Luisa Chong Rupanya Sudah PeIuk lsIam, Kini Jaga Suami SAKlT Str0k

 

Allah boleh memilih siapa sahaja untuk menerima hidayahNya. Amatlah beruntung jika kita dipilih dan salah seorang yang menerima hidayah dari Allah adalah pelakon dan pelawak, Lousia atau nama Islamnya Lousia Alissa Chong Abdullah.

Selebriti berusia 64 tahun ini sebenarnya sudah lama memeIuk Islam dan teruja berk0ngsi pengalamannya menunaikan ibadah umrah di Tanah Suci dalam sebuah video y0utube.

Dalam perk0ngsiannya itu, Lousia yang terkenal dengan watak komedi ini begitu seb4k memikirkan keadaan suaminya Hamid Samad yang mengh1dap angin ah mar dan mengalami tiga str0k sehinggakan suaminya k0ma beberapa tahun lalu.

Louisa Chong sudah lama memeluk agama Islam.

Menurutnya perk0ngsian ini bukan untuk meminta simpati orang ramai tetapi bagi membuktikan bahawa dia mampu berdepan dugaan tersebut walaupun bergelar saudara baru.

Ternyata dia diberi kekuatan untuk menjaga suami tersayang hingga kini boleh berjalan secara perlahan-lahan. Dia juga turut bersyukur kerana diberi peluang bersama-sama suaminya menunaikan umrah biarpun pelbagai dugaan datang menimpa keluarganya.

Sebagai saudara baru, Lousia menerima ujian dari Allah tetapi dalam masa sama tidak sesekali berputus asa. Malah dia juga tidak mahu meminta simpati orang ramai sebaliknya mahu buktikan mampu berdepan cabaran tersebut meskipun baru bergelar mualaf.

Menurutunya juga kehidupan di dunia ini penuh dugaan ujian. Walaupun per1t dan pahit untuk menghadapinya tetapi perlu faham konsep ‘ujian’ itu dan mematangkan diri kita untuk tidak berputus asa dan terus berjvang.

Ujian yang datang mematangkan dirinya sebagai saudara baru.

“Saya tidak pernah putus,” demikian kata Louisa Alissa Chong Abdullah, dipetik melalui video Y0utube JayIbrahim Al Islam.

“Suami saya menghidap tiga str0k dan ia sangat serius sehingga mntah d4rah dan akhirnya k0ma.

“Ketika dia k0ma, saya tak tahu nak buat apa. Kalau saya cerita, nanti orang kata saya minta smpati, yalah sebagai seorang yang bergelar selebriti, kan. Saya tak ada niat sebegitu untuk minta simpati.

“Jadi, sekiranya ada di antara kalian yang salah seorang ahli keluarga mengalami peny4kit ser1us seperti ini, boleh belajar dari pengalaman saya.

“Saya tak kata saya seorang yang alim, tapi saya percaya sebagai seorang muaalaf, saya tak pernah putus asa dan ketika itu saya reda jika Allah nak tarik ny4wa suami saya.

“Syukur Alahamdulillah selama ini Allah jaga suami saya. Sehingga kini, suami saya sudah boleh berjalan dan saya boleh jejak kaki ke Tanah Suci. Alhamdulillah.

“Walaupun dalam keadaan berkerusi roda, tapi suami saya tetap berusaha untuk berjalan dengan satu kaki yang tarik satu kaki

“Apa jua cabaran dan rintangan yang kita lalui dalam kehidupan, kita mesti ingat kepercayaan pada Allah dan saya tidak pernah berputus asa, saya terima dengan reda ujian dari Allah.

“Sebab Allah amat sayang pada hambaNya sebab itu Dia beri dugaan dan cabaran pada kita.

Perk0ngsian di laman Y0utube ini juga mendapat reaksi berbeza-beza drai netizen. Lousia Chong yang memang mempunyai peminatnya tersendiri dan ramai terkejvt kerana baru mendapat tahu pelakon ini sebenarnya sudah lama masuk Islam.

Masing-masing mendoakan agar dia terus istiqamah dan mendapat balasan baik di akhirat nanti.

VlDEO:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*