“Baki tinggal Hanya RM14,000!” Angkara Scmmer, Wang Simpanan RM4.3 juta Lesap

Sejak kebelakangan ini, pelbagai peniipuan dalam talian dilaporkan dan orang ramai dinasihati untuk lebih berwaspada dengan sebarang transaksi yang meragukan.

Memetik laporan dari The Star, seorang warga emas menceritakan bagaimana wangnya telah hilang selepas disimpan bertahun-tahun di bank.

Kira-kira 30 tahun lalu, Dolly Ng mewarisi harga peninggalan daripada ibu bapanya lebih daripada RM4 juta.

Dihubungi individu mengaku sebagai polis

Wanita warga emas berusia 72 tahun itu telah menyimpan wang tersebut di beberapa akaun banknya selama bertahun-tahun.

Difahamkan pada Mei 2019, Dolly dihubungi oleh seorang individu yang mengaku dirinya sebagai polis dan memaklumkan wang di dalam akaun banknya sedang disiasat oleh pihak berkuasa.

Dia menasihati saya membuka akaun baru dan pindahkan keseluruhan wang

“Dia menasihati saya untuk membuka akaun baru dan memindahkan keseluruhan wang simpanan itu ke akaun tersebut,” katanya.

Jelas bekas guru piano itu, dia mengikuti semua arahan ‘pegawai polis’ itu dan membuat pemindahakan RM4.3 juta ke dalam akaun baru.

Saya pergi ke bank untuk menyemak akaun bank

“Kira-kira dua bulan kemudian, seorang rakan memberitahu saya mengenai beberapa k3s sindiiket penipvan yang berlaku semasa perbualan santai”.

“Saya terus berasa bimbang dan mengambil keputusan untuk pergi ke bank untuk menyemak akaun bank,” katanya.

Wang simpanan 4 juta hanya tinggal RM14, 000 sahaja

Beliau terkejut apabila dia dimaklumkan oleh pihak bank yang wang simpanannya di dalam akaun hanya tinggal RM14,000 sahaja.

“Saya segera mengeluarkan baki RM14,000 itu,” kata Dolly yang kemudian terus membuat laporan polis.

Saya tidak pernah membuka sebarang kemudahan perbankan internet

Berdasarkan salinan penyata bank yang diperolehi dari pihak bank menunjukkan, berlaku transaksi pemindahan wang melalui perbankan internet ke 18 akaun indivu dalam tempoh 45 hari.

“Saya tidak pernah membuka sebarang kemudahan perbankan internet di bawah akaun tersebut” lapor The Star.

Bagaimana bank benarkan transaksi tanpa pengesahan dari saya

“Jadi, bagaimana pihak bank boleh membenarkan transaksi itu berlaku tanpa pengesahan dari saya?” soalnya.

Menerusi penyata bank tersebut, ada beberapa nama individu yang tidak dikenalinya. Transaksi yang berjumlah RM9,999 dibuat sebanyak 15 kali sehari dan secara keseluruhannya 459 transaksi dari 1 Jun hingga 16 Julai 2019.

Saya pesara, wang simpanan satunya sumber yang saya ada

“Saya pesara, wang simpanan itu satu-satunya sumber yang saya ada. Saya tidak mempunyai pendapatan lain untuk bertahan lama,” katanya.

Difahamkan, Dolly kini dilaporkan mengambil tindakan undang-undang dan menuntut pihak bank membayar balik jumlah wang simpanannya yang telah lesp itu.

Peguamnya, Loo Chay Meng berkata, k3s itu telah difailkan di Mahkmah Tinggi Shah Alam dan sebutan kes ditetapkan pada 23 dan 24 November depan.

Semoga kisah ini menjadi contoh dan pengajaran untuk kita semua supaya lebih berhati-hati terhadap sebarang panggilan yang diragui.

 

Sumber via yoy

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*