“Hanya Mampu Bersyukur…” – Mira Filzah

JODOH, pertemuan, rezeki dan aj4l adalah ketentuan Allah. Sebagai hamba-Nya, kita hanya mampu bersyukur dengan apa yang dikurniakan.

Bagi pengantin baharu, pelakon dan pengacara popular Mira Filzah boleh dikata rezekinya makin murah selepas mendirikan rumah tangga.

Apatah lagi, baru-baru ini Mira dipilih sebagai duta oleh sebuah pusat tuisyen dikenali PTTI yang turut menjadikannya sebagai ikon.

Bahkan, Mira muncul berkongsi nasihat kepada pelajar terutama calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) secara dalam talian.

Perkongsian untuk menyuntik semangat itu berlangsung selama 20 minit dalam seminar Last Ultra 100% yang pengisian mesejnya padat.

Bahkan, Mira begitu terbuka berkongsi pelbagai kaedah atau teknik belajar yang berkesan boleh diguna pakai oleh calon SPM berkenaan.

Selesa membahasakan diri kak Mira, katanya dia sedar betapa kebanyakan pelajar kini lemah semangat akibat penul4ran pandemik Covi1d 19.

“Saya tahu situasi semasa ketika ini sedikit sebanyak pastinya melemahkan semangat adik-adik berikutan tarikh peperiksaan SPM pun ditunda.

“Mengikut apa yang saya difahamkan, sesi peperiksaan SPM sebenar dijangka berlangsung pada 6 Januari, tahun depan.

MIRA pernah bergelar pelajar cemerlang SPM pada 2010.
MIRA pernah bergelar pelajar cemerlang SPM pada 2010.

“Kemunculan wabak ini memang tidak diduga. Namun, tetap kena teruskan fokus untuk peperiksaan percubaan pada Oktober ini,” katanya

Mira turut memaklumkan sekiranya berhadapan tekanan ketika belajar, jangan paksa diri. Berehat seketika kerana hendak belajar dan buat ulang kaji perlu tenang.

“Kalau fikiran serabut dan kurang rehat tak ada guna juga. Nak serap ilmu, keadaan diri memang kena ada dalam ‘mood’ selesa.

“Cuba buat perkara yang boleh hilangkan tekanan atau saat ot4k tepu seimbangkan ia dengan perkara lain yang menggembirakan,” katanya.

Mira juga mengingatkan calon peperiksaan berkenaan belajar untuk jarakkan diri dengan dunia digital dengan tidak memegang telefon bimbit.

“Gunakan masa untuk menikmati udara di luar dengan bersenam dan berjoging. Pada masa sama, jaga penjarakan fizikal sebagai langkah keselamatan.

“Selain itu, bagi calon SPM yang beragama Islam, jangan tinggal solat. Begitu juga dengan bangsa lain untuk berdoa kepada Tuhan masing-masing.

“Jangan lupa, minta restu ibu bapa dan doa mereka. Malah, jangan segan peluk mereka dengan kasih sayang untuk beberapa saat,” katanya.

Pemilik nama sebenar, Nur Amirah Filzah Badioezaman ini pernah bergelar pelajar cemerlang ketika SPM pada 2010 lalu.

Mira yang mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihan Wan Emir Astar pada 3 September lalu, turut percaya kejayaan dalam pendidikan boleh dicapai lebih baik apabila sentiasa positif.

Sumber : HM

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*