“Itulah kali terakhir saya melihat Rayan” Ibu Beritahu Kata-Kata Terakhir Rayan

Seorang budak lelaki Maghribi yang terper4ngkap di dalam sebuah perigi selama lima hari telah men1nggal dunia, hari ini. Kenyataan mengenai kem4tian Rayan Awram, dikeluarkan oleh dua badan kerajaan tempatan sejurus kanak-kanak itu berjaya dikeluarkan daripada perigi tersebut.

Menurut laporan BBC News, Rayan sudah pun meninggal dunia ketika pasukan penyelamat berjaya menembvsi perigi sedalam 32 meter itu.

Diiringi laungan ‘Allahvakbar’

Rayan Awram yang terper4ngkap lebih 70 jam dalam lub4ng per1gi semp1t sedalam 32 meter disahkan men1nggal dun1a hari ini. Kanak-kanak lelaki berusia lima tahun itu ditemui dalam keadaan sudah tidak berny4wa ketika pasukan penyelamat menemuinya dalam keadaan meng1ring. Pihak berkuasa Maghribi mengumumkan kem4tiannya sebelum jam 10 malam (waktu tempatan) sejurus anggota penyelamat berjaya mengeluarkan jas4d kanak-kanak ma4lang itu dari lubang perigi berkenaan.

Koresponden AP melaporkan, jas4d Rayan dibalvt dengan selimut kuning ketika dia dibawa keluar dari terow0ng yang digali pasukan penyelamat. Rakaman di media sosial selepas mayatnya ditemui memaparkan wajah sed1h dan svgul ratusan anggota penyelamat sambil orang ramai berzikir. Ibu bapa kanak-kanak itu turut dilihat menuruni cervn digali pasukan penyelamat sebelum kembali ke permukaan dan menaiki ambulans bersama Rayan. Kem4tian Rayan dis4hkan susulan kenyataan dikeluarkan pihak Raja Maghribi, Raja Mohammed VI yang menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga m4ngsa.

Ibu Beritahu Kata-Kata Terakhir Rayan

Dalam pada itu, bapa Rayan mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak yang telah bertungkus lumus berusaha menyelamatkan anak mereka

Menurut Ibu Rayan, kata-kata terakhir Rayan ialah ” Saya masih lap4r..saya mahu berbuka puasa sekali lagi”

Abang Rayan kemudiannya membawa dua gula-gula. Rayan memberikan sedikit kepada kakaknya dan satu lagi diberikan kepada ibu

“Itulah kali terahkir saya melihat Rayan” tutur Ibu Rayan dalam nada seb4k

Kronologi kejadian

Pada 1 Februari, Rayan mengikut bapanya untuk membaik pulih sebuah perigi kering berdekatan rumah mereka. Pada ketika itu bapanya sedang sibuk, Rayan berkemungkinan bermain di sekitar kawasan perigi tersebut. Hanya setelah beberapa ketika, bapanya telah sedar bahawa Rayan sudah tiada lagi di kawasan tersebut. Puas mencari, lelaki tersebut mula tersedar yang anaknya telah terjatvh ke dalam perigi kering.

Susulan daripada itu, lelaki tersebut telah meminta bantuan penduduk kampung. Meskipun ada individu yang sudi memberikan bantuan, mereka tetap berdepan mas4lah apabila kedalaman perigi tersebut melebihi 30 meter dan lubang perigi tersebut hanya berukur lilit 25 sentimeter lebar sahaja. Tidak cukup dengan itu, lubang tersebut bertukar menjadi semp1t mengikut jarak. Segala maklumat ini telah dicerap oleh pasukan bantuan pelbagai agensi yang datang untuk membantu mengeluarkan Rayan.

Hari demi hari, pihak penyelamat mengesahkan bahawa Rayan masih hidup di bawah sana. Bekalan oksigen, lampu, air minuman dan makanan serta kamera telah dihantar ke bawah bagi tujuan mengawasi keadaan Rayan. Pihak penyelamat juga telah berfikir pelbagai cadangan bagi membantu Rayan. Salah satunya adalah untuk menghantar seseorang membawa Rayan naik ke atas menggunakan tali. Namun atas sebab kelebaran lubang perigi yang semakin mengecil di bawah, cadangan tersebut dianggap mustahil sama sekali. Selepas itu, pasukan penyelamat berusaha menggali keseluruhan tanah untuk sampai di kedalaman Rayan sedang berada. Bertan-tan tanah telah digali bagi menyelamatkan Rayan.

Setelah lima hari bertarvng, pasukan kecemasan berjaya mengeluarkan Rayan daripada perigi tersebut. Sejurus dibawa keluar, mereka bergegas membawa Rayan ke pusat perub4tan terdekat sekali gus menamatkan operasi get1r berkenaan.

 

Sumber: Morocco World News & BBC News

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*