Warga As1ng Yang Sengaja Burukk4n lmej MaIaysia Akan Dius1r Serta Merta – lmigresen

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memberi am4ran keras akan membataIkan kelulusan pas yang dikeluarkan kepada warga as1ng sekiranya mereka mengeluarkan kenyataan tidak tepat dengan tujuan membvrukkan imej negara.

Justeru, Ketua Pengarah lmigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, meminta pemegang pas jangka panjang seperti pas penggajian, lawatan kerja sementara dan pas residen supaya berhati-hati semasa mengeIuarkan sebarang kenyataan.

“Mereka berdepan ris1ko pembataIan pas dan akan diminta meninggaIkan negara ini serta-merta, jika kenyataan berkenaan tidak tepat dan bertujuan membvruk-bvrukkan imej Malaysia,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dokumentari bertajuk ‘L0cked Up in MaIaysia’s L0ckd0wn’ yang diterbitkan oleh agensi berita Al Jazeera.

Khairul Dzaimee berkata Iaporan mengenai operasi JIM semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang disifatkan agensi berita antarabangsa itu sebagai ras1s dan tidak berperikemanus1aan adalah t1dak benar kerana tidak mengambil kira fakta sebenar.

“Operasi imigresen di sekitar Jalan Masjid India, di sini, pada 1 Mei lepas telah memeriksa seramai 3,352 warga as1ng, namun jumlah yang dit4han untuk sias@tan lanjut hanya 586 orang.

“Kerajaan Malaysia juga telah memberi raw@tan secara percuma kepada 773 warga as1ng yang didapati p0sitif C0VlD-19 di Depot Tah4nan lmigresen (DTI) dan terdapat kedutaan as1ng yang memuji tindakan ini serta mengucapkan terima kasih,” katanya.

AlJazera sebelum ini menyiarkan d0kumentari berdurasi 25 minit 50 saat yang mengec4m layanan terhadap pendtang tnpa izin ketika MaIaysia melaksanakan langkah menangani C0VlD-19

Sumber: mediabawang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*