan bantuan serta sumbangan untuk golongan memerlukan di seluruh pelusuk negara.

Menerusi satu posting di Facebook, Mohd Fadli Salleh berkata dia pernah menerima kata-kata berunsur sindiran disebabkan kerap dilihat ‘bebas’ ke mana-mana lokasi.

“Seronok la korang boleh rentas negeri, boleh jalan-jalan, guna nama NGO hantar bantuan je”. Okay, meh aku ceritakan keseronokan team kami ya. Baca dan hadamkan,” tulis guru ini yang juga aktivis kebajikan Pertubuhan Dana Kita.

Pertubuhan Kebajikan Dana Kita aktif menyalurkan bantuan ketika Ramadan.

Menurut Mohd Fadli, pasukannya akan bergerak ke lokasi penerima bantuan pada petang Jumaat selepas masing-masing menyelesaikan kerja hakiki.

“Pulang mandi bersiap, salam semua ahli keluarga, pergi ke stor angkat barang naik lori. Satu kotak set barang dapur dapur itu beratnya sekitar 8kg. Dalam Ramadan ini saja, sudah lebih 12,800 set barang dapur kami agih. 12,800 darab 8 kilogram (kg) kesemuanya 102,400 (kg).

“Seratus ribu kilogram pikul pakai tenaga manusia yang beberapa kerat ini sahaja. Baru seminggu puasa. Sebelum bergerak ke negeri yang dituju pun penat yang amat mengangkat.

“Dah bergerak, bukan boleh rehat. Bukan kami naik flight. Sendiri kena drive lori gilir-gilir,” ceritanya.

Cikgu Mohd Fadli menyerahkan kotan bantuan berupa barangan dapur kepada salah seorang penerima.

Menempuhi perjalanan yang jaraknya mencapai ratusan kilometer bukan sahaja memenatkan, malah menurut Mohd Fadli, pasukannya juga hanya sempat mengalas perut ketika berada di atas jalan raya.

Tambah Mohd Fadli, sebaik sampai di lokasi, mereka hanya sempat melepaskan lelah dan melelapkan mata di tempat penginapan tidak lebih dari empat jam sebelum memulakan misi bantuan pada keesokan harinya.

“Bangun je tidur, mandi bersiap terus hantar barang dapur ke lokasi yang ditetapkan. Kena angkut lagi barang bawa turun. Ulang sekali lagi, 8kg satu kotak. Kalau 3,000 kotak dah 24,000kg. Ya, angkat guna tenaga manusia. Guna kudrat dan ‘reng’ kami.

Adakah gaji diberi 1,000 sehari? Tidak. Kosong. Tiada. Tiada seorang pun antara kami bergaji.

Turut terkena tempias isu rentas negeri, Mohd Fadli (gambar kecil) berkongsi kisah team Dana Kita yang sanggup mengorbankan masa dan tenaga demi menyampaikan amanah kepada penerima.

“Esok rutin sama diulang lagi. Masa dalam kereta, letak je kepala pasti lena. Bangkit lena, tukar jadi driver pula. Mulut ternganga ke, berdengkur macam enjin jet ke, tiada siapa marah.

“Paling kuat kami ambil gambar dan post dalam grup kami kemudian saling gelak satu sesama. Pulang dari misi biasanya sampai pukul 3 atau 4 pagi. Pukul 8 pagi jap lagi kena terpacak ditempat kerja masing-masing pula,” ceritanya.

Biarpun tidak cukup masa untuk rehat dan terpaksa mengorbankan waktu hujung minggu masing-masing, namun ujarnya semangat untuk menggerakkan misi bantuan begitu berkobar-kobar.

Team Dana Kita sempat melepaskan penat ketika singgah sebentar di mana-mana lokasi sewaktu menghantar bantuan.

“Team kami ini, pantang semboyan ditiup, berderet sahut. Padahal baru pulang dari misi memenatkan tiga hingga empat hari, pun nak buat lagi dan lagi. Gila dah mereka semua ni nak buat baik. Pakat berebut dan berlumba.

“Tinggal anak isteri, tinggal perniagaan, tangguh temujanji, tinggal makanan sedap, tinggal rehat yang sempurna atas katil empuk kat rumah hanya untuk join setiap misi bantuan kami.

Bukan sahaja sanggup mengorbankan masa bersama keluarga, team Dana Kita juga tidak dibayar gaji sebaliknya ikhlas menghulurkan bantuan yang sudah diamanahkan.

“Berapa agaknya gaji mereka sehari sampai sanggup tinggalkan semua kesenangan dan pikul segala macam cabaran ni? Adakah gaji diberi 1,000 sehari? Tidak. Kosong. Tiada. Tiada seorang pun antara kami bergaji.

“Dan masih ada nak kata dengan sinis ‘seronok la korang. Boleh jalan-jalan’. Katakanlah semahu kamu. Kami hanya senyum dan teruskan saja. Kerana kerja buat kami ini bukan kerana kamu. Ia kerana amanah yang terpikul di bahu ini. Yang dikirim ribuan orang kepada kami,” tulisnya lagi.

Sedekah murahkan rezeki, hindar b4la

SEDEKAH menjadi antara amalan yang paling berat dilakukan, khususnya manusia yang tidak suka berkongsi harta dengan orang lain.

Namun, orang beriman yang memahami konsep sedekah itu akan meyakini ia amalan terpuji, yang bukan hanya mampu menyucikan diri dan harta, bahkan pahalanya berkekalan hingga ke hari pembalasan.

Pada umumnya, bersedekah ialah amalan sunat yang banyak disebut dalam Islam. Ia pemberian ikhlas yang sebenarnya menandakan tahap keimanan seseorang, selain bukti ketaatan kepada Allah SWT.

Amalan sedekah tidak terhad kepada orang berharta, sebaliknya orang Islam yang tidak memiliki harta pun boleh bersedekah berdasarkan kemampuannya, asalkan lahir daripada hati yang ikhlas.

Sedekah juga tidak terhad kepada pemberian wang ringgit atau harta benda, sebaliknya merangkumi hal seperti mengajar ilmu baik dan memberi pertolongan.

Malah, senyum juga disifatkan sebagai sedekah apatah lagi jika ia membabitkan pembangunan ekonomi umat Islam seperti membayar zakat, berwakaf dan infak (memberi sumbangan wang serta harta).

Abu Dzarr berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Senyummu kepada saudaramu ialah sedekah bagimu; kamu memerintah kepada kebaikan dan melarang kemungkaran ialah sedekah; kamu memberi petunjuk kepada seseorang sesat di jalan ialah sedekah; kamu melihat kepada seseorang yang tidak dapat melihat dan menolongnya sedekah bagimu; kamu menghilangkan batu, duri dan tulang di jalan ialah sedekah bagimu dan kamu memasukkan air daripada timbamu ke timba saudaramu sedekah bagimu.” (HR Tirmizi)

Sementara dalam hadis lain, Abu Hurairah RA menyebut Nabi SAW bersabda: “Tiada suatu pagi (hari) pun yang dilalui seorang hamba melainkan akan ada dua malaikat turun dan berdoa: Ya Allah! Berikan kepada pemberi sedekah ganti (sedekahnya). Malaikat satu lagi berdoa: Ya Allah! Berikan kepada orang yang menahan (sedekah dan kedekut) kemusnahan.” (HR Bukhari dan Muslim).

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*