CoV-19 belum tamat, Virvs baru pula dikesan di Malaysia? – Pended4han Terkini Dr Noor Hisham

MALAYSIA: Hari ini kec0h mengatakan bahawa v1irus polio dikesan di Labuan, Malaysia. Berikut kami kongsikan laporan akhbar dan media pada hari ini berkaitan perkara tersebut.

Menurut satu laporan dari Sabahpost dengan tajuk: Vi1rus Polio dikesan di Labuan. Dengan mengatakan bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan vi1rus polio dalam sampel air kumbahan yang diambil di Labuan susulan daripada aktiviti survelan persekitaran menerusi persampelan yang diperluaskan ke 64 lokasi di seluruh Malaysia.

Namun menurut, Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa pengesanan v1irus itu disahkan oleh Makmal Rujukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Australia.

Namun kita harus bersyukur setakat ke hari ini tiada ke3s dikesan di kawasan terbabit. Menurut Dr Noor Hisham tiada kes dalam kalangan penduduk Labuan setakat hari ini berdasrakan kepada survelan Acute Flaccid Paralysis (AFP).

Selain itu, saringan dibuat keatas 41 orang kanak-kanak sihat berumur bawah 5 tahun secara rawak dibuat juga tidak menemui kes.

Oleh itu, Dr Noor Hisham meminta kepada ibu bapa membawa anak berumur bawah 13 tahun bagi menerima v4ksin oral polio mengikul jadual yang dimaklumkan oleh pihak Jabatan Kesihatan Labuan.

Setakat ke hari ini, tiada lagi penambahan kes polio di Sabah dan bilangan kes yang disahkan polio melalui ujian makmal adalah kekal 4 k3es sehingga ke hari ini.

Dr Noor Hisham menambah bahawa sekiranya ada kanak-kanak yang tidak dapat sunti1kan vaks1in polio, maka ibu bapa dinasihatkan berbuat demikian dengan cepat.

Vaksi1n polio yang diberikan adalah secara sunt1ikan dalam bentuk vaks1in lima serangkap yang mengandungi komponen antigen difteria, tetanus, pertussios polio dan Haemophilus influenzae type bperlu diambil mengikut jadual yang ditetapkan pada umur 2,3 5 dan 18 bulan.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*