[VIDEO] ‘Kami tak puas hati, kenapa PKPD dilanjutkan sedangkan 2 minggu berturut² tiada k3s’

 

Penduduk di Pangsapuri Mutiara Kasih dan Taman Khazanah Indah, di Lahad Datu, Sabah meminta agar Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang dikuatku@sakan di kawasan mereka tidak dilanjutkan kerana dikhu@tiri akan menyeb4bkan mereka hiIang pekerjaan dan pendapatan.

Penduduk, Rabiani Baba, 37, meminta agar PKPD dibatalkan bagi membolehkan para penduduk meneruskan pek3rjaan setelah sebulan mereka mematuhi perintah tersebut.

“Saya mempunyai perniagaan untuk dijalankan, ada jiran yang perlu bekerja, kami faham akan keperluan PKPD tetapi ada majikan yang tidak dapat menunggu kami.

“Sebilangan penduduk di sini bekerja dan mendapat gaji harian, kita semua mempunyai keluarga yang perlu diberi makan,” katanya memetik lap0ran dari Bernama.

Rabiani bersama 100 penduduk baru sahaja selesai melakukan dem0nstr@si secara aman di Pangsapuri Mutiara Kasih semalam.

 

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri semalam mengumumkan PKPD di kawasan berkenaan dilanjutkan 14 hari bermula dari hari Selasa, 10 November 2020. Terdahulu, kedua-dua kawasan berkenaan dikenakan PKPD sejak dari 13 hingga 26 Oktober dan dilanjutkan lagi sehingga semalam.

Beliau berkata, ker@jaan negeri akan meminta Majlis Keselamatan Negera (MKN) dan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah menilai semula kawasan-kawasan tersebut dan melap0rkan pada mesyuarat MKN akan datang.

“Saya menggesa para penduduk bertenang, apa sahaja keputusan yang dibuat adalah untuk kebaikan bersama. Saya tidak fikir Kemnterian Kesihatan akan membuat keputusan yang menyus4hkan orang ramai.

“C0vid-19 sangat menak0tkan, jadi buat masa ini sila tunggu untuk penilaian semula. Saya meminta semua pihak bersabar buat masa ini,” katanya.

Sumber: Bernama, Mix Clip, Viral TV

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*