Selepas Punca Alif Satar Positif Covld-19 Terb0ngkar, Sheila Rusly Pula Dedah Sesuatu Yg Membimbangkan

 

Sebelum ini, pengacara dan penyanyi Alif Satar menerusi Instagram mengesahkan dirinya positif Covi1d-19. Berita tersebut semestinya mencetuskan membimbangkan ramai pihak terutamanya keluarga, rakan industri dan krew penggambaran yang bersama Alif tempoh hari.

Penerbit terkenal iaitu Sheila Rusly menerusi laporan Harian Metro, memaklumkan penggambaran drama bertajuk Penjara Janji terpaksa dihentikan ekoran pelakon utama Alif Satar disahkan positif Covi1d-19.

Setelah mendapat arahan dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Sheila Rusly membuat keputusan menangguhkan sesi penggambaran tersebut dan kesemua krew produksi diarahkan pulang ke rumah masing-masing. Difahamkan seramai 25 orang pelakon dan ahli produksi yang terbabit dalam menjalani penggambaran bagi drama tersebut.

Bagaimanapun, semalam Alif dihubungi oleh bapanya yang memaklumkan individu yang ditemui pada 17 November lalu positif Covid-19. Selepas memberitahu perkara itu kepada KKM, penggambaran terpaksa dihentikan serta-merta.

Sepanjang tempoh 17 November sehingga semalam, Alif hanya terbabit di set penggambaran ini sebanyak dua hari saja iaitu pada 19 dan 21 November. Ujian saringan masih dilakukan, meskipun pihak kami sudah melakukan beberapa ujian saringan sebelum ini.

Malah, sebelum pekerja produksi dan pelakon berangkat ke Melaka pun, mereka sudah menjalani ujian saringan kerana enggan perkara tidak diingini berlaku. Namun, tak sangka mesyuarat yang dihadiri Alif pada Selasa lalu membuatkan dia dijangkiti wabak berkenaan.

Sementara itu, pengurus kepada Alif Satar iaitu Adlina Abu Bakar memaklumkan pengacara itu kini dalam proses kuarantin di sebuah pusat perubatan di Melaka bermula hari ini. Difahamkan, Alif Satar dimaklumkan oleh bapanya mengenai salah seorang kontrak rapat yang menemui Alif pada Selasa lalu positif Cov1id-19, pengacara itu segera bergegas menjalani ujian saringan.

Semalam Alif dihubungi oleh bapanya yang memaklumkan salah seorang individu yang ditemui di Kuala Lumpur atas urusan kerja disahkan positif Covid-19. Alif yang kebetulan berada di Melaka bagi menjalani penggambaran sebuah drama terus ke hospital untuk membuat ujian saringan dan hari ini dia dimaklumkan positif Covi1d-19.

Saya kini berada di rumah dan sedang menunggu jawapan daripada pihak hospital sama ada saya disahkan positif Covi1d-19 atau sebaliknya.

Sumber: Harian Metro, OHBULAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*