Isteri aku semalam minta nafkah batin dan aku bg alasan aku penat sedangkan aku tau niat dia takvt2 benih hram menjadi

Saya bekerja sebagai seorang ketua eksekutif di sebuah syarikat swasta. Isteri saya adalah juruaudit di sebuah syarikat swasta juga. Kami mempunyai seorang anak perempuan yang kini berumur 13 tahun. Dialah buah hati saya dunia dan akhlrat.

KISAH ini terjadi pada dua tahun lepas. Saya perhatikan sikap isteri saya tak macam biasa. Saya dapat kesan perubahan sikapnya kerana dah lebih 10 tahun kami bersama. Mana tidaknya, kadangkala saya sembunyi-sembunyi perhatikan tingkh lakunya.

Saya lihat dia semakin gemar membawa handphonenya kemana-mana walau ke bilik air. Saya cuba mintak nak lihat handphonenya tetapi berjuta alasan yang dia berikan. Saya dah terfikir macam-macam. Saya cuba selami apa yang dia alami tetapi ggal. Nampak seperti dia menyembunyikan sesuatu dan lyanannya juga tidak seperti dulu.

SEBELUM INI, bila saya buat lwak, pasti dia yang akan ketawa dahulu walau pun cerita yang saya nak sampaikan belum habis lagi. KINI, setakat ketawa kecil untuk ambil hati saya saja. S0al Atas Katil pun begitu, dalam sebulan sekitar 5 kali yang saya minta cuma sekali yang saya dapat. Itu pun rasa macam ber4ksi dengan patvng. Kalau dulu, bila saya mintak 5 kali, 8 kali pun dia sanggup walaupun dia sampai susah nak bangun pagi tapi sekarang nyata berbeza.

SUATU HARI, mungkin tuhan nak kabulkan doa saya supaya diberi petunjuk dalam menghdapi situasi ini. Isteri saya mandi dan tertinggal handphonenya dalam l4ci. Saya yang sedang bersiap nak pergi kerja terdengar handphonenya berbunyi tanda ada mesej diterima. Terus saya capai handphonenya dan buka peti mesejnya. Tiada nama terpapar, cuma nombor sahaja. Saya cepat-cepat catat nombor handphone yang tertera. Kemudian saya baca isi mesejnya. Kesangsian saya mula memuncak bila terbaca mesejnya yang berbunyi “Lepas kerja tunggu kat tempat biasa”. Hati saya mula bergel0ra dan fikiran mula bercel4ru. Tapi saya tahankan dan cepat-cepat pdam mesej tu dan letakkan kembali handphone tu ditempatnya. Perlahan-lahan saya keluar dari bilik dan bersarapan.

Semasa saya bersarapan isteri saya siap mandi dan kemudian dia bersarapan bersama-sama saya. Saya cuba tah4nkan perasaan saya ketika itu dan buat macam tidak ada apa-apa yang berlaku. Kemudian kami pergi kerja menaiki kereta masing-masing. Sebelum itu, saya bawa bersama viewcam untuk digunakan sebagai pengumpul bvkti.

PETANG ITU Saya menantikan kelibat isteri saya selepas waktu kerja dengan menunggu di hadapan pejabatnya di dalam kereta yang saya pinjam dari rakan. Saya tidak gunakan kereta saya, takvt isteri saya perasan. Hati saya bergel0ra apabila terlihat isteri saya keluar dari pejabatnya dan terus menuju ke arah kereta yang tidak saya kenali. Nampaknya kereta tersebut telahpun menunggu isteri saya sebelum saya sampai.

Saya perhatikan kereta tersebut menlnggalkan perkarangan pejabat isteri saya. Dengan berhati-hati saya ek0ri kereta tersebut dalam jarak yang selamat. Tiba-tiba handphone saya berderlng, rupanya isteri saya telefon saya. Saya pel!k, adakah dia dapat menghldu perbuatan saya. Saya jawab panggilannya dan hati saya hancbr apabila dia memberitahu bahawa pada hari itu dia balik lewat dan ada meetlng katanya. Bila saya tanya dia berada di mana, dia kata sedang bekerja di pejabat. Sungguh pilv hati saya melihat isteri saya berboh0ng.

