” Kau Ingat Und4ng-Und4ng Memberikan Lesen Besar Untuk Kau Jadi Biad4p, Kej4m..!” – Azhan Rani

PELAKON Azhan Rani meluahkan rasa sedih melihat seorang warga emas yang menerima layanan burvk daripada beberapa anggota Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) menerusi sebuah video yang tular di media sosial pada Rabu.

Menurut Azhan, 44, pihak tersebut tidak wajar bersikap bi4dap dan menegur individu yang melakukan kesalahan secara k4sar terutamanya golongan warga emas.

“Aku terkesan bila terlihat rakaman video amatur pagi ni di Facebook. Tak pasti apa kisah sebenarnya… mungkin sahaja video lama atau baru.

“Apakah melaksanakan und4ng-und4ng memberikan lesen besar untuk kita menjadi biad4p, kej4m, hilang kesantunan terhadap orang tua dan golongan yang dikuatkuasakan dengan und4ng-und4ng ini?

Azhan mengakui terkesan dengan tindakan pihak berkuasa yang berkelakuan biad4p terhadap warga emas seperti dirakam dalam video tersebut.

“Apakah und4ng-und4ng menolak segala pertimbangan kemanusiaan yang ada dalam diri individu yang seharusnya bergel4r manusia?” tulisnya.

Walaupun tidak mengetahui kisah sebenar disebalik video tersebut, Azhan berkata warga emas itu kemungkinan memulakan provok4si dan mel4nggar und4ng-und4ng yang ditetapkan.

Menerusi video berdurasi tiga minit itu memperlihatkan seorang lelaki berusia lingkungan 70an cuba mempertahankan barang-barangnya daripada dir4mpas pihak berkuasa.

Pelakon drama Nur ini berkata ia mungkin satu-satunya punca rezeki lelaki itu dan tidak semua orang dilahirkan dengan kemewahan.

Azhan berharap pihak berkuasa lebih bertoleransi ketika berhadapan dengan orang awam.

“Aku pasti mesti ada cerita sebenar antara penguatkuasa yang sampai sek4sar itu terhadap pakcik tua tu. Mungkin saja provok4asi pakcik tu atau kedegi1lan dia.

“Namun, di pihak pakcik tua tu pula mesti ada juga kenapa dia sampai sanggup seh1ina itu mempertahankan barang-barang dia. Kenapa sanggup dia jadi begitu?

“Kita tak dilahirkan sama rata mewah dan hidup ini kita punya nasib yang berbeza demi sesuap nasi,” katanya.

Tambah Azhan, walaupun und4ng-und4ng diterapkan demi kesejahteraan rakyat dan negara, pelaksanaannya akan diterima baik orang awam jika PBT sendiri bersikap lebih sopan dan bertolak ansur.

Dalam pada itu, Azhan berharap agar pendapat yang disuarakan dapat dipertimbangkan pihak berkuasa demi keharmonian Malaysia.

Azhan berkata pelaksanaan und4ng-und4ng akan diterima baik orang awam jika penguatkuasa menghorm@ti rakyat.

“Mungkin mana-mana PBT boleh memperhalusi cara menangani hal-hal seperti ini dengan lebih berhemah, mengelakkan perasaan dendam mahupun be3nci kepada pihak yang dikenakan tindakan juga orang awam yang memerhati.

“Kita di Malaysia yang penuh aman dan masih kuat dengan toleransi. Kita bukan negara bergolak seperti rakyat Pale3stin dan tentera Isr4el.

“Tulisan ini sekadar pendapat untuk Malaysia yang lebih harmoni dari kacamata seorang rakyat yang sehalus pasir. Mohon dapat dipertimbangkan untuk difikir-fikirkan,” ujarnya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*