[VlDEO] Rumah Hampir Rntuh, KeIuarga lni Mnyewa 150 Sebulan Undang Sbak

 

Sebuah keluarga tinggal dalam rumah yang us4ng dan seperti sudah lama ditinggalkan. Itulah rumah yang didiami Razali Mohd Nor bersama keluarganya sejak 16 tahun lalu. Menurut lap0ran, Razali bersama isteri dan 3 orang anaknya yang masih lagi bersekolah menetap di rumah yang disewa oleh Razali dengan kadar RM150 sebulan menjadi tempat teduhan mereka sekeluarga.

Bagi anda mungkin RM150 bukanlah jumlah yang besar tetapi bagi Razali kadar itu masih tidak mampu dibayarnya berikutan kekurangan wang. Untuk pengetahuan anda, Razali hanya bekerja sebagai buruh binaan dimana tidak mempunyai pendapatan tetap.

Sebelum ini, Razali menjaja air di tapak Padang Bas, Jalan Pintu Pong tetapi sudah ditutup sejak 10 tahun lalu. Oleh itu, Razali yang tdak mempunyai sebarang kemahiran terpaksa menjadi bvruh binaan dengan mengambil upah membancuh simen.

Menurutnya, disebabkan tidak mempunyai kemampuan menyewa di tempat lain dan anak-anaknya bersekolah di kawasan sekitar membuatkan dirinya masih tetap bertahan tinggal di sana. Tambahnya lagi, pemilik rumah yang memahami keadaan keluarganya tdak pernah mem4ksanya membuat bayaran.

Tidak mahu dilabel mengambil kesempatan atas kebaikan tuan rumah, maka Razali akan tetap membayar jika mempunyai wang. Jika kita sudah berasa susah, ada lagi orang di luar sana yang lebih susah daripada kita. Sentiasalah bersyukur dengan rezeki yang anda miliki.

Sumber: Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*