Saya kuatkan semangat ingin memb0ngkar apa sebenarnya yang terjadi dengan isteri saya. Saya ekori hingga ke sebuah restoran yang terkenal. Saya lihat isteri saya keluar dari kereta dan menuju ke restoran berkenaan bersama seorang lelaki yang saya rasa jauh lebih muda dari isteri saya. Setelah mereka masuk, saya mencari sudut yang memudahkan untuk saya memerhatikan mereka.

Hampir 3 jam saya lihat kemesraan mereka berdua. Kadangkala saya nampak lelaki itu seperti membetulkan tudung isteri saya dan mereka kadangkala ketawa kecil. Entah apa yang mereka bualkan saya pun tidak tahu. Berd0sa saya pada hari itu kerana telah menlnggalkan solat Asar dan Maghrib semata-mata mencari kebenaran.

Saya menunggu di dalam kereta sampai lenguh seluruh badan saya. Sekali sekala saya rakam perbuatan mereka di dalam view cam. Setelah sekian lama menanti, akhirnya mereka keluar dari restoran dan menuju ke arah kereta tadi. Saya rakam segala perbuatan mereka. Kemudian mereka bergerak menuju ke arah yang saya tidak pasti. Saya ekori lagi hinggalah saya tahu kemana tujuan mereka. Rupanya mereka kembali ke pejabat isteri saya tetapi melalui lor0ng belakang yang g3lap dan semplt itu. Saya tidak dapat ikut kerana takvt mereka sedar aklbat lampu yang saya pasang.

Saya mengambil keputusan untuk berjalan menyvsup ke tempat-tempat yang tersembunyi untuk merkam perbvatan mereka di dalam kereta di tempat yang gelap itu dengan meletakkan kereta saya di tempat yang sesuai. Suasana di lorpng itu amat gelap. Yang kedengaran hanya dervman bunyi kereta lelaki tadi yang tidak dimatlkan enjinnya. Saya cari tempat yang sesuai dan tersembunyi agar tidak disedari mereka. Saya hidupkan fungsi night vision yang mana saya dapat merakam setiap 4ksi mereka walaupun dalam keadaan yang amat gelap.

Bagai nak lvruh jantvng saya berdeb4r, amat terkejvt bila mendapati mereka sedang #berasmara. Saya lihat mulut mereka bercantvm dan setelah agak lama, saya lihat lelaki itu menurunkan tempat duduk yang diduduki oleh isteri saya. Saya agak mereka pasti sedang berbarlng bersama dan terpksa berdiri lebih dekat di tempat yang selamat untuk merakam apa yang mereka lakukan.

HATI SAYA HANCvR LLUH pada ketika itu. Sy4itan mula berblsik menyuruh saya menmatkan sahaja riw4yat kedua-dua makhlvk yang sedang berzlna itu di situ juga, tetapi saya tetap bersabar dan terus merkam setiap perbuatan mereka. Saya sedar, tuhan menyebel4hi saya. Kebenclan saya melu4p-lu4p. Terus saya pdamkan view c4m dan dengan berhati-hati saya berjalan kembali ke kereta. Selepas memulangkan kembali kereta rakan, saya pun memandu kereta saya pulang.

Dalam solat saya menangls dan berserah kepada Allah untuk menegakkan jalan bengk4ng bengk0k yang dicipta oleh isteri saya itu. Kemudian saya pergi ke bilik anak saya. Saya lihat anak saya sedang lena tidur. Sekali lagi saya menangls melihat anak saya yang tidak berd0sa itu. Pada ketika itu saya terfikir, apakah d0sa saya sehingga begini hebat dvgaan tuhan kepada saya.

Apabila terdengar bunyi kereta isteri saya tiba di graj, saya keluar dari bilik anak saya dan menuju ke pintu untuk membukakan pintu supaya isteri mudah masuk ke dalam. Isteri saya terkejvt melihat saya masih belum tidur. Dia cuma tersenyum dan mengatakan banyak perkara-perkara berb4ngkit ketika mesyuarat yang membuatkan dia pulang lewat. Dalam hati saya menyvmpah sendirian, perempuan lakn4t!!. Ber4ni kau menlpu hidup aku dan anak aku. Tetapi saya sembunyikan perasaan itu dengan tersenyum dan saya lihat pakaian dan tudungnya semuanya rapi seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku. Dasar perempuan jal4ng, tahu sahaja menyembunyikan perbuatan kejl di jalan tadi.

