‘Pelakon dan pembaca berita popular RTM Wan Chik Daud Meningg4l Dunia’. Ini Pendedahan Punca Sebenar S4kit Yang Dihidapi Beliau

PEMBACA berita popular RTM dan pelakon Wan Chik Daud, 80, men1ngg4l dunia di kediamannya tengah hari, hari ini.

Berita itu dimaklumkan anak lelakinya dikenali sebagai Shaizar atau Jat menerusi kiriman mesej aplikasi WhatsApp kepada Yayasan Kebajikan Artis Tanahair (YKAT).

allahy4rh4m Wan Chik menghidap k4nser payu dara tahap empat, kencing manis, darah tinggi dan lvmpuh membuatkannya hanya mampu terbaring di rumah.

allahy4rh4m mengalami ser4ngan angin ahmar ringan dua tahun selepas pemergian suaminya yang juga pelakon, allahy4rh4m M Rajoli pada 2010.

Penderitaan Wan Chik mendapat perhatian beberapa pihak antaranya YKAT dan Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang melakukan kunjungan ke rumahnya awal tahun ini.

allahy4rh4m mempunyai empat anak yang mana dua daripadanya menetap di Amerika Syarikat dan Singapura.

Dua lagi anaknya menetap di Kuala Lumpur.

Wan Chik pernah berlakon dengan allahy4rh4m Tan Sri P Ramlee menerusi filem Do Re Mi ketika zaman kegemilangan Studio Merdeka di Kuala Lumpur.

Selepas itu, dia meneruskan kerjaya bersama RTM sehingga bersara.

jen4zahnya kini berada rumahnya di Lembah Keramat, Kuala Lumpur.

Wan Chik Daud terlantar, der1ta pelbagai peny4kit

KUALA LUMPUR: Penderit4an bekas penyampai berita Radio Televisyen Malaysia (RTM), Wan Chik Daud, 80, yang kini terlant4r s4kit dan tidak mampu menguruskan diri mendapat perhatian Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN).

Beliau yang juga balu pelakon, Allahyarham M Rajoli, disahkan menghidap kans3r p4yu d4ra tahap empat, kencing manis, darah tinggi dan lvmpuh.

Timbalan Presiden SENIMAN, Zuraini Kassim, berkata pihaknya maklum mengenai tahap kesihatan Wan Chik menerusi Pengerusi Biro Kebajikan persatuan itu, Nor Azifah Zainon Abidin.

“Sebagai persatuan yang membela nasib artis, menjadi tanggungjawab SENIMAN untuk membantu meringankan beban ditanggung oleh ahli kami.

“Walaupun sumbangan yang dihulurkan tidak seberapa, persatuan ini akan cuba sedaya upaya untuk membantu apa yang patut. Sedikit sebanyak sumbangan yang diberikan diharap dapat meringankan bebanan ditanggung oleh Wan Chik,” kata Zuraini.

Menurutnya lagi, biarpun pertuturan bekas personaliti televisyen dan pelakon veteran yang pernah membintangi filem Do Re Mi serta Nasib Do Re Mi itu sangat perlahan, beliau tetap boleh berkomunikasi dengan mereka yang berada di sisinya, malah pendengarannya juga masih baik.

“Alhamdulillah, beliau juga tidak menghadapi masalah penglihatan, malah masih mengingati rakan-rakan yang menziarahinya,” kata Zuraini lagi.

Selain beberapa penyakit dialaminya kini, Wan Chik juga pernah diserang angin ahmar ringan, dua tahun selepas pemergian suaminya pada 2010.

Sejak tujuh tahun lalu, beliau yang tinggal bersama pembantu rumah di kediamannya di Lembah Keramat, di sini, perlu memakai lampin pakai buang berikutan sukar untuk bergerak.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber : HM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*