Kem4tian Yang Dicemburui

 

Seorang pelajar Malaysia dilaporkan meningg4l dunia sehari selepas tiba di Mesir kerana ses4k nafas. Difahamkan, arwah meluangkan masa selama enam bulan bersama keluarga di kampung halaman sebelum berangkat menyambung pengajian kelmarin.

Menerusi Facebook, seorang individu berkongsi dengan lebih lanjut mengenai peribadi arwah. Tidak hairanlah mengapa pemergiannya dimuliakan di pagi Jumaat dan dikebvmikan di sekitar maqam auliya’.

Foto: Media Penerbitan KPKM

Terpanggil untuk menulis. Kem4tian kali ini sungguh istimewa bagi semua, bagai dibaratkan sepasang ibu bapa melepaskan anak pergi menghadap syurga. Itulah yang terpapar daripada kisahnya begitu halus Allah atur. Indah tak terkata. Terkejut ada, hingga kata-kata terakhir adalah macam tak percaya.

Apabila baru sehari kembali berpijak langkah untuk meneruskan baki pengajiannya di Mesir. Dia disahkan meningg4l dunia. Selepas mengadu sedikit ses4k nafas. Mungkin itulah aj4lnya. Namun bagi ibu bapa sudah pasti merelakan perpisahan itu dibaratkan melepaskan anak mereka untuk ke syurga. Syurga ilmu. Syurga mujah4dah.

Setelah hampir 6 bulan bersama cuti di Malaysia. Rindu sudah pasti sedikit terub4t setelah 2 tahun tidak balik ke Malaysia. Melepaskan anaknya di airport baru ini mungkin amat mengujakan. Gembira sudah pastinya. Anak nak sambung pengajiannya. Nak jadi alimah.

Tapi itulah janji Allah saat aj4l sudah tiba. Allah menjemputnya dengan sangat teliti. Ibarat menyambut kedatangan jasad arwah dengan sangat baik. Disemadikan di bumi Para Ambi’ak. Malah paling istimewa arwah dikembvmikan di sekitar maqam para auliyak. Masyaallah.

Foto: Media Penerbitan KPKM

Apa yang dilihat, amalan arwah sangat luar biasa. Amalan sunatnya dia jaga rapi. Apatah lagi amalan wajib sudah semestinya lebih lagi. Melalui pengalaman kami bermusafir ke Kelantan selepas berkuar4ntin di Hotel Ibis KL. Sepanjang perjalanan itu saya diberi kesempatan berada di seat sebaris dengan arw4h. Dia duduk ‘double seat’, saya seat single di tengah dikosongkan untuk sosial distancing. Apa yang dilihat amalannya sungguh menakjubkan.

1) Melazimi Ratib Al-Haddad.

2) Suka berqasidah sepanjang perjalanan.

3) Tasbih sentiasa ditangan.

Paling terkejut apabila tahu dari status cerita kawan kawannya, arw4h merupakan seorang yang sangat suka LAZIMI TAHAJJUD. Jarang miss.

4) Suka berdamping dengan al-Quran.

5) Solat awal waktu berjemaah di Surau Wisma.

Maka tidak dinafikan pemergiannya ada satu rahmat kepada keluarganya. Mendapat sinar gembira anaknya dimasukkan ke syurga. Itulah yang disebutkan oleh Rasulullah.

Siapa yang hidup di atas sesuatu kebaikan, matinya di atas kebaikan yang dia suka lakukan.

Cukuplah kem4tian itu pengajaran kepada kita.

Sesiapa yang keluar dalam menuntut ilmu maka dia berada dalam jalan Allah sehingga dia pulang.

Sesiapa yang menyukai sesuatu diakan dibangkitkan dengan kesukaannya.

Wajib(sunat muaakad) ke atas kamu berqiamullail. Sesungguhnya Qiamullail itu jejak langkah orang soleh sebelum kamu. Kata ulamak, siapa yang suka berkhidmat untuk agama dan apa yang kita suka itulah kita akan m4ti. Kita akan mati dimana kita suka berulang alik. Kalau berulang alik ke masjid di tengah-tengah tu kita akan m4ti. Kalau ke tempat mengaji begitulah juga. Begitulah kisah Sahabat Nabi SAW, Saidaina Umar m4ti dibnuh ketika solat. Saidina Othman, m4ti ketika membaca Al-Quran. Kerana amalan yang paling mereka suka buat itulah membentuk kematian yang mereka ukir.

Bukti kem4tiannya dicemburui ramai, meninggal di pagi Jumaat. Dikebumikan di sekitar maqam auliyak yang mana tidak pernah lagi pelajar Malaysia di kembumikan di situ. Meningg4l semasa berkelana sedang bermusafir mencari ilmu di bumi Ambi’ak.

Sumber: Ahmad Sobir

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  satkobaviral.com

Sumber : OHBULAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*