Jika anak b4lu bersama lelaki lain dapat hak mereka, 2 anak saya juga patut layak,” katanya -bekas isteri Mejar Zahir

 

KUANTAN: “Saya tidak ada men4fikan ataupun menyentuh soal tanggungjawab Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terhadap dua anak saya.

“Tetapi, apa saya bangkItkan adalah hak dua anak lelaki Mejar Mohd. Zahir Armaya terhadap insurans kelompok milik Allahyrham.”

Demikian luah bekas isteri Mejar Mohd. Zahir, Jamilah Ismail, 38, yang turut memaklumkan dua anak lelakinya, Mohamad Remy Iskandar, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, telah menerima bayaran ganjaran dan pencen.

Jumlah dan perkara itu sama seperti dijelaskan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM, Datuk Dzulkarnain Ahmad.

Bayaran sekali bayar bagi ganjaran terbitan dan FGCR kepada dua anak bekas isteri pertama dilaksanakan pada Oktober 2019 berjumlah RM32,923.28.

“Apabila pemberita tanya, saya maklumkan anak saya terima pencen dan imbuhan daripada ATM, cuma saya tidak maklumkan jumlahnya.

“Saya rasa ia bukan isu kerana saya tidak bangkitkan soal itu, tidak mendapat pembelaan yang saya maksudkan adalah hak anak saya dari sudut duit sumbangan yang diterima termasuk insurans kelompok, itu saya bersuara,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Jamilah berkata, dia berterima kasih kepada ATM kerana menjelaskan bayaran ganjaran terbitan termasuk pencen tersebut.

Menurutnya, dia akan terus bersuara demi memastikan hak dua anak lelaki sebagai anak Allahyrham terbela.

“Ini bukan soal saya dengan ATM, tetapi b4lu arw4h, jika anak b4lu dengan arw4h dan dua lagi anak b4lu bersama lelaki lain mendapat hak mereka, dua anak saya juga patut layak,” katanya. – UTUSAN

Bekas isteri Mejar Mohd Zahir tak mampu upah peguam

KUANTAN – Bekas isteri kepada Allahyrham Mejar Mohd Zahir Armaya mengakui tidak mampu membiayai kos peguam untuk memfailkan permohonan faraid bagi menuntut hak dua anak lelakinya.

Jamilah Ismail, 38, berkata, dia hanya bekerja sebagai tukang masak di sebuah restoran dan mempunyai pendapatan sekitar RM50 sehari.

Menurutnya, dia terpaksa melupakan hasrat untuk melantik peguam yang memerlukan kos lebih RM10,000

“Saya tahu dua anak saya iaitu Mohamad Remy Iskandar, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, boleh menang dalam k3s ini tetapi apakan daya saya tidak mampu.

“Kalau ada duit sudah lama saya bawa k3s ke mahkmah, saya juga dimaklumkan b4lu Allahyrham, Nour Shafinar Harun, 31, sudah mendapat wang insurans kelompok sebanyak RM274,000 serta khair4t kem4tian RM6,000,” katanya ketika ditemui di kediaman yang di Taman Perumahan Kempadang hari ini.

Sebelum itu, Majlis Amanah Rakyat (Mara) daerah Kuantan hadir menyampaikan bantuan kepada anak Allahyrham Mejar Mohd Zahir.

Hari ini, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Datuk Dzulkarnain Ahmad menjelaskan bahawa pihak ATM tidak pernah mengabaikan hak w4ris-w4ris Allahyrham Mejar Mohd Zahir.

Dzulkarnain berkata, tanggungjawab ATM dan Tentera Darat berhubung pembayaran ganjaran, faedah gantian cuti rehat (FGCR), pencen terbitan, pencen orang tanggungan dan ex gratia orang tanggungan (EXOT) milik Allahyrham Mohd. Zahir telah diselesaikan bermula Oktober tahun lalu.

Jelasnya, bayaran sekali bayar atau ‘one off’ ganjaran terbitan dan FGCR kepada dua anak bekas isteri pertama telah dilaksanakan pada bulan Oktober 2019 berjumlah RM32,923.28.

Ibu kepada dua anak itu berkata, dia tidak pernah menafikan tanggungan ATM terhadap dua anaknya, sebaliknya membangkitkan isu insurans kelompok milik Allahyrham.

Jelasnya, Nour Shafinar pernah memaklumkan untuk membahagikan pampasan yang diperoleh kepada w4ris Allahyrham, tetapi sehingga ke hari ini belum berbuat demikian.

“Saya pernah bertanya dengannya (b4lu) tentang faraid insurans berkenaan tetapi memaklumkan akan berbincang dahulu tentang perkara itu.

“Selepas itu dia terus mendiamkan diri. Jadi, sebab itu saya perlu bersuara kerana dua anak Allahyrham mempunyai hak ke atas pampasan itu,” katanya.

Beliau bagaimanapun berterima kasih kepada ATM kerana telah menjelaskan bayaran ganjaran terbitan termasuk pencen kepada dua anaknya.

“Saya akan terus bersuara demi memastikan hak dua anak lelaki sebagai anak Allahyrham terbela.

“Ini bukan soal saya dengan ATM tetapi b4lu arw4h, jika anak b4lu dengan arw4h dan dua lagi anak b4lu bersama lelaki lain mendapat hak mereka, dua anak saya juga patut layak,” katanya.

Jamilah berkata, setakat ini, dua anaknya hanya menerima pencen arwh suaminya, bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berjumlah RM200 dan bantuan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip) sebanyak RM500 termasuk RM200 dalam bentuk baucar atas namanya sebagai ibu tungg4l.

Sementara itu, Pegawai Majlis Amanah Rakyat (Mara) daerah, Amalurramzan A Manan menyampaikan sumbangan kepada dua anak lelaki Allahyrham Mejar Mohd Zahir.

Menurutnya, sebanyak tiga jenis bantuan diberikan kepada dua kanak-kanak berkenaan.

“Pertama, Bantuan Skim Persekolahan Menengah Rendah YPM ‘one-off’ RM300 setiap seorang kepada dua anak Allahyrham yang bersekolah di Sekolah Kebangaaan (SK) Kempadang.

“Kita juga menyampaikan bantuan Mara Prihatin 2020 berupa barang keperluan harian seperti beras, selain itu kita juga akan membuat permohonan Skim Anak Angkat YPM kepada anak arwh,” katanya.

Amalurramzan berkata, berhubung Skim Anak Angkat YPM berkenaan, jika diluluskan ia akan bermula tahun depan yang mana permohonan dibuat untuk Mohamad Remy Iskandar.

“Menerusi skim ini, kita akan beri bantuan persekolahan sebanyak RM80 sebulan dan setahun RM960. Kita akan bantu dari sekolah rendah sehingga tamat tingkatan lima,” katanya.

sumber  sinarharian via Apaceritatv

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*