Rider Ini Kelihatan DibeI4sah Tapi Kenapa Dia Pun Kena Denda. Ini Penjelasan Peguam Buat Ramai Setuju

 

Kalau melihat dari video, teruk juga rider itu dibeI4sah tetapi tanpa melihat video penuh, saya pun tidak tahu bagaimana pula rider itu mempertahankan diri? Bagaimana jadi mula bergduh?

Siapa-siapa yang melihat video itu pastilah menyangka yang semestinya brother yang membeI4sah itu yang dihukvm di mahkamh.

Tetapi lain pula ceritanya, seakan-akan plot twist apabila kedua-duanya pula yang dibawa ke mahkamh. Lelaki dan rider ini kedua-duanya diarahkan membayar dnda.

Eh?

Jadi sebenarnya apa yang berlaku? Bagaimana ada plot twist? Kenapa pula rider dihukvm sedangkan kita lihat rider dibeI4sah.

Sebelum kita buat rumusan, kita perlu faham proses undng-undng. Pertama sekali dalam kes ini, kedua-duanya akan buat Iap0ran polis.

Sewaktu Iap0ran polis dibuat, kedua-duanya akan ceritakan versi masing-masing. Waktu inilah polis akan merumuskan dibawah Sksyen kesaIahan yang mana?

Sama ada terhadap brother ini dibawah Sksyen 323 Knun Kesksaan kerana mendatangkan kecederaan kepada rider secara memvkul atau kesaIahan-kesaIahan lain.

Berdasarkan siasatan polis, keterangan saksi dan polis putuskan siasatan dan dkwaan dibawah Sksyen 159 Knun Kesksaan.

Apa itu Sksyen 159 ini? Sksyen ini bagi kesaIahan gduh gmpar apabila dua atau lebih orang mengnggu ketnteraman awam dengan bergduh di tempat awam.

KesaIahan ini boleh dihukvm dibawah Sksyen 16O, pnjara boleh sehingga 6 bulan atau dnda boleh sehingga RM1000 atau kedua-duanya sekali.

Bermaksud selepas ambil keterangan kedua-dua pihak dan mungkin juga keterangan saksi lain kerana waktu kejadian berlaku di sekitar pondok keselamatan. Pasti ada saksi mata.

Malahan video itu pun dirakam oleh pihak ketiga, sah ada orang yang menyaksikan.

Kita pun tak tahu cerita sebenar, macam mana mula dan tiba-tiba jadi sampai video brother ini ada di atas rider sambil mel4nyak rider.

Kalau dibawah Sksyen 159 ini selalunya apabila polis berpendapat, sama-sama saIah. Kalau hanya brother ini yang membeI4sah dan rider ada mngsanya, mungkin juga kes dibuka di bawah Sksyen 323 iaitu memvkul orang.

Apabila kedua-dua mereka ini dibawa ke mahkamh, mereka ada hak membela diri dan boleh juga mengaku saIah tetapi dalam kes ini mereka berdua memilih untuk mengaku bersalah.

Biasanya ada juga kes tertvduh mengaku bersa-lah kerana tidak mahu panjangkan cerita dan tambah pula, kesaIahan bagi hukvman kecil begini kalau mengaku bersa-lah menjimatkan masa dan kos.

Berbanding kes-kes yang hukvman pnjaranya wajib atau lama dan dnda yang tinggi.

Kalau rider tidak mahu mengaku bersa-lah pun boleh dan kes akan diteruskan sehingga perbicaraan.

Jika ingin dibicarakan, kosnya mungkin lebih tinggi berbanding mengaku bersa-lah

Sekiranya rider ingin dibicarakan, rider perlu melantik peguam bagi mewakilinya dalam perbicaraan dan kos peguam mungkin lebih mahal dari dnda dibawah Sksyen 16O.

Sekiranya dihukvm saIah selepas perbicaraan, dnda dan hukvmannya juga barangkali lebih tinggi berbanding pengakuan bersa-lah kerana pengakuan bersa-lah adalah faktor mitigasi.

Dalam kes ini rider memilih untuk mengaku bersa-lah, jadi pada mahkamh memandangkan rider telah mengaku bersa-lah tidak perlulah lagi untuk perbicaraan bagi membuktikan siapa saIah dan siapa betul.

Hanya tinggal untuk jatuhkan hukvman sahaja berdasarkan rayuan rider dan brother ini, kenapa mereka perlu diberikan hukvman yang ringan berbanding pnjara mksimum 6 bulan atau dnda boleh sehingga RM1000 atau kedua-duanya sekali seperti dalam Sksyen 16O.

Akhirnya mahkamh memberikan dnda RM800 setiap seorang, tiada hukvman pnjara tetapi jika tidak bayar RM800 ini, akan dipnjarakan 1 minggu.

Begitulah proses mahkamh. Bukan pasal plot twist. Kita tidak ada di tempat kejadian dan kita tidak tahu cerita penuh. Kan? Semuanya berdasarkan siasatan.

Jadi itu kisahnya punca disebalik kenapa sudahnya mereka berdua yang dihukvm oleh mahkamh dan bukan seorang.

Sumber: FB Nor Zabetha

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*