Pemuda India pertaruh nasib jual nasi lemak selepas dipcat, kini tak terfikir cari kerja lain – “Ada pelanggan berhenti kereta, tak jadi beli”

TIDAK dinaflkan, penlaran wbak C0vld-19 cukup memberi kesan mendalam kepada kebanyakan individu.

Rata-rata mereka kehilangan pekerjaan apabila kerjaan mengvatkuasakan Perlntah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac lalu demi mengekang penvlaran wbak tersebut.

Situasi itu menyebabkan sumber pendapatan bulanan terjjas teruk sehingga memaksa golongan ini mencari alternatif lain bagi menampvng perbelanjaan.

Tidak terkecuali pemuda ini yang mula berniaga kecil-kecilan demi meraih pendapatan selepas kehilangan pekerjaan, April lalu.

Mungkin tidak pelik apabila pemuda sebaya dengannya sanggup mengenepikan rasa malu dengan berniaga di tepi jalan.

Namun apa yang luar biasa adalah pemuda ini berketurunan India dan menjual makanan yang sin0nim dengan masyarakat Melayu iaitu nasi lemak!

Posting mengenai nasi lemak Guru menjadi tular di Facebook.

Kisah mengenai dirinya mula tular di Facebook baru-baru ini selepas ia dimuat naik oleh seorang pelayar,Angkayar Kanni dan posting mengenainya meraih lebih 2,500 perkongsian.

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, R. Gurubaran berkata dia mula berniaga nasi lemak bermula Mei lalu selepas hampir dua bulan kehilangan pekerjaan.

“Saya bekerja sebagai pemandu van yang membawa pekerja kilang dan apabila kerjaan laksanakan PKP, syarikat terjjas dan ramai kehilangan kerja.

“Hampir dua bulan tak ada gaji, saya perlu mencari alternatif lain untuk dapatkan sumber pendapatan. Maka timbul idea untuk membuka gerai nasi lemak.

“Idea itu tercetus kerana pada ketika umat Islam menyambut Ramadan, tak ada yang berniaga sarapan. Nasi lemak ini sinonim dinikmati waktu sarapan, jadi saya beranikan diri untuk mencubanya,” kata pemuda yang senang disapa sebagai Guru ini.

Guru meniaga nasi lemak yang disediakannya bersama ibu sejak Mei lalu.

Menurut pemuda berusia 24 tahun ini, nasi lemak itu disediakan dengan bantuan ibu dan kakaknya pada setiap pagi.

“Kami bangun seawal jam 4 pagi untuk menyediakan nasi lemak. Buat masa ini, kami menyediakan antara 40 hingga 50 bungkus nasi lemak setiap pagi.

“Nasi lemak yang dijual hanyalah sambal bilis dan belum ada jenis sambal yang lain.

Keistimewaan nasi lemak ini adalah dibungkus panas-panas dengan menggunakan daun pisang untuk menimbulkan aroma wangi,” ceritanya sambil menambah menu itu dijual dengan harga RM1.50 sebungkus.

Pernah nasi lemak habis selepas hanya sejam dijual. Tapi ada juga hari yang lambat habis, tapi saya akan pulang selewat-lewatnya jam 9.30 pagi.

R. Gurubaran

Peniaga nasi lemak

Guru yang merupakan anak jati Rawang, Selangor ini akan berniaga bermula jam 7 pagi di gerainya yang terletak di tepi Jalan Sungai Dua-Batu Arang.

Bercerita lebih lanjut, Guru berkata dia gembira dengan sambutan yang diterima daripada penduduk setempat yang mana nasi lemak akan habis setiap kali ia dijual.

“Pernah nasi lemak habis selepas hanya sejam dijual. Tapi ada juga hari yang lambat habis, tapi saya akan pulang selewat-lewatnya jam 9.30 pagi.

“Lebih gembira kerana pelanggan saya pelbagai kavm. Ada Melayu, India dan juga Cina. Sebenarnya saya pun tak tahu perkara ini viral hingga rakan yang beritahu baru-baru ini.

“Mungkin ada seorang pelanggan yang pernah bersembang-sembang dengan saya dan menularkannya di Facebook. Saya ucapkan terima kasih kepada mereka yang beri sokongan dan komen positif,” ujar anak bongsu daripada empat adik beradik ini.

Rata-rata netlzen memuji dan kagum dengan usaha Guru berniaga nasi lemak untuk menambah pendapatan.

Di sebalik sambutan menggalakkan yang diterimanya, Guru berkata dia juga tidak terkecuali berdepan dengan segelintir pelanggan yang mempunyai persepsi negatlf.

“Ada pernah pelanggan berhentikan kereta nak singgah beli nasi lemak tapi bila lihat seorang pemuda bngsa lain berniaga, dia tak jadi beli.

“Tapi tak apalah bukan rezeki barangkali. Cuma saya nak jelaskan bahawa nasi lemak ini disediakan dengan bersih tanpa bahan meragukan. Malah saya juga pakai sarung tangan dan t0peng muka ketika berniaga,” ujarnya lagi.

Melihatkan sambutan yang diterimanya kini, Guru berkata dia berhasrat untuk terus berniaga nasi lemak dan akan mempelbagaikan menu pada masa akan datang.

“Buat masa ini saya tak terfikir lagi nak cari kerja lain. Saya mahu teruskan jual nasi lemak dan mungkin sikit masa lagi akan tambah menu seperti bihun goreng dan kuih muih,” ujarnya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Mstar

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*