Malam itu saya biarkan isteri saya tidur sendirian. Saya tidur menemankan anak saya didalam bilik anak saya walau pun pada malam itu, selepas isteri saya mandi, dia minta disetvbuhi. Saya beri alasan saya pen4t, sedangkan saya tahu niatnya, untuk menyembunyikan angkara perbuatannya tadi. Manalah tahu jika ianya membuahkan hasil, sekurang-kurangnya dia dapat meyaklnkan bahawa hasil itu adalah dari benih saya. Sudahlah, saya dah menjangkakan semua kemungkinan dan muslih4t itu setelah melihat apa yang dia lakukan tadi.

Pada keesokkannya, saya ambil kesempatan untuk memasukkan apa yang saya rakamkan malam tadi ke dalam CD menggunakan lapt0p saya secara senyap. Pada sebelah petangnya saya berbincang bersama isteri saya berdua di dalam bilik. Saya bertanyakan adakah dia mahu jika saya mencer4ikannya jika dia sudah mempunyai lelaki yang lebih baik dari saya.

Dia meny4ngkal kata-kata saya dengan mengatakan saya kuat cemvru dan dia meyakinkan saya bahawa tiada insan lain dalam hidupnya melainkan saya sorang. Kemudian saya katakan kepadanya, bagaimana jika saya ada bukti yang menunjukkan bahawa dia berb0hong. Pada ketika itu air muka isteri saya mula berubah. Seperti biasa, dia sengaja mengalihkan cerita. Saya yang sudah tidak dapat bersabar terus mengarahkannya mengemas pakaian dan memberitahu bahawa kami akan pulang ke rumah ibu bapanya pada hari itu juga.

Isteri saya terkejvt dengan tlndakan saya. Kemudian dia mula menanyakan berbagai soalan. Dari nada suaranya saya tahu, dia sedang dalam keres4han. Dia takvt saya dapat menghldu perbuatannya. Saya terpksa menlnggikan suara aklbat terd0rong rasa mrah yang teramat sangat.

Tak pernah saya bersikap sebegitu selepas kawin cuma pada hari bersejarah itulah saya bertukar rupa sebentar. Kemudian saya meminta anak saya mengemas pakaiannya dan memberitahu bahawa kami akan pulang ke kampung.

Alangkah gembiranya anak saya, dapat berjumpa atuk dan neneknya yang dirindui. Tetapi hati saya menjadi seb4k melihat tel4tah anak yang mash tidak mengerti erti hidup. Anak saya seakan mengetahui hati saya. Tiba-tiba dia berhenti mel0mpat kegirangan dan dia terus menuju kepada saya sambil bertanya kenapa saya nampak sedlh. Saya berkata saya letih tetapi anak saya kata saya tlpu. Dia seboleh-boleh minta saya beritahunya kenapa perwatakan saya tidak seperti biasa.

Saya menjadi teramat seb4k dan mengalirkan air mata. Seorang anak kecil menjadi terlalu prihatin dengan papanya. Saya pelvk anak saya, saya civm dia. Saya beritahu dia bahawa nanti bila sampai rumah atuk dia akan tahu. Anak saya hanya mengangguk dan terus masuk ke biliknya mengem4s pakaian selepas diminta oleh saya.

Dalam perjalanan kami tidak banyak berbual. Saya hanya menumpukan perhatian pada jalan raya dan hil4ng selera saya untuk berbual bersama isteri. Isteri saya tidak habis-habis bertanyakan kenapa saya memblsu dan tidak banyak bercakap. Tetapi saya hanya diam. Cuma cel0teh anak saya yang membuatkan saya kadang-kadang tertawa kecil.

Sampai di rumah mertua saya, mereka sungguh gembira melihat anak, menantu dan cucunya pulang. Terasa seperti tidak sampai hati untuk saya meluahkan apa yang terbuku di hati saya kepada mereka. Sehinggalah pada keesokkannya, selepas solat zohor saya meminta kedua-dua mertua saya dan isteri saya duduk di ruang tamu untuk membincangkan satu perkara. Isteri saya kelihatan tenang dan saya tahu, itu hanyalah luaran sahaja, sedangkan hatinya lebih berkecam4muk aklbat kecur4ngannya.

Akhirnya bapa mertua saya bertanya, apakah hajat sebenarnya saya memanggil mereka. Apakah perkara yang hendak dibincangkan. Saya seperti hendak menangls ketika saya bertanyakan kepada mereka, apakah pendapat mereka jika saya pulangkan kembali isteri saya kepada mereka. Mereka terkejvt, begitu juga isteri saya. Kemudian mereka bertanya, apakah salah anak mereka sehingga saya ingin mengambil keputusan sebegitu rupa. Saya terdiam tidak terkata. Setelah berkali-kali dihujani soalan kenapa dan mengapa, akhirnya saya mengatakan bahawa isteri saya telah pun berzlna dengan disksikan oleh mata saya sendiri.

