Benda Dirisaukan Terjadi Jua. Gelombang Kedua COV1D-19 Mula Melanda Sarawak, K3s Cecah Dua Angka

Siapa sangka kes p0s1tif COV1D-19 di Sarawak kembali mencecah dua angka apabila 10 kes baharu direkodkan hari ini, sekali gus mencetuskan gelombang kedua pand3mik di negeri itu.

Datuk Amar Douglas Uggah Embas yang juga Timbalan Ketua Menteri, berkata, enam daripada kes baharu hari ini dilaporkan di Kuching dan masing-masing dua di Samarahan serta Bintulu.

Uggah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak berkata, ini menjadikan jumlah keseluruhan k3s p0s1tif COV1D-19 di Sarawak kini meningkat sebanyak 594 k3s.

Wujud kluster baru

” Kluster baru juga dikesan iaitu Kluster Kapal LNG Jupiter berikutan penambahan dua kes baru pada hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes yang membabitkan kluster ini ialah seramai tiga orang daripada keseluruhan 30 orang kru kapal yang disaring.

” Kes p0sitif bukan warganegara itu adalah kontak rapat kepada k3s p0sitif yang telah dikesan pada 13 Julai lalu di atas kapal LNG Jupiter,” katanya pada sidang media di Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Uggah berkata, empat kes p0sitif warganegara balik dari luar negara pula dikesan kalangan mereka yang sedang menjalani kuarantin selama 14 hari iaitu masing-masing dua di Kuching dan Samarahan.

” Kesemua k3s ini dikategorikan sebagai kes import yang membabitkan warga tempatan,” katanya.

Beliau berkata, satu lagi k3s p0sitif hari ini membabitkan seorang wanita warga emas yang mengalami Severe Acute Respiratory Infection (SARI) di Kuching.

” Kes ini adalah jangk1tan tempatan kerana k3s tidak mempunyai sejarah perjalanan melawat ke luar negara,” katanya.

Katanya lagi, satu lagi k3s p0sitif membabitkan seorang pekerja kesihatan hari ini adalah kontak rakan tempat kerja kepada k3s Ke-582 yang dikesan pada 15 Julai 2020 hasil saringan kepada kontak kepada k3s p0s1tif COV1D-19.

” K3s tidak menunjukkan sebarang tanda dan gejala dan dimasukkan ke Hspital Umum Sarawak untuk r@watan lanjut.

” K3s juga adalah jangk1tan tempatan kerana tidak mempunyai sejarah perjalanan melawat ke luar negara.

” Dua lagi k3s pos1tif hari ini membabitkan warga tempatan yang membuat saringan kendiri di hspital swasta dan punca jangk1tan untuk k3s ini masih dalam s1asatan lanjut,” katanya.

Sementara itu, Uggah berkata, beliau akan mengadakan perjumpaan dengan Jabatan Kesihatan Sarawak Isnin ini bagi mendapatkan maklumat terperinci berhubung kelengkapan peralatan perlindungan peribadi (PPE).

” Berikutan situasi terkini k3s yang meningkat semula, kita mahu memastikan PPE mencukupi untuk petugas barisan hadapan,” katanya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : http://limauais.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*