[VIDEO] MH37O Sudah Dijumpai..Lokasi Peswat Itu Terhmpas Sangat Mengejvtkan

 

Pakar penerbangan mendkwa mereka akhirnya menemui lokasi n4hass MH37o, yang hilang pada bulan Mac 2014 dengan 239 penvmpang di dalamnya.

Walaupun usaha pencarian antarabangsa selama empat tahun, $ 200 juta merangkumi lebih dari 120,000 meter persegi, b4ngkai kapal trbang Malaysia Airlines tidak pernah dijumpai, mencetvskan msteri penrbangan terbesar di dunia.

Para pakar percaya B0eing 777 terjun ke Lautan Hindi Selatan, berhampiran koordinat S34.2342 dan E93.7875 – yang terletak kira-kira 1.285 batu (2.070km) di lepas pantai Perth di Australia Barat.

Jurutera Victor Ianello dan pasukannya, yang berpvsat di Amerika Syarikat, minggu ini mengatakan ‘ada kemungkinan lebih baik’ bngkai psawat berada dalam jarak 100 batu nautika dari koordinat tersebut, menurut AirLive.

Ianello, yang membantu pegawai Australia dalam pencarian, percaya psawat trbang sejauh 2.700 batu (4.340km) melewati lndonesia sebelum terhmpas.

Seorang lagi pkar penerbangan Byron Bailey, bekas jurutrbang, juga mengatakan bahawa penylasat mencari di tempat yang salah dan semestinya mencari di selatan laman web carian.

“Saya yakin kapten itu berusaha membuang psawat di selatan sejauh, lokasi terpencil yang mungkin, dan menlnggalkan serplhan sesedikit mungkin yang akan ngg3lam.” Kata Bailey.

Dia mendkwa pencarian dilakukan dalam jarak 30km dari tempat dia menglra bngkai psawat berada.

“Sekiranya saya salah, itu mungkin bermaksud peswat itu telah diambil oleh orang aslng atau sedang duduk di hangar di suatu tempat di Kazakhstan. Saya bertarvh rumah saya di atasnya. Setahu saya, kami tahu di mana ia berada, kami selalu tahu di mana ia berada, ”katanya

Bekas Perdana Menteri Australia, Tony Abbott pada Februari mendkwa Malaysia secara rahsla menylmpulkan bahawa jurutrbang yang berada di pucuk pucuk pswat MH37o yang ditakdirkan melakukan pembvnohan besar-besaran.

Abbott secara sens4si mendedahkan dia diberitahu oleh mereka yang berada di ‘level paling atas’ pemerintah Malaysia hanya beberapa hari setelah tragedi bahawa Kapten Zaharie Shah adalah pembvnoh bvnoh diri, dan bukannya mereka salah dengan pswat itu.

Secara terbuka, penyi4satan pemerintah Malaysia tetap tidak meyakinkan, tetapi secara peribadi, Mr Abbott mendkwa mereka yang berada di puncak mengetahui penjelasan yang sebenarnya dalam seminggu setelah ia hilang, tetapi mengatakan pasukan carian tidak pernah diberitahu.

“Pengertian saya yang sangat jelas, dari peringkat tertinggi pemerintah Malaysia adalah bahawa sejak awal, mereka menganggap pembvnohan itu dilakukan oleh juruterbang,”kata Abbott kepada sebuah dokumentari Sky News.

Penyiasat Malaysia secara terbuka memberi Kapten Shah secara jelas, dan sedang mencari di kawasan yang mereka percaya ‘pswat hntu’ – yang terus terbang tanpa ada yang dapat mengendalikannya – dapat dicapai sebelum kehabisan bhan b4kar dan j4tuh kembali ke bumi.

Pencarian mengikuti lintasan kemungkinan pswat berdasarkan pemahaman bahawa jurutrbang sudah m4ti – atau entah bagaimana tidak mampu – sebelum pswat itu terhmpas.

Di bawah senario itu, pswat akan terus berada di jalan yang telah ditetapkan, tetapi tndakan sengaja oleh jurutrbang untuk menghmpas psawat itu bermaksud pswat itu dapat jatvh jauh di luar kawasan yang telah dicari hingga saat ini.

Abbott meminta pencarian baru dilakukan untuk pswat itu dengan mengatakan jika ada kawasan yang sebelumnya tidak dicari kerana pasukan bekerja dengan anggapan jurutrbang tidak sengaja menurunkan pswat.

“Sekiranya ada bahagian lautan itu yang dapat dijangkau atas dasar itu yang belum diterokai, mari keluar dan menjelajahinya,” katanya.

Idea lain yang muncul pada masa itu termasuk percubaan r4mpasan, keb4karan di dalam peswat atau keggalan enjin benc4na, tetapi teori-teori itu telah menlmbulkan persoalan mengapa isyarat gangguan tidak pernah dihantar.

Sumber : DailyMail via Cheras Daily

Kredit: KLV

Via tranformasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*