Mertua saya mengucap panjang. Mereka terus bertanyakan kepada isteri saya. Isteri saya menaflkan sesungguh-sungguhnya sambil memelvk ibunya. Tidak cukup dengan itu, isteri saya terus mengatakan bahawa saya kuat cembvru dan mengatakan dia memang selalu pulang lewat malam tetapi atas urusan tugas, bukan berselengk0h orang lain. Mertua saya bertanyakan soalan bert4lu-t4lu kepada saya dan isteri saya. Akhirnya saya pergi ke kereta, mengambil CD dan saya pasangkannya di VCD player yang terletak di ruang tamu.

Mertua saya mengucap tidak henti-henti setelah melihat apa yang ditayangkan dihadapan mata mereka. Itulah rakaman kecur4ngan anak mereka ‘sedang #bermain’ di hadapan mata mereka.

Isteri saya hanya menundukkan kepala sambil menangls teres4k-es4k. Kemudian isteri saya bangun mendapatkan saya dan dipelvknya kaki saya sambil meraung-raung meminta ampun dan berjanji untuk tidak mengulangi perbuatannya itu.

Anak saya dan Mak Usunya tiba-tiba keluar daripada bilik aklbat terdengar raungan isteri saya. Mereka terus ke ruang tamu tanpa kami sedari dan turut melihat tayangan kecur4ngan isteri saya.

Kemudian saya terdengar suara anak saya bertanyakan kenapa mamanya memelvk lelaki lain dan bukan papanya di dalam television itu dan kenapa mamanya biarkan lelaki itu memegang buah dadanya. Saya yang menyedari anak saya berada di ruang tamu dengan pntas menutup television. Saya lihat wajah anak saya yang kehair4nan aklbat terlihat tayangan tersebut dan juga setelah melihat mamanya meraung-raung dikaki saya.

Wajah adik ipar saya juga dalam keadaan terkejvt. Tangannya menutup mulutnya dengan matanya yang terbel!ak aklbat terkejvt setelah mengetahui perbuatan kakaknya itu. Terus sahaja dia menarik tangan anak saya masuk ke bilik. Kedua-dua mertua saya tidak dapat berkata walau sep4tah kata pun. Seminggu selepas itu, saya dan isteri saya pergi ke mhkmh syariah dan memohon percer4ian. Selepas perbicaraan dan bukti-bukti yang kukvh, saya mendapat hak penjagaan anak saya. Kemudian saya meminta bekas isteri saya supaya menikah dengan lelaki yang saya nampak pada hari itu dengan disakslkan oleh hakim dan orang-orang pejabat agama.

Selepas kejadian itu, saya tinggal bersama anak saya dan sebulan sekali bekas isteri saya datang melawat anaknya. Sehinggalah selepas beberapa bulan, saya tidak nampak lagi bat4ng hidungnya menjeng0k anaknya. Dari cerita yang saya dengar dari orang-orang tempat dia bertugas, selepas bekas isteri saya berkahwin dengan lelaki tersebut, dia memakan hati kerana lelaki tersebut ada hubungan sulit dengan perempuan lain. Mungkin itulah balasan Allah kepadanya.

Pada hari raya puasa yang lalu, saya berzi4rah ke rumah bekas mertua saya atas desakan anak saya. Di sana saya berpeluang berjumpa dengan bekas isteri saya. Saya lihat, dirinya tidak lagi seperti dahulu. Tubuh yang dahulunya m0ntok dan menawan kini kurus kering. Dari wajahnya saya tahu bahawa dia memang benar-benar makan hati dengan suami barunya yang diberahlkan itu.

Biarlah, Allah sudah pun temukan mereka berdua. Bahagia atau tidak itu bukan kerja saya, itu kerja tuhan. Yang penting, saya kini memulakan hidup baru dengan anak kesayangan saya. Dialah harta yang tidak ternilai untuk saya di dunia dan akhlrat. Saya akan pastikan anak saya melalui jalan hidup yang betul agar hidupnya tidak menyimpang daripada ajaran Allah yang sebenar.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber : KRT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*