“Tak sangka ada pada tahap sekarang” – Nasi Iemak pemuda India dicari, dulu jual 40 bungkus kini dah ada 3 gerai

SUNGGUHPUN mengaIami pengalaman pahit apabila keh!langan kerja gara-gara Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Mac lalu, namun rupa-rupanya sesuatu yang lebih baik menanti pemuda ini..

Dia yang sanggup mengenepikan rasa maIu dengan berniaga nasi Iemak di tepi jalan demi meraih pendapatan, kini mampu mengukir senyuman apabila perniagaan kecil-kecilannya itu semakin mendapat sambutan ramai.

Bermula dengan hanya sebuah gerai, kini dia mampu membuka dua buah lagi gerai menjual makanan yang sinonim dengan masyarakat Melayu itu.

Kisah pemuda cekalI bernama R Gurubaran ini pernah disiarkan di mStar pada 26 Jun lalu selepas ia dikongsikan oleh seorang pelayar Facebook.

Malah, mStar merupakan media pertama yang menemubual pemuda berbangsa India ini sebelum kisahnya mulai tuIar sehingga mengubah hidupnya hampir 360 darjah.

Nasi Iemak yang dijual oleh Guru dimasak sendiri dengan bantuan ibunya.

“Selepas mStar kongsi kisah saya, ada beberapa media lain yang menemubual dan menjemput saya menjadi tetamu program mereka.

“Bukan itu sahaja, saya kemudian ditawarkan untuk mengikuti kursus untuk belia di bawah kumpulan B40. Kursus secara online ini bertujuan untuk guide orang muda dalam perniagaan, cara pemasaran, kebersihan makanan dan sebagainya.

“Memang tak sangka saya berada pada tahap saya sekarang, bermula dengan hanya jual nasi Iemak tepi jalan,” kata pemuda berusia 24 tahun ini..

Guru kini berjaya membuka dua buah gerai lagi di sekitar Rawang.

Mula berniaga nasi Iemak pada Mei lalu, pemuda yang senang disapa sebagai Guru berkata dia sendiri tidak menyangka uj!an yang diturunkan sebelum ini rupa-rupanya digantikan dengan rezeki yang tidak disangka.

Jika dahulu dia hanya menjual sekitar 40 hingga 50 bungkus, kini dia bersama keluarga tidak menang tangan menyiapkan sekurang-kurangnya 120 bungkus nasi Iemak untuk dijual di ketiga-tiga gerainya.

Lebih terharu, ramai yang beri sokongan dan kata-kata semangat terutama di media sosiaI selepas kisah saya viraI dulu. Terima kasih pada semua.

“Sekarang ini tiga gerai masih dalam kawasan Rawang. Cuma sekarang ada tambahan menu iaitu mihun goreng. Sambutan pelanggan memang tak disangka-sangka.

“Sebelum ini ada yang ragu-ragu bila nampak pemuda India yang berniaga, tapi sekarang pelanggan saya berbilang kaum. Ada juga saya terima tempahan dalam kuantiti yang banyak daripada pelanggan.

“Lebih terharu, ramai yang beri sokongan dan kata-kata semangat terutama di media sosiaI selepas kisah saya viraI dulu. Terima kasih pada semua,” ujarnya.

Selain nasi lemak, Guru mula menjual ikan bilis yang dibelinya secara borong.

Dalam pada itu, Guru berkata dia juga kini mula berjinak-jinak meneroka cabang perniagaan baharu yang bukan sahaja bertujuan untuk menjana pendapatan keluarga, tetapi membantu belia lain.

“Sejak bulan lalu, saya mula berniaga ikan bilis dan juga cuba mulakan bisnes perancang acara (event planner).

“Saya berhasrat nak bantu golongan belia yang mahu jana pendapatan. Sekarang saya dan rakan-rakan sedang tubuhkan kumpulan yang terdiri daripada belia khusus untuk merekrut mereka berniaga. Sesiapa yang berminat untuk sertai boleh hubungi 011-37343708,” tambahnya.

Pemuda ini juga mula berjinak-jinak meneroka peluang perniagaan baharu iaitu peranc4ng acara (event planner).

Berhasrat untuk membuka sebuah restoran yang disasarkan pada tahun depan, Guru dalam masa yang sama sempat menitipkan pesanan buat generasi muda khususnya yang masih terkapai-kapai merencana kerjaya.

“Nak berjaya tidak senang. Saya faham ada orang muda yang mungkin rasa maIu nak berniaga tepi jalan. Tapi bagi saya, jangan ada rasa maIu dalam diri dan jangan put0s asa. Baru boleh berjaya,” ujarnya.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*